У межах другого дня робочого візиту української делегації на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком відбулася низка зустрічей.

Насамперед українські делегати зустрілися з тимчасово переміщеними українцями, які проживають на теплоході MS Isabelle. «Вдячні Естонії за всю допомогу та особливо гостинність у питанні прийому тимчасових українських біженців. Українці, які проживають тут, передають цю вдячність і нам — в Україну», — наголосив Перший віцеспікер.

Водночас у межах візиту українська делегація завітала до Школи Свободи у Таллінні, у якій навчаються понад 500 українських дітей. Як повідомив народний депутат України Роман Грищук, 60 відсотків навчання — естонською мовою, а сорок — українською: «Це гарний приклад, як українська школа може існувати за кордоном, де працюють українські вчителі та діти здобувають знання української мови». Водночас він зауважив, що варто пропрацювати, аби ці діти отримали українські дипломи про загальну середню освіту, так само як й естонські, а також, щоб онлайн-навчання в українській школі було для них необов’язковим.

Також під час другого дня робочого візиту Перший віцеспікер разом із членами української делегації відвідав Музей окупації і свободи VABAMU, присвячений історіям про відвагу, жертви та опір народу Естонії за часів окупації країни Радянським Союзом.

Під час зустрічі з представниками Асоціації міст і муніципалітетів Естонії народний депутат України Віталій Безгін наголосив, що є «три основних сфери взаємодії, які бачить українська сторона та повністю підтримують естонські колеги». По-перше, це спільна адвокація українських інтересів на міжнародній арені не лише на рівні держав, а й безпосередньо муніципалітетів. По-друге, практична підтримка українських громад, які мають пройти крізь непросту зиму та кризовий енергетичний період: «Саме тому естонська сторона мобілізує європейських сусідів щодо масового постачання українським громадам генераторів й автобусів, оскільки велика кількість комунального транспорту українських громад поїхала на фронт». По-третє, це робота з розширення кількості міст-побратимів, з огляду на факт, що всі російські міста-побратими були анульовані з боку естонської сторони.

Окрім того, відбулася зустріч з українською діаспорою у Посольстві України в Естонській Республіці. «92 відсотки українців, за останнім опитуванням, бачать перемогу й відновлення територіальної цілісності України, станом саме на 1991 рік», — зазначив Олександр Корнієнко, додавши, що Верховна Рада України, як і Президент України та Кабінет Міністрів України, роблять усе можливе для досягнення цієї мети. Він також наголосив, що парламентські зв’язки Естонії та України перебувають на потужному рівні, триває постійна комунікація між головами парламентських груп дружби.

 

«Величезна робота продовжується на всіх фронтах: дипломатичному та військовому, зокрема. Пріоритети України — незмінні. Більше зброї, потужніші санкції проти рф, відповідальність російських злочинців за скоєні злочини, вступ України до ЄС і НАТО та повоєнна відбудова», — акцентувала, зі свого боку, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонській Республіці Мар’яна Беца.

«Важливість міжпарламентських зв’язків полягає у тому, що, як правило, Парламент представляє широкий спектр людей не лише від різних політичних сил, але й різних сфер економіки та зайнятості, що дозволяє налагоджувати різнопланові зв’язки», — зазначив водночас Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко. Він додав, що Естонська Республіка є активною та ініціативною, що дає їй можливість бути всередині ЄС і НАТО сильнішою за рахунок ініціативи, щодо чого Україні необхідна підтримка й допомога. Окрім того, він повідомив, що у питанні відновлення України два об’єкти — дитячий садочок в Овручі та міст у Малині — уже відновлюються.

«Естонія підтримувала Україну першою в усіх наших справах. Першою надала зброю на початку повномасштабного вторгнення, першою проголосувала дуже важливі рішення в Рійгікогу, першою почала надавати мобільні шпиталі, вкрай потрібні для збереження життя наших бійців. І першою приступила до відновлення однієї з областей — Житомирської», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, за результатами другого дня робочого візиту до Естонської Республіки, висловивши сподівання на таку саму гарну співпрацю й наступного року.

Довідково. Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на чолі української делегації 15-17 грудня перебуває з робочим візитом в Естонській Республіці.

До складу делегації також входять Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко, народні депутати України: Віталій Безгін, Роман Грищук, Тетяна Грищенко та Павло Бакунець, а також Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонській Республіці Мар’яна Беца.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50