Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час офіційного візиту до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії зустрівся зі Спікером Палати Громад Парламенту Великої Британії сером Ліндсі Гойлом.

Він  подякував за запрошення відвідати Лондон та наголосив на важливості постійної та щирої підтримки України британським народом та Парламентом Королівства зокрема.

«Об’єднання навколо України, велика підтримка з боку усього цивілізованого світу і, безперечно, Великої Британії, дає можливість нам зламати  ситуацію й абсолютно по-іншому звучати у світі», — зауважив Руслан Стефанчук.

Він також висловив щирі слова подяки за ту допомогу, яку Сполучене Королівство надає нашій державі протягом всього періоду повномасштабної війни: гуманітарну, політичну, фінансову і насамперед військову.

«Це той переломний фактор, який дає нам можливість отримувати великі успіхи на полі бою. Сьогодні українці вивчають англійську мову через військові терміни: Challenger, NLAW тощо. І це для нас не просто слова, це те, що вже зумовлює перебіг цієї війни», — підкреслив Руслан Стефанчук

Водночас він нагадав, що Велика Британія була лідером у створенні «танкової» коаліції, тому закликав зайняти таку ж передову позицію у створенні «повітряній» коаліції для України.

«Також пріоритет для нас — надання систем ППО та ракет середньої дальності. Крім того, важливе значення має продовження військової підготовки та тренувань українських захисників», — зазначив Голова Парламенту України.

Окремо Руслан Стефанчук наголосив, що для України є значущими політичні рішення британського Парламенту, які необхідні сьогодні для нашої майбутньої перемоги. Зокрема, він закликав британських колег до визнання рф державою-терористом з відповідними наслідками; визнання Голодомору 1932—33 років в Україні геноцидом Українського народу та до міжнародної ізоляції країни-терориста.

Крім того, сторони обговорили питання продовження санкційного тиску на рф. Йшлося про конфіскацію російських активів та розробку компенсаційного механізму для спрямування їх Україні на відшкодування завданих війною збитків. 

«Велика Британія була і залишається лідером санкційного тиску проти рф. Важливо, щоб цей тиск зберігся і ми почали перекривати шляхи обходження вже введених санкцій. За цю війну має заплатити путін. За цю агресію «чек» путіну має виставити увесь цивілізований світ», — наголосив Голова Українського Парламенту.

Спікер Палати Громад Парламенту Великої Британії сер Ліндсі Гойл  запевнив українського колегу, що всі думки, молитви й помисли Великої Британії та її народу тільки про перемогу України.

«У кожної демократичної країни є право на суверенітет, на свої права і ніхто не мусить страждати від погроз і залякувань. Якщо світ не буде втручатися, справи будуть погіршуватися. Тому ми на стороні того, хто відстоює своє і воює проти агресора», — наголосив Ліндсі Гойл.

Він також зауважив, що для посилення підтримки України у будь-якій сфері, зокрема військовій, потрібно продовжувати об’єднувати зусилля усіх партнерів.

«Нам потрібно переломити момент. Всі спільні зусилля мають бути прикладені до розв’язання цього питання. Сьогодні росія вже відчуває загрозу, вони бояться. Тому важливо продовжувати продукування і постачання достатньої кількості набоїв, боєприпасів та зброї. Важливо долучати інші країни до постійного такого постачання для України», — зазначив Спікер Палати Громад.

Він також повністю підтримав тезу українського колеги про те, що росія має заплатити жорстку ціну за неспровоковану та агресивну війну, розв’язану у центрі Європи.

«росія мусить заплатити. Потрібно не тільки заморожувати їхні активи, потрібно арештовувати ці активи і перенаправляти на відбудову і відновлення України. Ми будемо докладати зусиль, щоб такий процес відбувався в усьому світі», — наголосив Спікер Палати Громад Парламенту Великої Британії.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30