Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк взяла участь у зустрічі спільноти Жіночої Академії Лідерства при КМДА, організованої за ініціативи заступниці Голови КМДА Марини Хонди.

Головними темами зустрічі стали питання жіночого лідерства, незламності та солідарності в умовах повномасштабної війни, нових викликів і внеску жінок у Перемогу.

За словами Олени Кондратюк, в умовах повномасштабного вторгнення росії українським жінкам довелося відкривати в собі нові сили та переосмислювати цінності.

«98% жінок, які працюють у соціальній сфері столиці — всі залишилися в Києві, тримали на своїх плечах роботу з людьми, які в умовах наступу росіян потребували постійної уваги, турботи і надії.

Пишаюся тим, що скрізь по країні жінки з місцевого самоврядування, попри всі жахи війни, продовжували виконувати свою справу. Такі, як керівниця Іванківської громади в Чернігівській області Олена Швидка. Я також хочу згадати старосту села Мотижин Ольгу Сухенко, закатовану окупантами. Разом з нею — всіх жінок, вбитих на цій війні. Навіть точних цифр немає, скільки їх, наших посестер», — зазначила Віцеспікерка у своїй лекції перед учасниками зустрічі.

Вона також зауважила, що війна проявила нову суперсилу жіночого лідерства — у війську, адже сьогодні в ЗСУ майже 60 тисяч жінок і це найвищий показник для армій країн НАТО. У бойових діях бере участь близько 5 тисяч жінок, з яких приблизно 10% долучились до сил ТРО. З лютого загинула 101 захисниця, є зниклі безвісти і поранені. Понад 350 жінок були відзначені державними нагородами, дві з них – посмертно.

«Ми всі нині знаємо медикиню Тайру, Пташку з Азовсталі, снайперку Євгенію Емеральд, нашу Жанну Д’Арк. Їхні дії, незламність, героїзм надихали і надихають, ведуть за собою.

Ми вдячні 70% жінкам, які волонтерять. Вдячні тим, хто тримає економіку на своїх плечах, адже 48% нових малих бізнесів під час війни відкрили саме жінки, і у нас в країні 10% ветеранок-підприємниць», — наголосила Олена Кондратюк.

Крім того, вона нагадала, що війна змусила залишити свої домівки майже 8 млн осіб, які виїхали з країни, з яких 87% — це жінки з дітьми. 40% жінок вже знайшли роботу в Європі, щоб не бути залежними від допомоги і активно включаються в економічні процеси, демонструючи лідерські якості.

«Займаючись парламентською дипломатією, як Віцеспікерка Верховної Ради України, я об'їздила десятки центрів надання допомоги нашим біженцям в країнах ЄС, спілкувалася з нашими жінками і, повірте, це дуже непросто: опинитися в чужій країні, вивчити мову, влаштувати дітей в школи, навчитися жити в інших традиціях, оформити потрібні документи, знайти роботу, а ще й допомагати ЗСУ, збирати і відправляти гуманітарну допомогу на Батьківщину», — розповіла Олена Кондратюк.

Насамкінець Віцеспікерка Українського Парламенту закликала українських жінок і далі гуртуватися навколо головного завдання – нашої майбутньої Перемоги, а далі активно доєднатися до відбудови нашої країни, на яку потрібно понад 750 млрд доларів. Вона акцентувала, шо роль жінок у прийнятті рішень та справедливому розподілі ресурсів має бути при цьому ключовою.

«72% населення України хочуть бачити жінок на ключових лідерських позиціях, коли йдеться про відбудову та реформи після перемоги в цій війні. Упевнена, жінки впораються і стануть дуже енергійними генераторами цих процесів!», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України під час зустрічі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30