Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв в участь у круглому столі «Зміни в правовому регулюванні економічних відносин: перспективи та ризики», який відбувся у Верховному Суді України.

До участі у заході також були запрошені народні депутати України, представники судової та виконавчої гілок влади, профільних відомств та державних установ, правники, експерти, представники громадськості.

У своєму виступі Голова Українського Парламенту насамперед зауважив, що на кожному шляху важливо із самого початку визначити всі етапи та ризики його проходження, особливо це стосується законодавчого врегулювання.

«Синергія нашої спільної діяльності повинна дати свої результати. Тільки коли обговорили проблеми, визначили шляхи, спроектували можливі ризики для майбутнього, можемо рухатися далі. Від законодавства, від права його застосування залежить майбутнє нашої держави», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, Україна сьогодні у фокусі уваги всього світу як з точки зору розвитку сьогоднішніх подій, так і повоєнного майбутнього. І тут є важливим інтерес потенційних інвесторів, а відтак постає питання врегулювання інвестиційного законодавства, підготовка законодавчого підґрунтя та змін правового регулювання економічних відносин.

«Це неправильно, що на 32-му році незалежності України ми послуговуємося законом про іноземні інвестиції, написаним на початку 90-х років. Тому питання номер один — нове матеріальне інвестиційне законодавство. Зокрема, які преференції створити  для іноземних і національних інвесторів, щоб вони почали вкладатися в Україну, щоб Україна  стала історією успіху усього світу. Зробімо так, щоб інвестор, обираючи країни для можливих інвестицій, обрав Україну!», — закликав присутніх  Руслан Стефанчук.

Він наголосив, що нове законодавство також має бути доступним, чесним та прозорим, тому потрібна ґрунтовна робота над його спрощенням.  

«Друге — створення зрозумілого спрощеного процесу розгляду питань, пов’язаних з інвестиційними спорами. Зокрема, це стосується процесуального законодавства, щоб пришвидшити розгляд економічних спорів та запропонувати на рівні держави швидкий, чесний закон і гарантований розгляд цих питань», — зауважив Голова Парламенту України.

Окрім вищезазначеного, важливим, за його словами, є пошук інших форм забезпечення інвестора у справедливому правосудді.  Є багато різних ідей, але до них потрібно застосувати  виважений, продуманий та фаховий підхід, щоб уникнути певних ризиків та недопрацювань.

«Серед ідей: поширення компетенції Вищого суду з питань інтелектуальної власності на спори про захист іноземних інвестицій; запровадження іноземних юрисдикцій на інвестиційні спори; розвиток альтернативних способів вирішення спорів тощо.

З одного боку лунають думки, що це сприятиме залученню інвестицій, а застосування іноземного права покращить їх захист. Але є і ризики, передусім в тлумаченні того, що може розглядатись як «інвестиція»,  та як за таких умов чітко визначити юрисдикцію відповідного суду», —  підкреслив Руслан Стефанчук.

Водночас він звернув увагу, що інвестиції потребують довіри до органів, які здійснюють правосуддя у цій сфері.

«Для нас є пріоритетом, щоб після завершення війни й нашої спільної перемоги, інвестор прийняв єдине правильне рішення — йти в Україну, де є зрозуміла матеріальна складова, процесуальне законодавство і гарантії інвестицій. Давайте разом знайдемо ту формулу, яка дасть можливість нам обрати найкращі шляхи», — закликав до співпраці присутніх фахівців та колег Голова Верховної Ради України.

Голова Верховного Суду України Всеволод Князєв своєю чергою зауважив, що Україна впевнено рухається до членства в ЄС і на цьому шляху важливі як політичні зміни, так і, особливо, економічні.

«Щоб це відбулося, надзвичайно необхідним є залучення іноземних інвестицій. Тому наша мета — це гармонізація законодавства, яке регулює економічні відносини, щоб воно відповідало міжнародним та європейським стандартам.  Україна взяла курс на євроінтеграцію, а це означає — ми маємо зробити все, щоб ця інтеграція була максимально комфортною як для нашої економіки та суспільства, так і для економіки Євросоюзу», — наголосив Всеволод Князєв.

Саме тому, за його словами, потрібні подібні фахові дискусії, щоб окреслити проблему, напрацювати подальші шляхи її вирішення та втілення в практичне життя.  

«Безумовно, Україна буде розвиватися швидко, а це означає, що рентабельність інвестицій буде на високому рівні. Тому ми маємо визначити той шлях, який призведе виключно до позитивного результату для долі нашої країни та економіки, щоб ми стали сильною, квітучою країною, повноправним членом як Європейського Союзу, так і членом світового співтовариства», — наголосив Голова Верховного Суду України.

Підтримала свого колегу і Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України Лариса Рогач. Вона зазначила, що головна битва України зараз на фронті, але для майбутньої перемоги не менш важливим є і тил, зокрема функціонування нашої економіки.

«Попри війну, країна продовжує працювати. І уже плануються нові інвестиції в економіку України після перемоги. Тому першочерговим завданням сьогодні є створення привабливого інвестиційного клімату. Якщо законодавча влада має опікуватися прийняттям якісних законів, виконавча влада — їх реалізацією, то  судова гілка влади має дбати про те, щоб потенційний інвестор отримав захист у господарському судочинстві. Це ставить перед нами нові виклики у роботі, врахування можливих змін та їх відповідність на запити суспільства та сектору економіки», — зауважила Лариса Рогач.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30