На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час розмови у форматі відеоконференції із Президенткою Парламентської Асамблеї ОБСЄ Маргаретою Седерфельт.

Він підкреслив, що українська сторона занепокоєна кризовою ситуацією, у якій опинилася ПА ОБСЄ, через неухвалення на попередньому засіданні у Варшаві Постійним комітетом ПА ОБСЄ змін до Правил процедури Асамблеї.

Голова Українського Парламенту також зауважив, що викликає нерозуміння можлива присутність на зимовому засіданні ПА ОБСЄ 23-24 лютого у Відні, безпосередньо у річницю початку широкомасштабної агресивної війни проти України, делегацій рф та білорусі, яким не відмовлено у отриманні віз з метою відвідання офіційного заходу ОБСЄ.

«Абсолютно неприпустимою є ситуація, коли делегації України та рф, держави-агресора, опиняться за одним столом на офіційному засіданні ПА ОБСЄ. Мені здається, це не відповідає ні принципам, на яких заснована ОБСЄ, ні взагалі здоровому глузду», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він також звернув увагу на те, що неодноразово звертався до колег-парламентаріїв ПА ОБСЄ із закликом до забезпечення повномасштабної міжнародної ізоляції кремлівського режиму, який розв’язав війну у центрі Європи.

«Прошу Вас розглянути можливість застосування певного оперативного виходу із ситуації, що склалася, і пропоную розглянути питання позачергового засідання Бюро Асамблеї, з метою ухвалення рішення щодо перенесення зимового засідання ПА ОБСЄ. І я маю попередні сигнали від партнерів про готовність підтримати таку пропозицію», — запевнив колегу Голова Парламенту України та принагідно нагадав про нещодавно прийняту Верховною Радою України Постанову із офіційним зверненням до ПА ОБСЄ та парламентів її держав-учасниць щодо неприпустимості участі членів парламенту рф у роботі статутних органів Асамблеї.

На завершення розмови Руслан Стефанчук висловив переконання, що парламентська взаємодія має базуватися насамперед на принципах взаємоповаги та справедливості. І українська сторона очікує від Асамблеї готовності брати на себе відповідальність та діяти рішуче, особливо, коли йдеться про забезпечення виконання рішення,  ухваленого Асамблеєю під час літньої сесії 2022 року.

«Закликаю Вас посилити роботу з організації процесу ухвалення Постійним комітетом рішення, яке уможливить припинення участі у роботі органів Асамблеї парламентської делегації країни-агресора, що порушує державний суверенітет і територіальну цілісність іншої держави. Мені здається, що це було би справедливим та повністю відповідало місії ОБСЄ як міжнародної організації», — наголосив Голова Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30