Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у рамках  робочої поїздки до Королівства Бельгія  зустрілася з Головою Сенату Бельгії Стефані Д’Оз.

Під час зустрічі порушувалися питання співпраці обох парламентів та допомоги Україні у її боротьбі з агресором.

Олена Кондратюк розповіла Спікерці Сенату, що в Україні знову відбуваються екстрені відключення світла, адже росія свідомо, цинічно і варварськи обстрілює енергетичні об’єкти, позбавляючи людей елементарних умов для життя: світла, води і тепла.

«З 24 лютого росія випустила по нам понад 5000 крилатих ракет. Більшість цілей є цивільними об’єктами, — це звичайнісінький тероризм! Кожен парламент вільного і демократичного світу має дати свою чітку оцінку цим злочинам проти мирного населення України», — наголосила Олена Кондратюк та звернулася до Голови Сенату Бельгії із проханням розглянути та прийняти резолюцію про визнання росії державою-терористом. Верховна Рада України, за її словами, розраховує, що таке рішення буде ухвалено обома палатами Федерального парламенту Бельгії.

«Ми сподіваємося, що буде почуте звернення Верховної Ради до ООН, урядів і парламентів країн ЄС та Ради Європи стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. Маємо спільно добиватися справедливої компенсації за завдані Україні збитки внаслідок російського вторгнення», — закликала Віцеспікерка Українського Парламенту.

Своєю чергою, Стефані Д’Оз повідомила, що у бельгійському Сенаті вже працюють над визнанням росії країною-терористом. Таке рішення може бути прийнято наступним після ухвалення окремої резолюції, яка готується до розгляду в січні 2023 року.

У ній Сенат Бельгії підтримає створення міжнародного спецтрибуналу щодо покарання російських воєнних злочинців. Також планується визнання терористичними організаціями таких російських приватних військових злочинних угруповань, як «вагнер».

«Бельгія постійно каже правду своїм людям про події в Україні і про те, хто винен у цій війні та хто її розпочав. Ми не можемо допустити, щоб путін залишив собі українські території, та маємо унеможливити економічні зв’язки рф з іншими країнами, щоб вони не могли поповнювати свої воєнні запаси. російські війська мають залишити Україну. Ми будемо з вами до кінця, скільки б ця боротьба не тривала», — запевнила Стефані Д’Оз українську колегу.

Олена Кондратюк принагідно нагадала, що Бельгія закрила порти для російських кораблів та припинила їх обслуговування, заморожено 250 млрд євро фінансових операцій та активів фізичних і юридичних осіб, пов’язаних з росією.

Також Віцеспікерка Парламенту України подякувала Бельгії за гуманітарну та військову допомогу Україні.

«Понад 60 тисяч українців отримали тимчасовий захист у цій країні Бенілюксу.  Бельгія також є однією із перших країн, яка надала Україні військову допомогу на загальну суму понад 100 млн євро та приймає на лікування важкопоранених українських військовослужбовців.

Ми дуже цінуємо внесок Бельгії у наближення нашої Перемоги!», — наголосила Олена Кондратюк насамкінець зустрічі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30