На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час виступу на панельній дискусії «Злочини, пов’язані зі звірствами – російський наратив та спроби знищити право українського народу на існування як нації», яка відбулася в межах конференції «Об’єднані заради справедливості» у Львові.

Руслан Стефанчук зазначив, що сьогоднішня зустріч має стати ще одним кроком до створення фундаментального комплексного компенсаційного механізму, який забезпечить юридичну перемогу України у боротьбі із росією. Він нагадав, що 14 листопада минулого року Генасамблея ООН прийняла дуже потужну резолюцію, де зазначила про необхідність створення якраз міжнародного компенсаційного механізму відшкодування.

«Рішення підтримали 94 країни світу. Це — велика перемога, тому що це — перша точка відліку, від якої ми будемо рухатися далі»,  — зазначив Голова Українського Парламенту.

Водночас він зауважив, що така  робота повинна містити комплексний підхід і першою складовою такого підходу є його міжнародний характер, зокрема укладення багатосторонньої міжнародної угоди, яка буде передбачати створення міжнародного компенсаційного механізму.

«Ця Угода має враховувати всі види шкоди, завдані Україні та українцям в цій несправедливій війні: шкоду, завдану життю, здоров`ю, майну, моральну чи іншу шкоду майнового характеру; безпосередні та опосередковані збитки тощо. Має бути чітка, зрозуміла класифікація і підхід,  щоб Україна потім не отримала регресних позовів по відшкодуванню цих збитків», — пояснив Руслан Стефанчук.

Другий важливий блок, за його словами, це створення трьох основних складових міжнародного компенсаційного механізму.

«Без функціонування єдиного прозорого Реєстру збитків, які завдано Україні, нам складно буде рухатися далі. Також дуже важливе формування Компенсаційної комісії — органу, який прийматиме рішення щодо верифікації цих збитків, а також надання згоди на їх компенсацію. Третя складова — це створення компенсаційного Фонду, куди «стікатимуться» заморожені активи рф», — перерахував Голова Парламенту України.

Водночас він наголосив, що при формуванні останньої  складової потрібно усвідомлювати проблеми, які можуть виникнути.

«Перше — це джерела наповнення Фонду. Крім того, дуже важливо узгодити норми міжнародного та національного законодавств, аби не виникла ситуація подвоєного відшкодування та неможливості стягнення компенсації через суперечності між законодавствами. Також маємо чітко розуміти, що робити у разі нестачі коштів у Фонді», — закцентував Голова Верховної Ради України.

Окремо Руслан Стефанчук зупинився на роботі Парламенту України у питанні врегулювання національного законодавства для компенсації завданої шкоди.

«Важливо, що компенсація державою завданої шкоди можлива лише за наявності джерел фінансування. І тут важливими є зміни законодавства України про санкції. У нас вже є можливість стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції. І вже є практика застосування, зокрема ухвалено 12 відповідних рішень. Це — лише початок, але це — хороший приклад, як можна діяти на національному рівні», — зазначив Руслан Стефанчук.

Також він закцентував на проблемах у питанні відшкодування завданої агресором шкоди, над якими Парламент працюватиме найближчим часом:  відсутність матеріального права, яке б встановлювало відповідальність рф за усю шкоду; зміна законодавства про міжнародне приватне право, зокрема статті, яка передбачає імунітет рф від переслідувань, що є абсолютно неприпустимим в умовах війни із росією; питання стандартизації та методики нарахувань завданої рф шкоди тощо.

«Вибудова юридичного «лабіринту» відшкодування шкоди, завданої агресором, має стати сьогодні задачею № 1 для юристів.  Щоб це був чіткий, зрозумілий механізм, після якого нам не потрібно буде переживати за рішення, що приймаються державою і мають бути остаточними. Мета таких рішень —  кінцевий «чек» за цю війну, який має отримати путін, і сплатити його повинна росія», — підкреслив у виступі Голова Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54