Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Китайської Народної Республіки в Україні Фанєм Сяньжуном.

На початку зустрічі Руслан Стефанчук привітав китайську делегацію із переобранням вищого керівництва держави та передав своєму китайському колезі запрошення відвідати Україну.

Він також подякував Китаю та китайському народу за ту допомогу, зокрема, гуманітарну, яку Україна отримала за час повномасштабної війни. Окремо висловив слова вдячності особисто пану Послу за те, що у важкі для нашої країни часи, представництво Китаю у Києві продовжує працювати, маючи змогу доносити до своєї країни правду про  війну з росією.

«Ви на власні очі маєте можливість переконатися в тому, що росія продовжує порушувати всі принципи міжнародного співробітництва, права і статуту ООН. І я щиро сподіваюся, що ми можемо розраховувати на подальшу підтримку з боку Китаю суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України», — зазначив Голова Українського Парламенту.

Під час зустрічі сторони, зокрема, обговорили подальшу роль та дії Китаю, як одного зі світових лідерів, для припинення кривавої агресії.

«Україна зацікавлена в якнайшвидшому припиненні неспровокованої війни росії проти нашої держави. І Китай міг би відіграти свою роль та переконати москву негайно припинити агресію і вивести війська з території України у міжнародно визнаних кордонах. Це стане величезним практичним внеском Китаю, як постійного члена Радбезу ООН, у відновлення миру та безпеки в Україні», — підкреслив Руслан Стефанчук.

У цьому контексті співрозмовники обговорили важливу ініціативу України — формулу миру Президента Володимира Зеленського. Голова Парламенту України повідомив китайським колегам, що основні пункти формули миру були підтверджені Генасамблеєю ООН та голосуванням 141-єї країни.

Він також зауважив, що Україна взяла до уваги оприлюднення Китаєм своєї позиції щодо війни росії проти України.

«Ми вітаємо публічне представлення позиції Китаю, враховуючи те, що окремі її пункти співпадають з позицією, яка викладена у формулі миру Президента Зеленського. Тож закликаю Китай доєднатися до виконання та реалізації будь-якого із цих пунктів. Наприклад, Пекін міг би у тісній співпраці з МАГАТЕ зробити значний внесок у реалізацію пункту «Ядерна безпека»», — запевнив Голова Парламенту України.

Водночас він наголосив, що Україна зацікавлена в продовженні підтримки відносин між нашими країнами на найвищому рівні, зокрема, у посиленні та поглибленні міжпарламентських відносин, продовженні діалогу парламентських комітетів у міжнародних справах та парламентських груп дружби.

Окремо сторони зупинилися на питанні санкцій проти країни-агресора. Руслан Стефанчук зауважив, що  Україна сьогодні має безпрецедентну світову підтримку у цій війні. Це, зокрема, втілюється у запровадженні економічних обмежень проти рф.

«росія намагається знайти шляхи обходження цих санкцій. Тому вкрай важливо, щоби Китай і далі зберігав політику нейтралітету, утримався від допомоги російському керівництву в обході санкцій та розглянув можливість обмеження торгівлі з рф. Адже санкції спрямовані на одне: припинення росією цієї жорстокої  війни», — закликав Руслан Стефанчук.

Насамкінець Голова Верховної Ради України закликав Китай змінити свою позицію щодо підтримки України на міжнародному рівні, де голос Китаю часто є вирішальним.

«Для нас дуже важливий голос Китаю саме в тих питаннях, які стосуються підтримки України Генасамблеєю ООН.  Це голос на підтримку багатьох  країн, що також підтримують цінності, за які сьогодні бореться Україна, насамперед цінності суверенітету та територіальної цілісності  нашої держави», — наголосив Руслан Стефанчук.

Надзвичайний і Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжун зі свого боку запевнив Голову Українського Парламенту, що стосовно України Китай займає мирну та конструктивну позицію.

«Китай – занадто велика країна, щоби не вести відповідальну політику. Китай в історії – це миролюбна країна. Ми хочемо, щоби у світі був мир, стабільність, співпраця і великий розвиток. Ми вважаємо, що тільки таким шляхом може розвиватися Китай, може розвиватися весь світ і інші країни. І тому наша зовнішня політика завжди ґрунтується на принципах миру», — зазначив пан Посол.

Він наголосив, що цих же принципів Китай дотримується і у питанні війни, яка ведеться зараз в Україні.

«Єдина мета – це досягнення миру, щоби покінчити зі стражданнями від війни щодня. У своєму документі ми висловили цілий ряд важливих принципів, що стосуються мирного врегулювання. Найголовніші з них – це поважати суверенітет і територіальну цілісність, поважати устав ООН, міжнародне право, підтримувати всі зусилля, спрямовані на політичне врегулювання, проти ядерної зброї, проти нападів на атомні електростанції і за подальше функціонування зернового коридору», — наголосив Фань Сяньжун, додавши, що і в подальшому Китай гратиме мирну та конструктивну роль як власну, так і разом з міжнародною спільнотою.

Насамкінець пан Посол вкотре наголосив на тому, що Китай у складний момент для України готовий продемонструвати свою підтримку нашій державі та далі розвивати міцність та єдність дружби між українським та китайськими народами.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30