Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з урядовою делегацією Латвійської Республіки на чолі із Міністеркою оборони Латвії Інарою Мурнієце.  

Голова Українського Парламенту щиро подякував своїй колишній колезі за сталу підтримку на посту Спікера Саейми Латвії та нагадав, що Латвія – одна з тих країн, які перебувають на передовій допомоги Україні від самого початку повномасштабної агресії росії.

«Наші латвійські друзі, і Латвійський Парламент зокрема, завжди були лідерами у прийнятті дуже важливих для України рішень.  І я сподіваюся, така ж  підтримка буде і надалі з боку вашого Парламенту та Уряду», – закцентував Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі сторони підняли ряд важливих питань для подальшого співробітництва. Зокрема, Голова Парламенту України запросив латвійських колег підтримати «формулу миру» Президента Володимира Зеленського, обговорення якої на міжнародному рівні відбудеться найближчим часом.

Крім того, учасники зустрічі виокремили важливе питання  консолідації міжнародної підтримки та створення механізмів для притягнення рф до відповідальності за злочини в Україні. 

Також Руслан Стефанчук вкотре подякував латвійському народу та владі Республіки за військову допомогу Україні, де Латвія – серед світових лідерів за обсягами її надання у співвідношенні до ВВП. Крім того, сторони предметно обговорили можливості подальшої співпраці у цій сфері, підготовку українських військових до стандартів НАТО та питання реабілітації наших військових. 

Насамкінець Голова Українського Парламенту висловив сподівання на поглиблення партнерства та міжпарламентських відносин двох країн і після перемоги України.

«Після нашої перемоги ми будемо говорити один одному ми пройшли війну і перемогли. І ми будемо завжди пам'ятати про тих друзів, які допомагали нам у найскладніші моменти. Дякую Латвії за підтримку!», – наголосив Голова Верховної Ради України.

Міністерка оборони Латвійської Республіки Інара Мурнієце у відповідь запевнила українських колег, що підтримка Латвії буде продовжуватися до самої перемоги України.

«Наша політична співпраця є ключовою. Як і співпраця на рівні профільних парламентських комітетів, міністерств оборони, яка продовжується і є успішною. Лінія фронту в Україні є нашою «лінією захисту», і саме тому я тут», – зазначила Інара Мурнієце.

Вона підкреслила, що її нова посада надає більше можливостей для допомоги Україні у цій важкій війні, і вона зробить все від неї залежне для того, щоби консолідувати західну думку щодо посилення підтримки України, зокрема військової.

«Для нас однозначно, що тільки перемога України і поразка росії може принести довготривалий мир у Європу. У всіх вимірах допомоги Україні Латвія або агітує, або крокує разом із нашими союзниками. І я також дуже хочу бачити Україну в ЄС та НАТО. Це наша спільна мета», – підкреслила Інара Мурнієце під час зустрічі.

 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30