«Нетерпимість є лихом, що вражає наші суспільства. За останній рік це питання значно втратило гостроту для України. Оскільки росія переросла свою загарбницьку війну до повномасштабного геноцидного вторгнення, українська нація стала свідком безпрецедентного об’єднання», — наголосив насамперед Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко під час виступу на General Debate на полях 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу (МПС).

Він висловив вдячність усім, «хто бореться за свободу, демократію та мир, приєднуючись до захисту України й допомагаючи переселенцям».

«Наше суспільство об’єдналося проти найгіршої форми нетерпимості — геноциду. Такого ж об’єднання ми очікуємо сьогодні від світу», — зауважив Перший віцеспікер, акцентувавши, що лише 9 березня, коли більшість української парламентської делегації прямувала до Бахрейну, росія випустила 81 ракету по українських цивільних цілях, убивши шість осіб, завдавши ударів по енергетичних об’єктах, зокрема, по Запорізькій АЕС. «Від нашої попередньої зустрічі у Кігалі росія запустила понад 500 ракет по Україні», — повідомив Олександр Корнієнко.

Окрім того, Перший заступник Голови Парламенту України зазначив, що для встановлення миру в Україні запропоновано формулу миру Президента України Володимира Зеленського: «Вона складається з дуже простих кроків — від ядерної та продовольчої безпеки до сталого миру. Але насамперед російські війська мають бути виведені з України, маємо відновити наші міжнародно визнані кордони 1991 року, включно з Кримом».

Водночас Олександр Корнієнко зауважив, що світ робить недостатньо для усунення нетерпимості, зокрема, запрошуючи до обговорення питання мирного співіснування представників російського парламенту: «Парламенту, який майже одноголосно проголосував за легітимізацію агресії та анексії територій України з повним нехтуванням міжнародного права та Статуту ООН».

Перший віцеспікер закликав притягнути парламент рф до відповідальності: «Маємо призупинити їх членство, доки вони не припинять свої грубі порушення міжнародного права та прав людини».

Також він зазначив, що серед основних пунктів формули миру Президента України Володимира Зеленського — відповідальність росії за скоєні злочини, кількість яких уже перевищує 70 тисяч: «Це має бути досягнуто шляхом створення спеціального трибуналу для злочину агресії. Це єдиний спосіб запобігти безкарності й майбутній агресії в усьому світі».

«Злочинці також мають платити за свої злочини — платити за відновлення тисяч лікарень, шкіл, університетів, заводів і церков, зруйнованих їхніми артилерійськими й ракетними обстрілами», — зауважив Олександр Корнієнко, закликавши підтримати комплексний механізм компенсації, який схвалила Генеральна Асамблея ООН.

«російська агресія є викликом для кожної людини на цій планеті. Це наша спільна трагедія — маємо разом покласти цьому кінець», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Довідково. 11-15 березня 2023 року делегація Верховної Ради України бере участь у засіданні 146-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу (Манама, Бахрейн).

До складу делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00