Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в рамках робочої поїздки зустрівся у Варшаві з Маршалком Сейму Республіки Польща Ельжбєтою Вітек.

 На початку зустрічі Руслан Стефанчук зазначив, що його візит до Варшави є візитом подяки та поваги до Парламенту Польщі та обох його палат — Сейму та Сенату. Адже Польща, за його словами, була, є і залишається «великим стратегічним і мабуть головним другом і товаришем для України».

Голова Українського Парламенту  проінформував пані Маршалка Сейму про результати 12-ої сесії Міжпарламентської Асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сенату та Сейму Республіки Польща, де було ухвалено потужну резолюцію, яка матиме визначальне значення для майбутнього України.

«Основне — це питання підтримки України в русі до ЄС, НАТО і спільний спротив рф. Це дуже важливий документ, участь у напрацюванні якого брали представники як Сенату, так і Сейму Парламенту Польщі. І я вдячний за таку важливу роботу», —  зазначив Руслан Стефанчук.

Також він подякував пані Ельжбєті Вітек за потужний виступ на ПА ОБСЄ у підтримку України та за участь у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи.

«Ви послали чіткий сигнал світу про позицію Польщі. Для нас є дуже важливим, щоб ми разом добилися припинення участі рф на усіх міжнародних майданчиках. Крок за кроком ми дійдемо до того, що терорист буде ізольований», — наголосив Голова Парламенту України.

Він також закликав колег із польського Сейму ухвалити дуже важливі для України рішення – визнати Голодомор 1932-33 років, влаштований попередником росії срср, геноцидом українського народу та ухвалити резолюцію про визнання рф державою, яка підтримує тероризм.

«Сьогодні для всього світу вже стали синонімами слова «росія» і «тероризм». І тепер нам потрібно докласти зусиль, щоб синонімами стали слова «росія» та  «геноцид» — це те, що росія робить в Україні зараз до Українського народу», — зауважив Руслан Стефанчук.

Сторони також приділили багато уваги протидії російській збройній агресії та консолідації зусиль задля підтримки України. Окремо обговорили питання енергетичної безпеки в Україні та посилення нашої протиповітряної та протиракетної оборони.

Також, від імені Президента України Володимира Зеленського, Голова Верховної Ради України вручив високу державну нагороду – орден «За заслуги» ІІ ступеня —  Віцемаршалку Сейму Республіки Польща пану Ришарду Терлецькому «за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність».

«Внесок Польщі у наближення нашої Перемоги є взірцем братніх міждержавних відносин. І стратегічне партнерство з Республікою Польща залишається незмінним пріоритетом України», — наголосив насамкінець зустрічі Руслан Стефанчук.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00