На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив  у ефірі національного телемарафону «Єдині новини» з  майданчика міжнародної конференції United for Justice (Об‘єднані заради справедливості) у Львові.

Він зауважив, що головною метою представницького заходу є напрацювання дієвих механізмів та шляхів притягнення до відповідальності росії, як країни-терориста, за всі заподіяні злочини на українській землі. 

«Перемога на полі бою — це ще не фінальна перемога. Не менш важливу перемогу нам потрібно здобути на юридичному полі. І сьогодні ми зібралися тут, щоб обговорити всі юридичні нюанси та тонкощі», — розповів Руслан Стефанчук.

Зокрема, за його словами, під час зібрання порушуватимуться питання того як агресор відповість за цю війну, як оплатить компенсацію Україні за завдану шкоду та збитки, як путін і вище керівництво рф будуть притягнуті до юридичної відповідальності,  як напрацювати швидкі та дієві юридичні кроки, щоб спецтрибунал та Міжнародний кримінальний суд завершили цю справу логічним вироком та справедливим рішенням для країни-терориста.

«Ми обговорюємо всі нюанси, які стосуються не лише процедури проходження справи, не лише особливості зібрання доказів по 70 тис. вже відкритих кримінальних провадженнях. Ми не знаємо, скільки їх буде ще на момент нашої перемоги. Але, правильно сказав Президент України, «кожна куля, яка вилетіла зі ствола російського агресора, повинна отримати вирок». Це — наша мета і ми до неї йдемо», — підкреслив Голова Українського Парламенту.

На запитання, які настрої та налаштування у наших партнерів щодо справи, Руслан Стефанчук зауважив, що це можна побачити із представництва учасників конференції, серед яких президенти та європарламентарії, зокрема із Нідерландів, де у Гаазі розташовані штаб-квартири як Міжнародного суду ООН, так і Міжнародного кримінального суду.

«Наші партнери демонструють, що готові підставити плече Україні не тільки в частині військової, фінансової чи гуманітарної допомоги, а і юридичної. Ми будемо обговорювати питання не тільки налаштованості, а вже конкретного шляху. Налаштованість є, шлях буде і ціль буде досягнута», — наголосив Руслан Стефанчук. 

Водночас Український Парламент зі свого боку також робить всі необхідні  кроки для якнайшвидшого запуску процедур щодо справи у міжнародних юридичних інституціях.

Зокрема, вже прийнято і введено в дію  відповідний законопроект щодо співпраці із МКС, відтак Суд тепер має абсолютно увесь інструментарій, щоб зробити все необхідне щодо провадження у справі про відповідальність росії.

Крім того, зазначив Руслан Стефанчук, Парламент України  зробив ряд  політичних  заяв та звернень до міжнародних та світових інституцій та парламентів держав світу щодо створення спецтрибуналу, щодо проваджень у МКС, щодо репарацій та компенсацій від рф тощо.

Також Верховна Рада України постійно працює  над законодавчим забезпеченням, відповідністю європейському законодавству та механізмам міжнародного права питань, які стосуються відшкодування шкоди, завданої Україні, замороження активів рф, конфіскації її власності та передачі її Україні. 

«І ще одне важливе питання, яке ми маємо вирішити — це питання суверенного державного суверенітету рф, щоб ми могли в юридичних інституціях притягти й державу рф до відповідальності. Питань багато. Питання складні. Але я переконаний, що ми знайдемо на них відповіді», — запевнив насамкінець інтерв’ю Голова Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31