У Бахрейні продовжує роботу 146-та Асамблея Міжпарламентського союзу (МПС). Парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України провела ряд зустрічей із країнами Африки, а також зустрілася з Президентом Міжпарламентського Союзу Дуарте Пашеку.

«Українська делегація мала зустріч із Президентом Міжпарламентського Союзу Дуарте Пашеку. Головна тема обговорення - підтримка України Глобальним Півднем. Вдячні за продуктивний діалог. Працюємо у зазначеному векторі», - наголосив Олександр Корнієнко.

 

Окрім того, українські делегати зустрілися зі Спікеркою Парламенту Об’єднаної Республіки Танзанія. «Це перша зустріч на рівні делегацій. Україна має намір відкрити посольство у Танзанії і, впевнений, це зміцнить нашу співпрацю», - зауважив Перший віцеспікер, висловивши сподівання на продовження діалогу.

Делегація Верховної Ради України висловила вдячність Гамбії за цінну підтримку України на арені міжнародних організацій. Перший віцеспікер проінформував про нинішню ситуацію, зокрема, про радіаційну та продовольчу загрози. Водночас він наголосив, що Україна є надійним гарантом світової продовольчої безпеки й прагне зміцнювати цей важливий статус: «Ми почули сигнал підтримки принципів суверенітету та цілісності міжнародних кордонів».

Також відбулася зустріч із делегацією Сенегалу, який чітко підтримує територіальну цілісність України. «Ми високо цінуємо збіг поглядів щодо необхідності посилення нашого парламентського діалогу на тлі нинішньої активізації політичного діалогу між нашими країнами», - зазначив Олександр Корнієнко, додавши, що вже розпочато процес створення української частини міжпарламентської групи дружби Україна-Сенегал.

«Україна вдячна Замбії за підтримку в міжнародному просторі, зокрема, в Генасамблеї ООН. Сьогодні була друга зустріч між українськими та замбійськими парламентаріями», - повідомив Перший заступник Голови Парламенту України, висловивши сподівання, що країни матимуть регулярні контакти, які позитивно вплинуть на динаміку двосторонніх відносин. «Наша сторона проінформувала про плани України відкрити нові посольства. Також нашій державі є, що запропонувати Замбії, - продовольча та економічна співпраця, обмін досвідом із діджиталізації державного управління. Продуктивна розмова з делегацією Замбії та Спікеркою Національної Асамблеї Республіки Замбія», - зауважив він.

Голова міжпарламентської групи дружби Україна-Танзанія, народний депутат України Олександр Санченко поінформував, що під час зустрічі з делегацією парламентаріїв Об’єднаної Республіки Танзанія українські делегати обговорили налагодження більш тісних відносин на міжпарламентському рівні, зокрема, створення групи дружби з Україною у танзанійському Парламенті. «Така ідея була підтримана очільницею танзанійського Парламенту», - додав народний депутат України.

Олександр Санченко повідомив, що делегати Парламенту Об’єднаної Республіки Танзанія прийняли запрошення відвідати Україну й висловили переконання, що взаємні візити значно посилять довгострокову співпрацю між нашими країнами. «Це перша така зустріч на рівні Голови та Першого заступника Голови наших парламентів», - акцентував член української делегації.

Окрім того, українські делегати - Леся Василенко, Артур Герасимов та Олександр Мережко - зустрілися з представниками Канади та Руанди.

Під час зустрічі з канадськими колегами українські парламентарії порушили ряд життєво важливих питань, у яких Україна розраховує на підтримку Канади й канадського Парламенту.

Серед них, зокрема, питання постачання до України ракет великої дальності, включно з літаками F-16. Також на зустрічі обговорювалися питання створення спеціального трибуналу щодо розслідування воєнних злочинів рф в Україні. У цьому контексті українські парламентарії наголосили на необхідності визнання російської ПВК «Вагнер» терористичною організацією. Українські делегати звернули увагу на системні порушення росією статуту ООН та попросили підтримки канадських парламентаріїв у припиненні членства рф у міжнародних організаціях.

Серед іншого, українська делегація звернулася до представників канадської делегації за допомогою у сприянні забезпечення зернової угоди та постачання зерна України країнам Глобального Півдня та Сходу.

Окремою темою розмови делегатів України та Канади була конфіскація російських активів для використання їх у відновленні української економіки та інфраструктури. У цьому контексті також обговорили питання квотування режиму для збільшення українського експорту та сприянні інвестицій канадського приватного сектору до України. Водночас порушили питання співпраці України та Канади у сфері кібербезпеки, протистоянні російській пропаганді та екоциду з боку росії.

Під час зустрічі з колегами Парламенту Руанди українські делегати обговорили питання створення спеціального трибуналу, геноциду росії проти Українського народу та закликали руандійських колег визнати Голодомор в Україні 1932-33 років актом геноциду Українського народу.

Окремою темою розмови була проблема розмінування територій України.

Українські колеги подякували делегатам Руанди за відкриття українського посольства в Руанді та повідомили, що в Парламенті України буде створено групу дружби Україна-Руанда. Народні депутати України висловили сподівання у нарощуванні подальших дружніх відносин та економічної співпраці з Руандою. У цьому контексті депутати парламентів України та Руанди обговорили проведення в Україні міжнародної виставки Expo-2030.

Серед інших заходів 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні, члени української делегації Олексій Жмеренецький та Альона Шкрум взяли участь у засіданні Комітету з кібербезпеки. Під час доповіді Олексій Жмеренецький доповів про кібератаки росіян на цивільне населення України.

Народний депутат, зокрема, повідомив, що, за даними Комп’ютерної групи реагування на надзвичайні ситуації CERT, за рік зареєстровано дві тисячі кібератак на Україну: 500 атак на урядові ресурси; 400 атак проти комерційного, енергетичного, фінансового, телекомунікаційного та програмного секторів; 300 атак (тобто менш як шоста частина з них) були націлені на військові цілі.

Також відбулося засідання Комітету зі сталого розвитку, у якому брали участь члени української делегації: Артур Герасимов та Олександр Мережко. За результатами засідання, прийнято важливу поправку до резолюції про захист лісів, ініційовану членами української делегації, щодо шкідливого впливу на світове довкілля російської агресії в Україні.

До складу делегації входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

 

Довідково. Міжпарламентський союз (Inter-Parliamentary Union, IPU) є глобальною організацією національних парламентів. Заснована понад 133 років тому, як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма націями.

Нині до МПС входять 178 національних парламентів і 14 регіональних парламентських органів. Він сприяє розвитку демократії та допомагає парламентам стати сильнішими, молодшими, гендерно збалансованими та більш представницькими.

Очікується, що під час 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні сотні парламентаріїв з усього світу візьмуть участь в обговоренні теми «Сприяння мирному співіснуванню та інклюзивним суспільствам: боротьба з нетерпимістю».

Під час Асамблеї МПС запропонує можливості для обміну передовим досвідом для сприяння інклюзії та підтримки мирного співіснування як передумови стійких, згуртованих і демократичних суспільств.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00