У третій день робочого візиту українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком до Естонської Республіки відвідала місто Вільянді.

У муніципалітеті, станом на 16 грудня, мешкають 325 українців — тимчасових переселенців і постійних мешканців. У школах навчається 71 український учень, а 40 українських дітей відвідують дитячі садки, водночас у місті діє українська волонтерська група.

«Невеличке місто, але їхня допомога Україні та Українському народові величезна», — наголосив Олександр Корнієнко.

«Було важно морально. Але завдяки естонцям почали жити. Ми будемо завжди вдячні їм за допомогу всім нам», — розповідає українка, яка тікала від війни та зараз проживання у Вільянді.

Насамперед у третій день візиту українські делегати зустрілися з мером Вільянді Мадісом Тімпсоном, віцемером Тоніо Тамра та депутаткою міської ради й Рійгікогу Хельменою Кютт. «Хочеться дякувати — безмежно дякувати за те, що Вільянді робить для громадян України. Це не лише про військову, гуманітарну, фінансову допомогу, а й про людяність і маленькі, але такі важливі деталі для дорослих і маленьких українців», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що всі українці у місті мають змогу вивчати естонську мову, аби подолати мовний бар’єр: як діти у школах, так і їхні батьки.

Окрім того, Перший віцеспікер зауважив, що мета мерії Вільянді — аби «місто стало найбільш домашнім містом для українців, які вимушено перебувають тут через повномасштабну війну». «Волонтери, координатори call-центрів 24/7 на зв’язку та допомагають, тримають зв’язок з українцями, щоби розуміти, що саме вони потребують і які проблеми виникають», — розповів він, зазначивши, що у кінотеатрах транслюють фільми українською, щоби кожен зміг трошки відволіктися: «Це про те, що Естонія дуже піклується про українців, зокрема, і на культурному рівні».

Народний депутат України Роман Грищук під час зустрічі у школі Paalalinna з вимушеними  переселенцями наголосив, що громада шостого міста Естонії за розмірами Вільянді прийняла велику кількість українських біженок і дітей. «Естонська школа на уроці історії дозволяє дітям вчити історію України та перезараховує результати з цього предмету у свої табелі та сертифікати», — повідомив парламентарій і додав, що це вражає й захоплює: «Надважливо, щоби зберігався зв’язок з Україною, аби згодом вони могли повернутися назад додому».

 

«Наша зустріч з колегами та українськими вимушеними переселенцями вкотре відзначила той рівень турботи й абсолютної підтримки як у сфері освіти, так і соціального захисту, які надає Україні естонська сторона. Це безпрецедентний досвід, як одна країна турбується про громадян іншої», — заявив, зі свого боку, народний депутат України Віталій Безгін.

«Естонці — люди з великим серцем. Рада, що Міністерство освіти Естонії дало можливість нашим дітям здобувати освіту та педагогам користуватися українськими навчальними матеріалами», — зауважила народна депутатка України Тетяна Грищенко: «За цей час ми всі впевнилися, що Естонія є справжнім другом України».

«Наші люди дуже працьовиті — знаходять роботу та працюють, хочуть дякувати за прихисток та підтримку на різних рівнях у цей час. Приємно чути таке, гордість за націю», — наголосив Олександр Корнієнко.

Водночас українські делегати побачилися з волонтерами, які завжди на зв’язку та самовіддано допомагають українцям. «Мав нагоду поспілкуватися з українцями. Вони дуже хочуть додому, їм важко, але вони вчаться жити в іншій країні, працюють. Ми всією країною працюємо та робимо все можливе, щоби кожен уже скоро міг повернутися до себе додому, в Україну, у свої рідні міста», — акцентував Перший віцеспікер.

Окрім того, українська делегація на чолі з Олександром Корнієнком взяла участь у церемонії нагородження  волонтерів, посадовців і компанії, які долучилися до роботи з українцями біженцями, а також відвідала футбольний хол Вільянді.

Як війна закінчиться нашою перемогою, адже інших варіантів немає, буду радий бачити естонців в Україні — усіх представників влади, усіх людей, які допомагали, хто дав житло, хто був поруч з Україною та українцям. І приймемо їх за естонською традицією — всіх разом за великим столом», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, додавши, що Естонія завжди першою допомагала українцям, першою ухвалювала важливі рішення та стоїть поруч: «Наше прагнення перемоги України над російською агресією однаково сильне. І це обов‘язково станеться — Україна переможе».

Довідково. Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на чолі української делегації 15-17 грудня перебуває з робочим візитом в Естонській Республіці.

До складу делегації також входять Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко, народні депутати України: Віталій Безгін, Роман Грищук, Тетяна Грищенко та Павло Бакунець, а також Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонській Республіці Мар’яна Беца

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30