Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, разом із Президентом України Володимиром Зеленським, Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, представниками різних гілок влади та міжнародної спільноти, взяв  участь в урочистому засіданні Пленуму Верховного Суду України до 5-річчя його роботи у новому складі. 

Президент України Володимир Зеленський на початку засідання привітав усіх присутніх із професійним святом – Днем працівника суду та зауважив, що цей день містить багато важливих сенсів, як історичних та політичних, так і  моральних.

«Це день людей, які своєю роботою, принципами мають утверджувати в суспільстві справедливість. Саме справедливість —  це фундамент морального стану будь-якого суспільства», — зазначив Президент України.

Він наголосив на тому, що сьогодні перед Україною стоїть нелегке завдання для відновлення справедливості — притягти до відповідальності абсолютно всіх російських  терористів та на рівні національної судової системи зробити все можливе, щоб були покарані ті, хто коїв злочини проти наших людей та держави, проти життя.

«Справедливий і здатний працювати в розумні строки український суд —  ключовий елемент виконання цього стратегічного завдання… і головним результатом буде саме ваша важлива робота. Верховний Суд займає особливе місце в архітектурі цієї справедливості і має бути тим самим судом права, який важливий у будь-якій міцній суспільній і юридичній системах», —  зауважив Володимир Зеленський.

  

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у своїй вітальній промові також привітав представників судової системи із професійним святом та  подякував за те, що продовжили виконувати свою місію і під час війни.

«Разом з народом України ви продовжували працювати у складних умовах, вершили правосуддя,  здійснювали на території України важливу місію –  забезпечення справедливості, яка є основним запитом у суспільстві, до якої український народ завжди має спраглість», — закцентував Руслан Стефанчук.

 Він нагадав, що українські реформи, пов'язані із судовою гілкою влади,  є дороговказом нашого руху до Європейського Союзу. Парламент України, за його словами, «завжди буде надійним партнером судової гілки влади» у втіленні цих змін у життя.

Також Руслан Стефанчук повідомив про вже виконані Парламентом України зобов’язання у втіленні судової реформи для набуття членства України у Європейському Союзі.

Зокрема, парламентарії перезапустили і якісно оновили два фундаментальних органи: Вищу раду правосуддя і Вищу кваліфікаційну комісію суддів України;  ухвалили Закон про ліквідацію ОАСК, Закон про конкурсну процедуру відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України тощо.

Він зауважив, що на порядку денному розгляду Парламенту є ще низка важливих законодавчих актів, яких потребує суспільство для реформи судової гілки влади, та запросив до активної співпраці над документами її представників.

«Я  хочу, щоб ми робили це у спільній співпраці, з позиціями і баченням самої судової гілки влади. Наприклад, це питання інтелектуальної власності, де  фінальною точкою має стати правосуддя у цій сфері; законопроект про правотворчу діяльність, де наріжним каменем є правозастосовна діяльність; знаходження механізму позбавлення судового імунітету рф і забезпечення нового механізму конфіскації її майна за ту шкоду, яку вона заподіяла Україні та інші.  Ми  сподіваємося на вашу професійну допомогу і підтримку», — закликав Голова Верховної Ради України до співпраці представників судових інституцій.

Також він наголосив на тому, що важливим питанням сьогодення є єдність і сталість судової практики.

«Це наша спільна робота — зробити сучасне законодавство якісним, зрозумілим і однозначним», — підкреслив Руслан Стефанчук, додавши, що саме від ефективної роботи судових інституцій «багато у чому залежатиме розвиток нашої держави у найближчому майбутньому». 

«Але за умови, що така робота буде викликати довіру у суспільстві. Честь, довіра, справедливість і право, — чотири точки, на яких має будуватися судова влада і майбутнє України. І я переконаний, що ми цього досягнемо», — наголосив насамкінець промови Голова Верховної Ради України.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00