Шановний пане Голово Верховної Ради, пане Руслане! Шановні депутати Українського Парламенту, пані і панове, шановні дорогі друзі! Я дуже радий повернутися до Києва — столиці вільної, незалежної та демократичної України.

Для мене превелика честь звертатися до вас саме сьогодні. Вдруге за рік я виступаю тут. А вчора у Варшаві мав зустріч із пані Ельжбєтою Вітек, Маршалком польського Сейму. І від неї переказую вам найщиріші вітання.

Уперше я був тут 24 березня, коли якраз минув місяць від початку навали, разом із моїми литовським і латвійським колегами. Я був серед перших людей — керівників сусідніх країн, що відвідали вашу країну цієї лихої години.

Відтоді дещо змінилося, а дещо — ні. На жаль, не змінилося те, що триває російська агресія проти України. Ця брутальна війна тепер уже триває майже 300 днів. російська агресія спричинила надзвичайні страждання українського народу: десятки тисяч убитих і мільйони змушених покинути свою домівку. російська федерація — це єдина країна, що відповідає за ці наслідки.

Ми найрішучіше засуджуємо російську агресивну війну проти України. російська навала, напади на цивільних, на критичну інфраструктуру разом із енергетичними об’єктами — це акти терору. У містах, як-от Буча, Бородянка, Ірпінь, Маріуполь та інші, російська федерація вчинила геноцид проти жінок і чоловіків, проти дівчаток і хлопчиків. Естонський Парламент ухвалив заяву, визнаючи російську агресію проти України як міжнародний злочин,  злочин проти цивільних, людяності і геноцид проти українського народу. Ми засуджуємо анексію українських територій і також оголошуємо російський режим терористичним режимом.

Ми не знаємо достеменно, як і коли закінчиться ця війна, але ми знаємо, що вона ніколи не закінчиться російською перемогою. Історія вчить нас того, що відповідальність — це дуже важлива річ. Естонія підтримує всі зусилля, щоб забезпечити незалежне ефективне розслідування тих злочинів, що росія вчинила в Україні. Злочини воєнні, злочини агресії мають отримати покарання. Тому Естонія підтримує Україну у створенні спеціального трибуналу, щоб законно покарати злочини росії в Україні. І також Україна має вимагати і дістати від росії репарації за заподіяну шкоду.

Шановні друзі, шановні пані і панове! Відколи я востаннє тут був, залишається одна непорушна, як скеля, річ — це дух України, героїчний опір Українського народу. Воля боронитися і перемагати агресора стала ще потужнішою. Ви б'єтеся за свободу і територіальну цілісність вашої країни, але також за вільний,  демократичний світ, який опирається на право.

Я хочу подякувати усім сміливцям в Україні, вашим воїнам, вашим шановним депутатам і всім українським керівникам. Я хочу подякувати вам за ваш опір, за вашу мужність, за вашу любов до свободи. Я дякую вам за те, що ви оборонили Європу від російського імперіалізму. Я хочу схилити голову перед усіма загиблими героями, що втратили своє життя у цій боротьбі.

Шановний пане Руслане, шановні депутати! Є також незмінна річ, незмінна ніколи — Естонія стоїть пліч-о-пліч з Україною в обороні її волі! Так це і залишиться, аж поки окуповані території не будуть звільнені і поки не запанує право і справедливість.

Шановні друзі, є одна зміна – це бажання міжнародних партнерів зробити так, щоб росія заплатила найвищу ціну за свою агресію. Останнім часом Естонія та інші країни працювали разом для того, щоб застосувати більші і ширші санкції проти росії. Останній приклад цього – це гранична ціна на російську нафту і нафтопродукти, щоб обмежити надходження до російського бюджету. Це правильний захід, але неостаточний. Маємо повністю зупинити російський добуток від продажу їхньої сировини. Не має бути надходжень від нафти до російського бюджету. Ми будемо тиснути санкціями та ізолюватимемо росію на міжнародній арені.

Наша політична, військова, економічна підтримка Україні також зростала останніми місяцями. Естонія — серед найперших, хто зробив пожертву Україні зброєю ще перед початком війни. І ми надаємо військову допомогу на рівні понад 255 мільйонів євро, це приблизно одна третина нашого оборонного бюджету. Ми і далі допомагатимемо Україні, надаватимемо все необхідне.

І також нам цілком зрозуміло, що немає безпеки в Європі без безпеки в Україні. Тому ми закликаємо наших союзників у НАТО посилити оборонну допомогу Україні, надаючи і важку зброю, і системи ППО. Наша економічна і гуманітарна допомога Україні зосереджується на тому, щоб ви могли перезимувати безпечно і відбудувати свою енергетичну інфраструктуру. Ми надсилаємо теплий одяг, харчі, генератори, трансформатори і всі інші компоненти, потрібні для відбудови української енергосистеми. Ми також переконані, що не можна очікувати кінця війни, і вже почали відбудову України, надали потрібні засоби для цього. Робимо це вже впродовж кількох місяців, зосереджуючись на Житомирщині: відбудовуємо Овруч, дитячий садок у місті Малині, надали 44 автобуси для Житомира та інших українських міст для того, щоб відновити парк громадського транспорту.

Шановні пані і панове! Україна – це Європа. Місце України — у об'єднаній європейській родині. Ваша інтеграція з євроатлантичними структурами — це надзвичайно потрібний внесок до миру і стабільності Європи. Від останніх моїх відвідин Україна здобула кандидатство і це великий прорив, але тільки початок шляху до вашого членства в ЄС. Ми захоплюємося вашою відданістю і рішучістю. Ви і далі провадите потрібні реформи. Естонія готова поділитися своїм досвідом вступу до Європейського Союзу. Ми допоможемо вам іти у ваше світле майбутнє, пов’язане з членством в ЄС. Настане день і Україна займе належне місце серед членства цього союзу.

Також про  змагання України за те, щоб приєднатися до НАТО. Двадцять років тому Естонія, разом з іншими деякими європейськими країнами, отримала запрошення для вступу в НАТО. Настане світлий день, коли і ваша країна — Україна, дістане запрошення увійти до складу НАТО. Естонія зосереджує свою увагу на тому, щоб забезпечити якомога більшу підтримку українського членства в НАТО.

Шановні депутати! Зв’язки між нашими парламентами завжди були добрі, але за час війни ми зблизилися ще більше. Два тижні тому естонські парламентарії, члени парламентської групи дружби, відвідали Україну. Це один із візитів наших депутатів до України і взаємних відвідин з боку  українських парламентаріїв. Я хочу подякувати пану Арсенію Пушкаренку, голові українсько-естонської міжпарламентської групи дружби у Верховній Раді, за його надзвичайний внесок у посилення зв’язків між нашими парламентами. Я впевнений, що після моїх відвідин до України, ми зможемо привітати вашого Першого заступника Голови парламенту у нас у Таллінні.


 Але потрібно посилювати наші зв’язки не тільки між політиками, але найбільше і найперше — між нашими народами. Естонія  вже прийняла понад 60 тисяч українців, що втікали від російської агресії та рятувалися від неї. Внаслідок цього, маємо на п’ять відсотків більше людей, ніж рік тому в Естонії. Вісім тисяч українських дітей відвідують естонські школи. Ми тепло привітали українців у своїй домівці, підтримали їх. Це найліпший приклад надзвичайної солідарності. Понад вісімдесят відсотків усієї гуманітарної допомоги, що надає естонський приватний сектор, це приватні компанії і неурядові організації. Починаючи від вантажних автомобілів і завершуючи зимовим одягом для ваших вояків. Я думаю, що ми маємо підтримку. Це підвалини нашої дружби, нашої спільної праці, у об’єднанні  наших двох народів у прийдешньому часі.

Шановні депутати, пані і панове! 24 лютого 2023 року ми відсвяткуємо 130-у річницю незалежності Естонської Республіки, незалежної Естонської держави. Якраз мине рік від початку брутальної російської навали. Я хочу висловити надію, що того дня останній російський вояк вийде за межі міжнародно-визнаних українських кордонів, навіть, якщо я занадто багато хочу.

Я хочу сказати ще одну річ — росія програє у цій війні, а Україна переможе! Український народ зможе сам вирішувати, яким буде його майбутнє. Разом з Естонією Україна посяде своє місце в євроатлантичній громаді. Працюємо для цього. Естонія — з вами! Слава Україні!

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30