У Бахрейні розпочала роботу 146-та Асамблея Міжпарламентського союзу (МПС), яка триватиме з 11 по 15 березня.

Українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком на полях МПС провела ряд важливих і змістовних зустрічей.

«Говоримо про Україну. Працюємо на дипломатичному фронті. Сьогодні у Бахрейні відбулося відкриття 146-ої Асамблеї Inter-Parliamentary Union. Українська делегація провела двосторонні зустрічі з країнами Глобального Півдня — Південною Америкою, Африкою, Океанією, а також Азією та Середнім Сходом», — повідомив Перший віцеспікер, зазначивши, що основними питання зустрічей були: поточна ситуація в Україні, формула миру Президента України Володимира Зеленського, а також встановлення відповідальності та справедливості.

Під час зустрічі з колегами з Нової Зеландії українська делегація висловила вдячність за допомогу та підтримку України. «На будівлі Парламенту Нової Зеландії майорить наш Прапор. Почули важливий меседж — зло має бути покараним. Посилення санкційного тиску, виключення рф із міжнародних організацій та створення спеціального міжнародного трибуналу — це важливі кроки у боротьбі за справедливість. Окрім того, обговорили внутрішньополітичні питання МПС», — зауважив Олександр Корнієнко.

«Подякував від імені Українського народу за гуманітарну та міжнародну підтримку від Чилі. Обговорили, як посилити позиції України в Латинській Америці. Ми будемо вдячні за будь-який можливий внесок Чилі у нашу перемогу», — наголосив Перший віцеспікер під час зустрічі з делегацією Чилі.

«Зустрілися зі Спікером Парламенту Об’єднаних Арабських Еміратів Сакром Гобашем. Вдячні за допомогу Україні в гуманітарній сфері та високо цінуємо підтримку у межах міжнародних організацій, зокрема, в ООН. Важливим аспектом розвитку двостороннього співробітництва між нашими країнами може стати активний міжпарламентський діалог, зокрема, обмін візитами парламентських делегацій найближчим часом», — акцентував Олександр Корнієнко, запропонувавши активізувати контакти міжпарламентських груп дружби обох парламентів.

Окрім того, відбулася продуктивна зустріч із колегами з Індонезії. «Нам важливо чути, що країна поважає наш суверенітет. Обговорили, як Індонезія зможе долучитися до відбудови України», — розповів Перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Мали зустріч із делегацією Алжиру. Пояснили ситуацію в Україні, основні принципи формули миру та позицію нашої держави. Зустрілись із делегацією Південно-Африканської Республіки. Ми продовжуємо роботу з країнами Глобального Півдня. Дискусії не прості, проте правда обов’язково переможе», — повідомив Олександр Корнієнко про зустрічі із ще двома делегаціями на полях першого дня 146-ої Асамблеї Міжпарламентського союзу.

До складу делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету аграрної та земельної політики Артур Герасимов, Голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету України з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

За інформацією Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка, відбувся ряд зустрічей із парламентськими делегаціями, членами 146-ї Асамблеї МПС. За його словами, на зустрічі з колегами-парламентаріями порушувалося питання створення міжнародного трибуналу щодо розслідування злочинів російської агресії. «Ми закликали наших колег долучитися до створення такого трибуналу», — зазначив Олександр Мережко.

Членкиня української делегації Леся Василенко головувала на жіночому форумі Міжпарламентського союзу. «Це був 35-й форум жінок-парламентарок, а мій у статусі президентки — п’ятий», — повідомила народна депутатка.

«Пишаюся тим, що впродовж свого терміну підсилювала голос жінок Афганістану, парламентарок з Африки і Латинської Америки. Жінок, які неодноразово зверталися по допомогу через те, що зазнавали тиску й навіть фізичного насилля з боку чоловіків в їхніх країнах, в їхніх власних парламентах та партіях», — наголосила у своєму виступі народна депутатка.

Окрім того, вчора Лесю Василенко було обрано на керівну посаду Бюро Постійного комітету з питань демократії та прав людини.

Член української делегації Олексій Жмеренецький виступив на сесії Міжпарламентського Союзу, присвяченій гендерному лідерству парламентів під час криз.  У своєму виступі народний депутат України наголосив: «Коли росія розпочала широкомасштабну неспровоковану агресію проти України, кожен депутат і кожна депутатка стали універсальною фігурою».

Народний депутат зауважив, що приклад українських депутатів, чоловіків і жінок, котрі опікуються дітьми українських біженців, які змушені тікати від російських бомб і танків, займаються організацією відновленням зруйнованих росіянами будинків, співпрацюють з органами національної безпеки та розвідки і безпосередньо воюють зі зброєю на полі бою, — мають бути прикладом того, яке суспільство ми хочемо побудувати.

Довідково. Міжпарламентський союз (Inter-Parliamentary Union, IPU) є глобальною організацією національних парламентів. Заснована понад 133 років тому, як перша багатостороння політична організація у світі, що заохочує співпрацю та діалог між усіма націями.

Нині до МПС входять 178 національних парламентів і 14 регіональних парламентських органів. Він сприяє розвитку демократії та допомагає парламентам стати сильнішими, молодшими, гендерно збалансованими та більш представницькими.

Очікується, що під час 146-ї Асамблеї МПС у Бахрейні сотні парламентаріїв з усього світу візьмуть участь в обговоренні теми «Сприяння мирному співіснуванню та інклюзивним суспільствам: боротьба з нетерпимістю».

Під час Асамблеї МПС запропонує можливості для обміну передовим досвідом для сприяння інклюзії та підтримки мирного співіснування як передумови стійких, згуртованих і демократичних суспільств.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00