Парламентська делегація на чолі з Першим віцеспікером Верховної Ради України Олександром Корнієнком на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі зустрілася з очільниками Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації: Головою Національної Ради (Нижньої Палати) Мартіном Кандінасом і Головою Ради Кантонів (Верхньої Палати) Брігітте Геберлі-Коллєр.

Насамперед Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив сподівання, що Швейцарія підтримає зусилля міжнародної спільноти щодо притягнення до відповідальності винних у злочинах проти мирного населення України: «Створення Спеціального трибуналу зі злочинів агресії стане гідною відповіддю вільних держав світу на російський терор і варварство ХХІ століття».

«Ми високо цінуємо політичну підтримку Швейцарії у часи повномасштабної військової агресії росії та захоплюємося солідарністю швейцарського народу у відповідь на важку ситуацію в Україні», — наголосив Олександр Корнієнко, повідомивши, що Швейцарія категорично засуджує російське вторгнення в Україну та підтримує невідкладність розслідування воєнних злочинів.

Водночас під час зустрічі Перший віцеспікер висловив очікування на схвалення Швейцарією плану України з десяти пунктів миру, який має покласти край війні росії проти України: «Це пункти про мир та справедливість. Дев’ятий пункт формули миру — про гарантоване недопущення ескалації та про фіксацію завершення війни. Це забезпечить мир на території України та Європи, адже неодноразово наголошував: безпека в Україні — це й безпека за її межами».

Окрім того, він зазначив, що санкції залишаються вирішальними для забезпечення втоми росії від ведення війни: «Наша пріоритетна мета у стримуванні нових нападів на цивільне населення та критичну інфраструктуру полягає в тому, аби запобігти подальшому виробництву й обслуговуванню високотехнологічної зброї».

«Ми були зворушені візитом солідарності Ірен Келін до Києва у квітні, парламентською панеллю у межах URC2022 у Лугано, а також її участю у Першому парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи. Це підтримка, яку відчуває Український народ», — зауважив водночас Олександр Корнієнко.

Парламентська делегація акцентувала, що Україна зацікавлена у подальшому лідерстві Федеральних Зборів у формуванні політики Швейцарії проти російської жорстокої війни: «Тому ми з нетерпінням чекаємо на заяву Парламенту Швейцарії щодо першого року повномасштабної агресії проти України». «І впевнені, що такий надзвичайний розвиток подій у Європі та його глобальні наслідки потребують подальшої політичної оцінки вільного світу», — додав Перший заступник Голови Парламенту України.

Насамкінець Олександр Корнієнко запросив очільників Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації з візитом до Києва: «Сподіваюся зустрітися ще раз на українській території».

У зустрічі також взяли участь народні депутати України: Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, членкиня Комітету з правоохоронної діяльності Олександра Устінова, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум; Надзвичайний і Повноважний Посол України у Швейцарській Конфедерації Ірина Венедіктова.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
09 квітня 2024 17:46
08 квітня 2024 19:18
05 квітня 2024 11:46