На цьому Голова Верховної Ради України наголосив під час зустрічі у форматі відеоконференції із Головою Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Маркетою Пекаровою Адамовою.

На початку розмови Руслан Стефанчук висловив велику вдячність народу, владі Чеської Республіки та Парламенту зокрема, за сталу та дієву підтримку України з перших днів повномасштабного вторгнення росії, особливо за останні політичні рішення, важливі для нашої держави.

«Звертаюся з великою вдячністю за визнання Палатою депутатів Парламенту Чехії російського режиму терористичним, а також Голодомору 32-33 рр. геноцидом Українського народу. Ми високо цінуємо активну роль Чехії у посиленні міжнародного тиску на агресора, а також консолідації зусиль з надання Україні  допомоги», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Він також звернув увагу, що з початку війни міжпарламентські контакти та взаємодія двох парламентів значно активізувалися на всіх рівнях.

«Таку тенденцію необхідно підтримувати. Зі свого боку я хотів би запевнити вас у готовності й надалі розвивати активні міжпарламентські зв’язки, співпрацю та наші зв’язки, як спікерів», — зазначив Голова Українського Парламенту.

Окремо мова йшла про підготовку та організацію проведення другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, який погодилася прийняти у себе Чехія.

«Впевнений, що цей захід надасть подальшого імпульсу розвитку парламентської складової діяльності Кримської платформи та наблизить нас до спільної мети — деокупації Кримського півострова та усіх тимчасово окупованих територій України», — наголосив Руслан Стефанчук, подякувавши Спікерці за особисту участь у промоції заходу. 

Окрім того, сторони обговорили ряд нагальних питань, які стосуються подальшої співпраці наших країн та парламентів.

Одним із провідних пунктів зустрічі стала оборонна підтримка, зокрема Голова Верховної Ради України подякував Чехії за вже надану військово-технічну допомогу, підготовку підрозділів та спеціалістів ЗСУ на території Чехії, ремонт техніки та військового обладнання для України, надання медичних послуг і для наших захисників.

Окремо сторони зупинилися на підтримці Чехією ініціативи Президента України Володимира Зеленського – формули миру та патронату від Чехії над одним із його пунктів.

«Наближаючи нашу перемогу, ми повинні разом просувати нашу формулу миру. І я дякую Чехії за підтримку резолюції Генасамблеї ООН на підтримку України у її боротьбі проти російської агресії. Для нас це важливий спільний крок на шляху до подальшого втілення формули миру. Україна зацікавлена в залученні якомога ширшого кола держав до її реалізації. І я сподіваюсь, що Чеська Республіка братиме активну участь у процесі», — закликав чеську колегу Голова Парламенту України, принагідно запросивши Чехію взяти участь у саміті, присвяченому реалізації та втіленню в життя формули миру.

Також учасники розмови обговорили євроінтеграційний та євроатлантичний курс України, зокрема, нашу адвокацію у цих питаннях Чеської Республіки; санкційну політику ЄС щодо країни-агресора та її посилення; підтримку створення спеціального трибуналу для понесення росією міжнародної відповідальності за всі скоєні злочини в Україні; допомогу нашим громадянам, які рятуючись від війни, знайшли прихисток у Чехії.

 «Радий, що маю можливість продовжити діалог, обговоривши актуальні виклики й загрози, з якими сьогодні стикаються наші країни та світ у зв'язку з російською агресією проти України. Припинення війни, перемога України, відновлення територіальної  цілісності — це ключове завдання сьогодні. Цей рік має стати переможним роком для усіх, тому ми повинні докласти максимум зусиль для нашої спільної перемоги», — наголосив насамкінець Руслан Стефанчук.

Голова Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова своєю чергою запевнила українського колегу у тому, що Чехія не припинить підтримувати Україну і вважає це своїм обов'язком.

«Ми хочемо забезпечити вам нашу підтримку і у Парламенті, і у Сенаті, і у Палаті представників Чеської Республіки. В жодному випадку ми не будемо її послаблювати, лише навпаки», — наголосила пані Голова.

Також, від імені народу Чехії, вона висловила захоплення мужністю та відвагою українського народу та його воїнів. 

«Ми схиляємо голови перед вашими захисниками. Вони надзвичайно хоробрі у цьому нерівному бою. З цієї причини ми продовжуємо підтримувати вас, зокрема й у повноправному членстві в ЄС та НАТО», — зазначила Маркета Пекарова Адамова.

Водночас вона наголосила, що ця війна розпочалася фактично не минулого року, а ще у 2014-му з окупації Криму. І поки  останній російський  військовий не вийде з української землі,  не можна говорити про завершення війни.

«Ми б хотіли, щоб в усіх державах членах ЄС це розуміли однаково. росія веде дуже велику активність у плані своєї пропаганди та дезінформації у певних регіонах. Саме тому Чехія долучилася до ініціативи проведення Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи та запропонувала майданчик у Празі. Що більше ми будемо залучати країни до таких заходів, то більше ми зможемо підвищити підтримку України у світі. Це буде найкраща відповідь путіну, що ми об’єднані», — наголосила Голова Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00