Зростання довіри громадян до Верховної Ради України, як інституції, - результат злагодженої та відповідальної роботи Парламенту в умовах воєнного стану та посилення присутності Ради у соціальних мережах.

Таку думку висловила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час презентації результатів соціологічного дослідження «Громадяни і Парламент: довіра, взаємодія та відкритість в умовах воєнного стану», проведеного у жовтні 2022 року Міжнародним республіканським інститутом (IRI) в межах Програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Згідно опитування, 56% українців швидше або цілковито довіряють Верховній Раді України, як інституції.

«Для мене, як Віцеспікерки, яка є послідовною прихильницею цінностей парламентаризму, відкритості, підзвітності та ініціаторкою проєкту «Відкрита Рада», — саме довіра громадян до Парламенту була і залишається визначальним показником оцінки нашої діяльності, а не просто кількість прийнятих законів чи постанов», — зазначила Олена Кондратюк.

 На її думку, серед головних причин зростання суспільної довіри до Верховної Ради України варто відзначити те, що 24 лютого 2022 року в день масштабного нападу росії Парламент і народні депутати не розбіглися, як на це сподівався ворог, і виконали одну з ключових безпекових функцій — оперативно схвалили Указ Президента України про запровадження воєнного стану.

«Депутати успішно склали тест на інституційну стійкість та відповідальність Парламенту перед країною і суспільством у перші дні масштабного російського вторгнення», — констатувала Олена Кондратюк.

За її словами, другим фактором стала злагоджена робота депутатів у сесійні залі протягом всього періоду воєнного стану.

«Протягом року ми працювали у Києві, приймали десятки необхідних країні законів, що стосуються підтримки Збройних Сил України та змін до Держбюджету. Така системна робота допомогла знизити рівень критиканства щодо Парламенту», — зазначила Олена Кондратюк.

Третім фактором, підкреслила Віцеспікерка, є відродження парламентської дипломатії – поява нової і дуже важливої ролі Верховної Ради України на міжнародній арені.

Це, зокрема, адвокація надання Україні кандидатства на членство ЄС, санкцій проти росії, постачання зброї, розвиток парламентського виміру Міжнародної Кримської платформи, робота депутатських делегацій у ПАРЄ і ПА НАТО, інших міжпарламентських асамблеях.

«Особисто у мене, як Віцеспікерки, за 2022 рік відбулося 73 закордонні зустрічі, з них 53 високого рівня. Попри змагальність різних фракцій і партій всередині Ради, назовні ми виступаємо одним голосом. Це дуже важливо для консолідації суспільства»,— сказала Олена Кондратюк.

Четвертим фактором збільшення довіри до Парламенту стало те, що Верховна Ради та створений при ній Інфоштаб, відіграли одну з ключових ролей у інформуванні суспільства про ситуацію в країні на початку російського вторгнення, переконана Олена Кондратюк.

«Ми, фактично в умовах певного інформаційного ступору інших органів державної влади, взяли на себе провідну роль в інформуванні суспільства про ситуацію в країні. Через сайт Парламенту, телеканал в рамках «Єдиного марафону», соцмережі Ради, особливо Facebook, Twitter, Telegram. Це також призвело і до зростання аудиторії Парламенту у соцмережах», — підсумувала Заступниця Голови Верховної Ради України.

Згідно представленого дослідження, 65% опитаних громадян дізнаються інформацію про роботу Верховної Ради саме із соціальних мереж.

Особливо цінним на думку Олена Кондратюк є високий рівень до Верховної Ради України серед молоді 18-24 років — 89%.

«Наше головне завдання тепер — втримати цей високий рівень довіри громадян. А для цього маємо забезпечувати підзвітність та прозорість роботи Верховної Ради. Громадяни мають добре розуміти і бачити, чим займається Парламент України, як представницький і законодавчий орган», — наголосила Олена Кондратюк.

Віцеспікерка також подякувала Міжнародному республіканському інституту (IRI), Internews Україна та Програмі USAID «РАДА: наступне покоління» за проведене дослідження і презентацію, а також підтримку парламентських комунікацій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31