«Вдячний за можливість говорити про Україну, нашу ситуацію та потреби з представниками Європейського Парламенту», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, за результатами продуктивних зустрічей із депутатами Європейського Парламенту. 

Перший віцеспікер повідомив, що українська делегація отримала потужні сигнали підтримки та розуміння про подальшу співпрацю. 

Зокрема, українські делегати провели змістовні діалоги з Головою групи S&D в Європарламенті Іратхе Гарсія Перес, Головою групи EPP в Європарламенті Манфредом Вебером, Віцепрезиденткою Єврокомісії Вері Йоуровій, Комісаром ЄС із сусідства та розширення Олівером Варгеї, Комісаром ЄС із бюджету Йоганнесом Ганом та членом групи Renew в Європарламенті Владом Георге. 

Водночас українська делегація на чолі з Олександром Корнієнком зустрілася з Президенткою Європейського Парламенту Робертою Мецолою. «Ми знаємо, що таке російська агресія. І саме зараз ми проходимо цей шлях — боротьби зі злом, агресією та жорстокістю», — наголосив Олександр Корнієнко. Він акцентував, що у цьому Україні допомагають друзі та партнери, серед яких — Європа: «Вдячні за послідовну підтримку й надання озброєння для захисту українських територій».

Перший віцеспікер запросив Президентку Європарламенту відвідати Україну та взяти участь у засіданні комітетів Європарламенту та Верховної Ради України. Зі свого боку, Роберта Мецола також говорила про агресію з боку росії стосовно Литви, Латвії та Естонії. 

Під час зустрічі з Віцепрезиденткою Європарламенту Евою Копач Олександр Корнієнко висловив вдячність від імені всього Українського народу за допомогу й підтримку. «Наші люди зараз у різних країнах, багато хто — у Польщі. І вони, і ми хочемо, щоби українці повернулися додому, але для цього нам потрібно більше танків, більше зброї, аби деокупувати українські території, і кожен зміг знову приїхати до своєї вільної України», — зауважив Перший віцеспікер. Окрім того, Олександр Корнієнко зазначив: «Ми будемо казати «дякуємо за військові пакети допомоги», але водночас будемо наголошувати, що «нам потрібно ще». За його словами, Україна має мало часу — і це не на користь України. «Нам потрібно швидше діяти на полі битви — партнерам швидше розв'язувати нагальні питання, що стосуються України», — акцентував Перший заступник Голови Парламенту України. Під час зустрічі також йшлося про проблему примусової депортації громадян України, зокрема, дітей на територію рф.

Зі свого боку, Віцепрезидентка Європарламенту Ева Копач наголосила, що інтеграція на лінії Євросоюз-Україна має продовжуватися без перешкод, а підтримка з боку Європи — постійно зростати. 

Під час зустрічі з доповідачем в Європейському Парламенті по Україні Міхаелем Ґалером українські делегати поділилися здобутками щодо парламентської реформи Верховної Ради України. Олександр Корнієнко повідомив, що у липні 2022 року Робоча група з напрацювання законодавчих пропозицій щодо внесення змін до законів України у сфері парламентського права презентувала свої напрацювання щодо: взаємовідносин коаліції та опозиції, відносин Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, статусу депутатів, етичного кодексу, підвищення рівня інституційної спроможності системи забезпечення роботи Парламенту України потребам та викликам і законодавчої процедури. «Уже на початку лютого очікуємо на презентацію напрацювань про приведення у відповідність до Конституції України Регламенту Верховної Ради України», — зазначив Перший віцеспікер, додавши, що Верховна Рада України вже має впроваджені парламентські реформи й не планує зупинятися на досягнутому. 

Також у межах робочого візиту українська делегація взяла участь у дискусії, організованій об’єднанням парламентаріїв держав-членів Європейського Союзу United for Ukraine (U4U), в Європейському Парламенті. «United for Ukraine — одна з дієвих платформ, де Україна може відстоювати та говорити про свої потреби на полі бою», — зауважив Олександр Корнієнко. Він повідомив, що це стосується не лише озброєння, а й економічного та енергетичного фронтів, де Україна також бореться. 

«Українці обрали шлях до Європейського Союзу, ми зараз проходимо євроінтеграційний етап, щоби досягти мети», — наголосив насамкінець Перший віцеспікер, акцентувавши, що Верховна Рада України виконує надані рекомендації та завдання: «Ми не чекаємо на кращі часи, а рухаємося у заданому векторі вже зараз». 

У зустрічах також взяли участь народні депутати України, члени української делегації: заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, Голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк та Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31