Насамперед українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком зустрілася з депутатами Бельгії під модерацією голів двох Комітетів Парламенту Бельгії: з питань оборони і закордонних справ.

«На зустрічі були різні фракції, але всі вони об’єднуються, щоби допомогти Україні», — наголосив Перший віцеспікер, висловивши вдячність за продуктивний діалог із Бельгією та підтримку Українського народу, «що дає надію на подальше поглиблення відносин». Олександр Корнієнко акцентував, що у 2014 році відбулася недостатня реакція світу на початок збройної агресії росією — і це дало розвиток подій далі — майже рік повномасштабного вторгнення, окупація українських територій, терор мирного населення, вбивства та жорстокість із боку росії.

«Ми бачимо порушення Міжнародного права та статуту ООН. Ми бачимо порушення всіх принципів людяності. І хочемо, щоб війна закінчилася так, як вона має — перемогою України, збереженням наших кордонів, визнаних світом, і щоб кожен винний за цю війну поніс відповідальність за скоєні злочини», — зауважив Перший заступник Голови Парламенту.

«Україна вже запропонувала план припинення війни — Формулу миру. І ми розраховуємо на підтримку Бельгії та її лідерство в реалізації одного з пунктів цієї Формули», — зазначив під час зустрічі з Міністеркою оборони Бельгії Людівін Дедондер Олександр Корнієнко. Перший віцеспікер проінформував про безпекову ситуацію в Україні та висловив вдячність за практичну допомогу. «Маємо спільну мету — притягнути рф до відповідальності за агресію проти України, включно з її злочинами проти людяності», — зауважив він, додавши, що нині триває робота над Резолюцією ГА ООН щодо відповідальності винних за кожен злочин. Олександр Корнієнко запросив бельгійську сторону підтримати і допомогти залучити інші країни до голосування за цю резолюцію, яка має закласти основу для створення Міжнародного трибуналу.

Зі свого боку, Міністерка оборони Бельгії зауважила, що під час зустрічі було обговорено військову підтримку України Бельгією, а також питання тієї допомоги, яка ще готується. «Ми продовжуємо співпрацювати з міжнародними партнерами, аби підтримати Україну, ми єдині з Українським народом», — наголосила вона.

«Вдячні Бельгії за підтримку і очікуємо подальшої плідної співпраці задля перемоги України і світу», — закцентував Перший віцеспікер Олександр Корнієнко під час зустрічі із Головою Палати представників Бельгії Еліан Тільйо.

Українські делегати висловили вдячність за всю допомогу, зокрема, військову, яку надає Бельгія, а також поінформували про ситуацію в Україні, наголосивши на «основних потребах вже зараз».

«Для України важливо досягти відчутних результатів Саміту Україна-ЄС у Києві. Ми готуємося представити результати виконання всіх семи рекомендацій Єврокомісії та очікуємо на позитивну оцінку наших зусиль з боку ЄС. Адже Український народ підтримує євроінтеграційний шлях і ми будемо рухатися за цим вектором», — наголосив Перший віцеспікер.

Окрім того, Олександр Корнієнко озвучив очікування України, що Палата представників Європейського Парламенту офіційно визнає Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом Українського народу: «Голод, як раніше, так і зараз, використовується росією як інструмент для задоволення її імперських амбіцій».

Також у межах робочого візиту до Королівства Бельгія українська делегація на чолі з Першим віцеспікером Олександром Корнієнком зустрілася з представниками Комітету Європейського Парламенту із закордонних справ (АФЕТ).

«Про Україну продовжують говорити та підтримувати наші рішення. Ми це бачимо. Ми це відчуваємо», — наголосив Олександр Корнієнко, висловивши вдячність за підтримку та позитивні голосування щодо українських рішень. Він зауважив, що Україна зараз має статус кандидата у члени ЄС, «а наша мета — члени Європейського Союзу»: «І для цього ми робимо всі необхідні кроки».

«Парламент тісно співпрацює з Урядом та стороною ЄС для ефективного та вчасного ухвалення необхідного законодавства на євроінтеграційному шляху», — акцентував Перший заступник Голови Верховної Ради України, повідомивши, що Україна посилює боротьбу з корупцією і судову реформу: «Це вже етап незворотності. Усі процедури, передбачені законодавством, запущені — щодо відбору членів Вищої ради правосуддя, формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів». Окрім антикорупційної стратегії, Олександр Корнієнко проінформував про процедуру декларування та наслідки, в разі порушення.

«Так, це ще одна наша боротьба, яка триває. І яка так само має вже завчасно відоме закінчення, як і війна росії проти України, — перемога над злом», — насамкінець резюмував Перший віцеспікер.

 

Довідково. До складу української делегації також входять Представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов, заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв, Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк та Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31