Шановна пані Голово!

Шановна пані Прем’єр-міністр!

Шановні пані та панове депутати!

Дорогі друзі!

Перш за все, хочу подякувати Вам, шановна пані Голово, за можливість виступити перед депутатами Національних Зборів Франції – у самому серці політичного життя вашої країни.

Для нас важливо, щоб наші друзі і партнери чули українців. І бачили, як побачили Україну Ви, дорога Яель. Я до деталей пригадую Ваш візит до Києва. А далі була наша спільна поїздка потягом до Чернігова. Це був сміливий вчинок!

Ніколи не забуду, як Ви довго тримали в своїх долонях долоні літньої жінки, яка вижила в результаті ракетного удару по житловому будинку. Ви на власні очі побачили масштаби руйнувань, відчули біль і горе українців.

Ваш візит став яскравим свідченням солідарності Французької Республіки з Україною, виявом підтримки нашої незалежності й територіальної цілісності – принципів, що нас об’єднують.

А ще нас об’єднують мости, які братня Франція передала Чернігівщині. Вони ще більше зміцнили мости гуманітарної допомоги, які з перших днів російської агресії поєднали Україну і Францію. А мостами військово-технічної підтримки до України надходить таке необхідне нам озброєння, техніка та спорядження. Ми обов’язково зведемо й інші мости, які ще сильніше пов’яжуть наші країни.

Уже майже рік триває повномасштабна агресія росії проти України.

Ми як ніхто інший добре розуміємо, що єдиною метою агресії є злочинне бажання росії загарбати чужі території, позбавити Україну суверенітету, унеможливити наше європейське та євроатлантичне майбутнє.

росія застосовує проти нас увесь наявний у неї арсенал, шантажує світ погрозами використати зброю масового ураження.

Сьогодні вранці я мав унікальну нагоду тримати в руках рідкісні артефакти з вашої парламентської бібліотеки: «Великий Атлас» Йоганнеса Блау, на картах якого зображений Херсонес Таврійський, а також унікальну книгу 1660 року великого французького інженера, мандрівника, картографа і письменника Гійома Ле Вассера де Боплана «Опис України». Там є такі слова про «благородний люд, який нині зветься запорозькими козаками»: «Вони дотепні, кмітливі, винахідливі і щедрі, не прагнуть до великого багатства, але надзвичайно кохаються у своїй свободі, без якої не уявляють свого життя».

І через понад 360 років Україна чинить опір, бореться, бо і далі не уявляє свого життя без свободи.

На наш опір агресор відповідає атаками на мирні міста, села та об’єкти критичної інфраструктури, в результаті яких люди залишаються без світла, опалення і води. Агресор прагне позбавити українців умов для існування.

Цинічна московська пропагандистська машина продовжує продукувати брехню і фейки, вводячи в оману як власних громадян, так і тих у світі, хто їм ще вірить. А по суті, вона є співучасником міжнародного злочину, який обов’язково має бути засуджений, а його учасники – покарані.

Так діють терористи, так діє терористичний режим, так діє держава-терорист. Ця агресивна і безвідповідальна політика несе загрозу свободі та демократії. Вона має отримати рішучу правову оцінку з боку міжнародного співтовариства.

23 листопада минулого року Європейський Парламент визнав росію «державою-спонсором тероризму, яка використовує терористичні засоби». Аналогічні рішення були раніше прийняті парламентськими асамблеями НАТО та Ради Європи.

У зв’язку з цим закликаю вас, шановні колеги, визнати росію терористичною державою у стінах вашого «храму права і свободи». У цих стінах приймалося чимало важливих, часто доленосних, рішень. До них належить і ухвалена 30 листопада минулого року резолюція на підтримку України, в якій було засуджено російське вторгнення. Важливим стало те, що в ній підтримано ідею створення спеціального трибуналу. І саме він має поіменно встановити всіх злочинців: від ідеологів безглуздого вторгнення, до тих, хто віддає накази, вбиває, ґвалтує, калічить.

Ніхто не має уникнути покарання, бо саме це і є справедливість.

Я дякую народові Франції, її Президентові, Уряду, всім вам за вс

ю допомогу, яка надається Україні з моменту російського повномасштабного вторгнення. І, насамперед, за військову. Ваші рішення про посилення України передовими системами ППО, про надання танків і бронетранспортерів дали поштовх для інших держав зробити аналогічні кроки.

Франція завжди була, є і буде лідером!

Завдяки вам до українського лексикону увійшли нові слова. Тепер ми добре знаємо, що таке Кроталь, Цезар, LRU, AMX-10RC. І ми готові збагачувати свій словниковий запас новими словами. Ми хочемо бачити серед Леопардів, Абрамсів і Челенджерів французькі Леклерки, які зміцнять нас на суші. І Міражі з Рафалами, які з іншими союзницькими літаками захистять українське небо!

Дайте нам літаки! Дайте нам крила нашої перемоги! Крила, якими ми закриємо Україну та захистимо всю Європу!

Шановні члени Національних Зборів!

Найвищою цінністю є людина. Дякую французькому народу, тим французьким родинам, які прихистили у себе українців. Дякую від імені кожного зі ста тисяч моїх співвітчизників, яким Франція дала притулок.

Ви надали українським дітям можливість продовжити навчання у школах, забезпечили українцям високі стандарти соціального захисту, створили можливості для працевлаштування. Ми ніколи не забудемо, що ви поставилися до наших громадян як до своїх, як до членів власної родини: французької і європейської!

Україна повертається до своїх європейських витоків, незважаючи на шалений спротив москви. Ми щиро вдячні Франції за лідерську роль у наданні Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Український народ, який платить сьогодні непомірно високу ціну, обов’язково розквітне в родині вільних європейських націй.

Ми ефективно працюємо над прийняттям відповідних законів та запровадженням необхідних реформ. Знаємо, що і як маємо зробити. І рухаємося максимально швидко навіть в умовах війни.

У зв’язку з цим хочу наголосити, що Президент України, Парламент та Уряд послідовно демонструють нульову толерантність до корупції і борються за викорінення цього явища. Лише впродовж останніх декількох днів відбулися знакові звільнення і  затримання недобросовісних чиновників високого рівня, які обов’язково понесуть покарання.

Україна якнайшвидше завершить виконання всіх семи кроків, визначених Європейською Комісією. Сподіваюсь, що це дозволить нам вже у цьому році відкрити переговори про вступ до ЄС.

Ми також сподіваємося, що Франція надасть політичну підтримку заявці України на прискорений вступ до НАТО у контексті вільнюського Саміту Альянсу, який відбудеться 11-12 липня 2023 року.

Ми довели своєю боротьбою, що можемо і маємо стати членами Північноатлантичного Альянсу!

Шановна Національна Асамблеє!

Ми часто згадуємо історію, шукаємо в ній пояснення того, що відбувається з нами сьогодні. Я теж хочу згадати у вашому авторитетному колі одне історичне явище, яке ми називаємо Голодомором, і про яке ґрунтовно писав французький історик Лоран Рюккер. Внаслідок геноцидних дій сталінського режиму, через організований штучно і навмисне голод, у 1932-1933 роках загинули мільйони українців.

Саме зараз сигнал з боку Франції про визнання Голодомору був би дуже важливим, оскільки події 1932-33 років підтверджують налаштованість тодішньої сталінської, а тепер і путінської росії знищити українську ідентичність.

Прошу вас сприяти у законодавчому визнанні Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.

Ця війна обов’язково закінчиться нашою спільною перемогою – я впевнений. І після цієї перемоги настане період відбудови і оновлення. Ми сподіваємось, що Франція – ваш Уряд та бізнес – активно долучиться до розвитку та повоєнної відбудови України.

Сьогодні я звертаюся до вас від імені українців, які воюють і віддають життя саме за свободу та гідність. Я виступаю від імені українських громадян, які в ці дні допомагають армії, продовжують працювати і  навчатися з вірою у перемогу і мирне життя. Ми воліємо жити в мирному демократичному суспільстві, якому ніхто не загрожує. Тому ми пропонуємо формулу миру!

На саміті G20 Президент України Володимир Зеленський представив світовим лідерам план завершення війни – нашу формулу миру з 10 пунктів. Бачимо Францію потужною силою, яка проявить лідерство і допоможе її спільно реалізувати. Саме за допомогою Франції та інших союзників і партнерів ми хочемо зафіксувати ключові елементи повоєнної безпекової архітектури в євроатлантичному просторі, включно з гарантіями для України.

Розраховую на підтримку реалізації формули миру Президента Зеленського з боку Франції!

В Україні всі почули слова Президента Франції: «Ми будемо разом, щоби побудувати справедливий і міцний світ. Розраховуйте на Францію, розраховуйте на Європу!». Ми почули ці слова під обстрілами, почули на полі бою і вони звучали нам гучніше, ніж вибухи ракет чи сирени повітряної тривоги.

Дорогі друзі!

На завершення дозвольте мені поділитися з вами своєю мрією.

Я згадую 2012 рік і футбольний матч 15 червня між національними збірними України та Франції у Донецьку на «Донбас Арені». Той матч був перерваний грозою. Менш ніж за два роки російська агресія і окупація перервали наше мирне життя. До нас прийшла війна,  яка принесла смерть і руйнування.

Я дуже хочу, щоби ми спільно перемогли у цьому матчі життя проти смерті, а наші національні збірні знову зіграли у звільненому Донецьку на «Донбас Арені».

Це буде матч нашої спільної перемоги. Це буде матч миру і пам’яті. Це буде матч нового життя.

Дякую за увагу!

Слава Україні і  Vive la France!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30