На цьому Голова Парламенту України  Руслан Стефанчук наголосив під час ефіру у національному телемарафоні «Єдині новини».

 Він нагадав, що 23 червня цього року Україна отримала статус кандидата на членство в Європейському Союзі, разом з яким нашій країні було надано цілу низку рекомендацій  до виконання. Робота над цими вимогами, за словами Руслана Стефанчука, потребувала злагодженої діяльності всіх гілок влади, зокрема вимагала законодавчого регулювання, а це безпосередня частина роботи Парламенту України.

«Верховна Рада успішно завершила свою частину домашнього завдання — усе системне законодавство схвалене до кінця року. Ми прийняли закони про КСУ і про нацменшини, закони, які впроваджують стандарти FATF по відмиванню коштів, обрали двох членів ВРП за парламентською  квотою. Це є свідченням системної, згуртованої роботи народних депутатів на шляху України до членства в ЄС», — запевнив Голова Українського Парламенту.

Він також відзначив, що під час свого останнього виступу перед депутатами, Президентка Європейського Парламенту Роберта Мецола надала високу оцінку роботі Верховної Ради України на євроінтеграційному шляху і висловив сподівання на таку ж схвальну оцінку Європейської Комісії.

Руслан Стефанчук також повідомив про механізм подальшого перебігу переговорів та необхідних дій щодо повноцінного членства України у ЄС.

«Перший етап це відкриття вступних перемовин. Для цього Європейська Комісія готує переговорні рамки з державою-кандидатом і проводиться перша міжурядова конференція, яка сигналізує про офіційний старт переговорного процесу», — розповів Голова Українського Парламенту і додав, що далі усі переговори проводяться у форматі міжурядових конференцій між представниками держави-кандидата і європейською  стороною. Зокрема, делегація від ЄС формується з представників держав-членів Євроради та Єврокомісії, а державу-кандидата представляє переговорна команда. Переговори базуються на результатах проведеного Європейською Комісією аналізу.

«Після цього ми отримаємо, як кандидат,  своє завдання в розрізі 35 глав, згрупованих по 6 кластерах. Це так званий «скрінінг». Коли всі глави закриємо, готується угода про вступ до ЄС, яка підлягає ратифікації парламентами усіх країн Євросоюзу», — пояснив Руслан Стефанчук.

Він також зауважив, що попри те, що за переговорний процес відповідає виконавча гілка влади, Парламент України, на його думку, відіграватиме ключову роль в імплементації єврозаконодавства, а також здійснювати парламентський  контроль за виконанням поставлених перед Урядом завдань.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30