Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у колонці для Kyiv Security Forum поділилася своїми роздумами про необхідність докорінних змін у діяльності Організації Об’єднаних Націй.

Вона нагадала, що у квітні 1946 року офіційно припинила своє існування Ліга Націй, яка не впоралася з місією забезпечення миру й порядку у світі. Того ж року на заміну Ліги Націй прийшла ООН.

За словами Віцеспікерки, попри десятки локальних воєн, яким ООН не змогла запобігти чи вирішити, а лише заморожувала за допомогою миротворчих контингентів та, наприклад, мовчазну реакцію на введення СРСР військ у Чехословаччину у 1968 році чи війну в Афганістані — авторитет Організацій Об’єднаних Націй до останнього часу залишався непохитним.

«Це було дуже зручно — думати, що є у світі організація, яка наче стовп утримує світовий порядок і безпеку. Аж поки росія не вдерлася в Україну. Знівелювавши Женевські конвенції та викинувши їх на смітник. Здійснивши всі воєнні злочини, які тільки можна уявити. Шантажуючи світ ядерною зброєю. Влаштовуючи терор цивільного населення. Здійснюючи геноцид. Зруйнувавши всі ілюзії про світовий порядок і систему безпеки», — зазначає Олена Кондратюк.

«І що робить ООН, крім звичного висловлення глибокого занепокоєння? А можливо, КОРОЛЬ ПРОСТО ГОЛИЙ? І Україна — той самий хлопчик з казки Андерсена, який не боїться сказати це вголос? Можливо, король вдягнувся в шати статутів, інертності, бюрократії? І це — шати байдужості, а не дії, слабкості, а не сили, імітації, а не правди?» — додає Заступниця Голови Верховної Ради України.

Вона підкреслила, що Ліга Націй була створена як відповідь на кризу. З наступною вона не впоралась. Їй на заміну — як відповідь на нову кризу — прийшла ООН.

«І от зараз — наступна криза, з якою організація очевидно не може впоратись. Андерсен у своїй казці не розповідає, що сталося після викриття короля. Можливо, його скинули ошукані люди. А можливо, він покаявся, докорінно переглянув стиль життя і правив ще багато років. Але ми не в казці. Якщо світ дійде згоди, що цей король «голий», ми мусимо думати про те, що буде після», — переконана Олена Кондратюк. 

На думку Віцеспікерки, виникає одразу декілька питань, що далі робити з ООН і як реформувати організацію, щоб вона ефективніше відповідала на сучасні виклики, зокрема, пов’язані з російською агресією проти України.

«Розпустити ООН, залишивши світ у гарячій стадії війни без хоч і примарної, але все-таки звичної опори? Чи запустити докорінну реформу організації, яка вже багато років, схоже, існує тільки для того, щоб існувати? Хоча би почати з того, щоб не допустити агресора до головування в Раді безпеки ООН і забрати у росії право вето у Радбезі, в якому вона перебуває самовільно і безпідставно? Я говорю про це уже рік і детально писала кілька місяців тому», — наголошує Олена Кондратюк. 

Заступниця Голови Українського Парламенту також акцентувала на необхідності скликати термінове засідання Радбезу ООН щодо наміру російського агресора розмістити ядерну зброю у білорусі — скликати терміново, відповідно до міжнародного договору 1968 року про нерозповсюдження ядерної зброї.

«Якою взагалі має бути ця реформа? Як досягти світового балансу і порядку? Як закінчити війну? Це непрості питання. На них немає однозначної відповіді. Давайте подумаємо разом», — закликала Олена Кондратюк.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00