Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на чолі української делегації провів робочу зустріч із Міністеркою культури Естонської Республіки Пірет Гартман.

Серед основних тем розмови: захист світу від російської пропаганди, знищення російською федерацією культурних об’єктів України та їх відновлення, а також посилення культурної й освітньої співпраці України та Естонії.

«Ми дуже гарно разом співпрацюємо на рівні парламентів й урядів. Багато зроблено у політичній частині, військовій та економічній допомозі, відбудові та, звичайно, культурній співпраці», — наголосив Олександр Корнієнко, висловивши вдячність Естонії за чітко визначену ідеологічну позицію й у культурній сфері також.

«російська культура — це складник російської агресії. І з нею варто так само поводитися», — акцентував Перший віцеспікер, додавши, що російська федерація обстрілює українські музеї, зруйнувала більше тисячі шкіл, а всі українські пам’ятники захищені мішками та піском.

Народний депутат України Роман Грищук зауважив про важливість посилення співпраці України та Естонії в культурній сфері, а також розповів про ініціативу Першої леді України Олени Зеленської з встановлення аудіогідів українською мовою у світових музеях.

«На жаль, дуже багато зруйновано росією пам’яток культури, музеїв, творчих майстерень в Україні. Те, що не було зруйноване, під окупацією було варварськи пограбовано, а цінні експонати вивезено в Крим або на територію рф», — зазначив, зі свого боку, Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко, повідомивши, що, за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, у планах України — велика програма реновації культурної спадщини «Велика реставрація»: «Війна внесла свої корективи. Будемо просити Естонію в майбутньому ініціювати та підтримувати в різних європейських міжнародних форматах створення окремого фонду з відновлення втраченої культурної спадщини».

Насамкінець український парламентарій Віталій Безгін резюмував, що триває битва культур, закликавши світ захищатися від російської пропаганди: «Дякуємо, що ми на одному боці, — Україна та Естонія».

Довідково. Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко на чолі української делегації 15-17 грудня перебуває з робочим візитом в Естонській Республіці.

До складу делегації також входять Голова групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко, народні депутати України: Віталій Безгін, Роман Грищук, Тетяна Грищенко та Павло Бакунець, а також Надзвичайний і Повноважний Посол України в Естонській Республіці Мар’яна Беца.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50