Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк взяла участь у нараді Послів України, які з'їхалися в Київ, щоб разом із керівництвом ключових державних інституцій обговорити стратегію дій на дипломатичному фронті.

Вона наголосила, що цього року Дипломатичному корпусу, Президенту, Парламенту, Уряду та українцям випало надскладне завдання на дипломатичній арені.

«Посол України — нині звучить так гордо і так промовисто! Нам всім випало надскладне завдання переконувати світові еліти і народи в тому, чого вони просто не можуть збагнути. У них — сталий розвиток, цілі тисячоліття, плани на рік вперед. А у нас — бомбосховища, обстріли, зґвалтування, смерті. Як це? Цього ж не може бути! А ми — змогли. Всі разом змогли. Дипломатичний корпус, Президент, Парламент, Уряд, українці. Весь світ нині знає про Бучу і Маріуполь, Чорнобаївку, про Бахмут і Попасну. І навіть знає напрямок руху крейсера Москва.

Ми зробили неможливе. Здійснилося те, про що ми десятиліттями чули від експертів і навіть в лекційних аудиторіях. Україна перетворилася з об’єкта світової політики на її суб’єкт. Правда, ми всі пам’ятаємо, якою ціною…», — зауважила Олена Кондратюк у виступі на нараді з Послами України.

Заступниця Голови Верховної Ради відзначила, що Україна задала новий тренд у світовій дипломатії.

«Ми стали зухваліші, швидші, прямолінійніші. Ми вчимо світові уряди забувати про кола бюрократії і від того світ стає ефективнішим. Це нова дипломатія, і я думаю, колись цей термін увійде до підручників. Це змушує вчитися і Послів, і нас. Тому час протокольних фото і дотримання церемоній пройшов. Настав час проактивної позиції і дій!», — сказала Олена Кондратюк.

За її словами, важливим досягненням на дипломатичному фронті стало зростання ролі парламентської дипломатії. Віцеспікерка Парламенту України визначила три блоки завдань на наступний рік.

Перший блок — воєнний.

«І Посли, і ми, на кожній зустрічі, під час кожного виступу маємо вимагати зброю для України. Закрити небо, забезпечити боєприпасами, надати артилерію — це спільне завдання світу, а не проблема України. Бо наші хлопці і дівчата на фронті боронять не лише Україну, а весь цивілізований світ», — наголосила Олена Кондратюк.

Другий блок — політичний. Домогтися, щоб якомога більше парламентів визнали росію державою-терористом. За словами Віцеспікерки, ми вже маємо успіхи на цьому шляху і дороговказ, як працювати.

На її переконання, необхідно також схиляти парламенти і світові організації до створення Спеціального трибуналу, який би забезпечив справедливе покарання для політичної верхівки росії за злочин агресії проти України.

«Моє особисте завдання — щоб були покарані й усі ті покидьки з Держдуми і Ради федерації, які тиснули кнопки за, приєднуючи наші території, скеровуючи до нас свої війська. Робота в цьому напрямку ведеться, але нам разом із дипломатичним корпусом потрібно стати в рази активнішими, в рази наполегливішими, щоб такий Міжнародний трибунал таки був створений», —підкреслила Олена Кондратюк.

Третє – необхідно готувати парламенти до того, що незабаром їм доведеться ратифікувати приєднання України до Європейського Союзу і НАТО: «Наші люди вже довели, що за своїми цінностями вони давно готові стати частиною цих союзів. Справа за нами, політиками і дипломатами».

Четверте — робота щодо стягнення репарацій з росії.

Третій блок — комунікативно-гуманітарний. Враховуючи, що мільйони українців виїхали за кордон за час війни, постає завдання — не дати забути українцям свою ідентичність.

«Зв’язок між тими, хто вирішив залишитися закордоном, і Україною, не повинен перериватися. Має бути місце, де українська ідентичність плекатиметься і підтримуватиметься. Саме тому я прошу розглянути створення Українських Хабів у кожній столиці за прикладом того, як це зробив Європейський Парламент», — наголосила Олена Кондратюк.

За її словами, на нараді Послів також було одностайно підтримано пропозицію наблизити Україну до святкувань Різдва за сучасним календарем — 25 грудня, разом із цивілізованим світом.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50