Шановний пане Голово! Шановні члени Палати Громад і Палати Лордів! Дорогі друзі!

Перш за все, хочу подякувати Вам, шановний сер Ліндсі, за можливість виступити сьогодні в цьому надзвичайному колі і звернутися до британських парламентаріїв.
Особливо мені приємно робити це разом із українською делегацією парламентаріїв, які присутні тут і представляють всі фракції і групи нашого Парламенту. А це означає, що Український Парламент єдиний і монолітний у своєму прагненні перемогти у цій війні. Я хочу подякувати кожному з вас, дорогі британські парламентарії, за те, що ви — разом з українськими, за те, що ми разом робимо все, щоб наблизити нашу спільну перемогу.  

Вельмишановні колеги! Для мене дуже важливо, що сьогодні існує консолідація між нашими парламентами — між Українським і Парламентом, який є одним із найстаріших у світі, який подарував світові багато традицій парламентаризму. Ми сьогодні об’єднані, як ніколи. Хочу подякувати вам за це. 

Хочу також подякувати кожному з британців, які відчинили двері своєї домівки для більше ніж 160 тисяч українських біженців, котрі знайшли тут прихисток від цієї страшної війни.

Особливо хочу подякувати за те, що серед цих британських сімей багато родин британських парламентаріїв. Ви є лідерами у  цьому напрямі й демонструєте високий рівень підтримки Українського народу.

Вельмишановні колеги, я хочу також подякувати за ті заслуги, які Велика Британія вже зробила для Українського народу.  

Ви були першими, хто підтримав Україну і надав нам танки, ви відкрили світову «танкову коаліцію». Рішення по Челенджеру-2 відкрило шлях для надання танків іншими державами.

Ви були першими, хто почав тренувати українських солдат. Ви передали їм свої знання, свій досвід, свої навички і бачите, як гідно сьогодні українські солдати використовують їх на полі бою.
Ви робите величезний внесок у наш супротив ворогу і на суходолі, і в повітрі, і на морі. Мені здається, що сьогодні настав час для Великої Британії стати лідером і у «повітряній коаліції» й відкрити для України можливість використовувати літаки та ракети середньої дальності влучення. Я буду дуже вдячний, якщо ваш Парламент буде стимулювати ухвалення такого рішення щодо України. Передана вами зброя, засоби захисту та підтримки України вже сьогодні врятували тисячі життів українських мирних громадян. І я хочу подякувати вам за це.

Сьогодні увесь світ пишається сміливістю українців, а я хочу подякувати за сміливість британців і за підтримку, яку ви демонструєте. Сьогодні настав час для більш радикальних дій. Лише технологізація українського війська, лише новітні засоби ураження дадуть можливість швидко переломити ситуацію на лінії фронту. Хочу попросити вас, щоби ті необхідні рішення, які повинні бути прийняті в Парламенті щодо військової підтримки України, були прийняті якнайшвидше.

Окремо нам потрібно рухатися й у напрямку миру. Україна сьогодні запропонувала усьому світові чітку й зрозумілу формулу миру авторства Президента України Володимира Зеленського. Чітких 10 пунктів, які дадуть можливість не просто запанувати миру, а привести справедливий мир на умовах країни, яка є жертвою у цій війні. Ніколи не потрібно плутати, хто був агресором, а хто є жертвою.

Велика Британія підтримала формулу й на Генасамблеї ООН 141 країна світу також підтримала багато пунктів цієї формули. Тож хочу звернутися щодо окремих напрямів цієї ініціативи.

Важливим складником загальної стратегії боротьби з російською агресією та відновлення миру є позбавлення агресора можливостей вести війну. Санкції не є панацеєю, як і політичний чи юридичний тиск проти агресора. Але санкції та міжнародна ізоляція росії щодня скорочують військовий потенціал агресора та  впливають на добробут громадян наших партнерів.

Ми не хочемо, щоби наші партнери платили за наслідки російської агресії. Ми постійно говоримо про те, що єдиним винним у цій агресії та її наслідках є рф, є путін, є російський народ. І саме вони мають отримати «чек» за цю страшну війну.

У мене також є декілька риторичних запитань. 

Чи можуть сьогодні представники московського режиму вирішувати, які заходи варто застосувати для підтримки й відновлення міжнародного миру? Очевидно — ні! Чи можуть російські або ж білоруські спортсмени виступати на Олімпійських іграх? Очевидно — ні!

Ізоляція росії від усього цивілізованого світу також має стати нашим спільним завданням. Ми говоримо і постійно говоритимемо про це на всіх міжнародних майданчиках.

Хочу попросити підтримки з боку Об’єднаного Королівства, щоби ми мали можливість висловити це й на майданчиках Великої сімки, і на майданчиках Великої двадцятки, на інших міжнародних майданчиках, де голос України має звучати. Я дякую, що я, як Голова Верховної Ради України, сьогодні маю можливість безпосередньо донести це до вас, вельмишановні депутати.  

Ми також хочемо й надалі бачити Парламент Великої Британії учасником парламентського виміру Міжнародної Кримської платформи. Минулого року ми започаткували цей формат і він успішно відбувся у Загребі. Цього року він відбудеться у Чехії. Я вже запросив пана Спікера (Палати Громад сера Ліндсі Гойла – ред.) долучитися до цього формату та принагідно запросив його відвідати й Україну. Для нас це буде велика честь.

Ще один важливий аспект, на якому я хотів би сконцентрувати вашу увагу. Цими днями матимемо річницю від початку звільнення українських територій. Київщина й Чернігівщина стали першими українськими регіонами, звідки ми викинули окупанта. Звільнення стало для нас радісною подією, але водночас і жахливим викриттям.

Саме тоді ми побачили справжні наслідки російської агресії. На наступний день після звільнення Ірпеня, Бучі, Гостомеля Президент, а після нього я і група народних депутатів, відвідали ці міста й на власні очі побачили, що таке «руській мір» і що він несе Україні. 

Єдина його мета — це знищення всього українського. Вони нищать нас лише тому, що ми українці. І саме ця ідея є історично характерною для росіян. Тому що 90 років тому таке коїв сталінський режим до українців. 90 років тому Україна пережила найстрашніший геноцид — Голодомор.
Хочу звернутися до вас, вельмишановні парламентарії. Для України було б дуже цінно, якби ви ухвалили рішення щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом Українського народу. Це історично пов’язано — ненависть росії до всього українського, яку вона проявляла й 90 років тому, і яку проявляє сьогодні. Тоді інструментом був голод, сьогодні — масові воєнні злочини та злочини проти людяності.

Крім цього, ми вважаємо, що перемога на полі бою є важливою, але недостатньою. Для нас важливою є також і перемога під час юридичних баталій. Ми хочемо застосувати всі міжнародні правові механізми, щоби росія понесла і юридичну поразку та була визнана державою-терористом, державою, яка вчиняє тероризм, державою-агресором. І, що головне: державою, яка відповість за всі злочини, що відбуваються в Україні.

Ми вітаємо нещодавнє рішення Міжнародного кримінального суду про арешт президента путіна та його спільників. Україна вимагає розслідування й притягнення до відповідальності всіх винних у скоєнні злочинів як у національних, так і міжнародних юрисдикціях.

Я аплодую Великій Британії, яка не лише підтримала цю ініціативу, але також закликала інші країни Великої сімки приєднатися до роботи над організацією спеціального трибуналу, який має розслідувати злочин агресії. Погодьтесь, що перемога без відновлення справедливості та покарання для винних не буде справжньою, а мир не буде тривалим.

Хочу підсумувати та звернути ваш погляд у майбутнє. Україна переможе! Демократичний світ переможе! Справедливість буде відновлена!

Світ змінився до невпізнання — і ми всі розуміємо, що його майбутня безпека буде залежати від нашої здатності встановити нові ефективні гарантії для підвищення безпеки наших громадян. Уже немає сумнівів, що Україна відіграватиме дуже важливу, а подекуди й вирішальну роль. 

За кілька місяців у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО. Цей саміт може стати доленосним для України й для всієї євроатлантичної спільноти. Будемо чесними: Україна сьогодні де-факто є частиною НАТО. Україна виконує ті функції, які покладаються на НАТО, тому що вона сьогодні боронить країни НАТО своєю зброєю, своїми кращими синами й доньками, покладаючи за цінності НАТО найвищу ціну — ціну їхнього життя і здоров’я.
Членство України в Альянсі стане не лише запорукою безпеки для українських громадян, а й значно посилить здатність Альянсу реагувати на нові безпекові виклики і загрози. Тому я закликаю вас стати частиною консенсусу щодо підтримки нашої заявки та почати планувати приєднання України до НАТО вже зараз. Безпечний мир, заснований на правилах, можливий лише тоді, коли ми разом!

Я вірю у відновлення України, вірю у подолання всіх наслідків та наш розквіт. Адже я бачу, що ці процеси починаються вже зараз. Вдячний Великій Британії та переконаний у результативності майбутньої Конференції з відновлення України, яка відбудеться у Лондоні у червні 2023 року.

Перед нами — великий і широкий шлях. І його ми осилимо разом! Осилимо гідно! 

Дякую за увагу! Слава Україні!


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30