Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко у межах робочого візиту до Брюсселя, Бельгія, взяв участь у засіданні Міжпарламентської Ради Україна-НАТО (Ukraine-NATO Interparliamentary Council (UNIC)).

«Сьогоднішнє засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО відбулося у надзвичайно складний для України час. Чи можна зупинити російський терор? Упевнений, що можна — і зробити це можна на полі бою», — наголосив Перший віцеспікер.

Водночас він зауважив, що агресора можна та потрібно перемогти саме на українській території, «аби потім не довелося воювати з ним на землях інших європейських народів».

«Цей рік є вирішальним. Нам потрібні нові оборонні рішення, які дадуть українським воїнам можливість викинути російську армію з нашої землі. Це стосується насамперед систем протиповітряної оборони, сучасних танків і далекобійної артилерії», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що Україні потрібні нові санкційні рішення проти держави-агресора та Спеціальний міжнародний трибунал для притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності.

За результатами засідання, схвалено заяву співголів Міжпарламентської ради Україна-НАТО — Першого віцеспікера Олександра Корнієнка та Віцепрезидента ПА НАТО Міхала Щерби.

Серед основних положень ухваленого документа наголошується, що члени ПА НАТО залишаються єдиними у своєму беззастережному засудженні жорстоких дій росії, у непохитній солідарності з колегами з Верховної Ради України та підтримці України стільки, скільки потрібно, щоби перемогти».

Водночас учасники очікують на швидке ухвалення десятого пакету санкцій Європейського Союзу проти росії, включення в пакет білоруського та іранського режимів, а також підтримують ідею виключення рф з Ради Безпеки ООН доти, поки росія повністю й достовірно не виконуватиме норми міжнародного права. Окрім того, співголови закликають членів Альянсу й партнерів чинити тиск проти російської влади, щоби звільнити всіх громадян України, незаконно ув’язнених і депортованих до росії.

Окремо наголошується, що учасники засідання вітають рішення щодо подальших поставок озброєнь, оголошені під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» 20 січня 2023 року.

«Зараз наші партнери перейшли від допомоги задля виживання України до допомоги задля перемоги України», — зауважив, зі свого боку, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, Голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв. Він повідомив, що НАТО та Україна практично взаємодіють: «Змінилися акценти наших партнерів і НАТО. Зокрема, порушувалося питання проведення тренінгів для наших бійців».

«Ми зацікавлені, щоб Українська формула миру була підтримана якомога більшою кількістю країн, щоб кожна країна могла знайти у ній пункт, реалізація якого буде для неї важливою», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, запросивши партнерів проявити лідерство у гарантуванні миру, так само як вони  зараз проявляють лідерство у захисті свободи.

Довідково. Міжпарламентську Раду Україна-НАТО (Ukraine-NATO Interparliamentary Council (UNIC) створено у 1998 році задля забезпечення більшої прозорості імплементації Хартії НАТО-Україна та демонстрації зацікавленості у співпраці між НАТО та Україною. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31