Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк в рамках  робочої поїздки до Великого Герцогства Люксембург зустрілася з Президентом Палати депутатів Люксембургу Фернаном Етженом.

Вона висловила вдячність Люксембургу за гуманітарну допомогу Україні на 90 млн євро і гостинний прийом понад 5000 вимушених українських переселенців.

«Ця невелика, але рішуча країна стала однією з перших держав ЄС, яка відгукнулася і надала Україні військову підтримку та озброєння на понад 75 млн. євро. Це 16 відсотків оборонного бюджету Люксембургу!», — закцентувала Олена Кондратюк.

Вона проінформувала пана Фернана Етжена про ситуацію в Україні, численні воєнні злочини російських окупантів проти мирного населення, масовані терористичні атаки на цивільні об’єкти та критично важливу інфраструктуру, наголосивши, що такі дії та злочини треба називати своїми іменами – тероризм.

Від імені Верховної Ради України, Віцеспікерка звернулася до Президента Палати депутатів Люксембургу з проханням прийняти резолюцію про визнання росії державою-терористом. Таке рішення, зокрема, вже ухвалив Парламент іншої країни Бенілюксу – Нідерландів, а також ПАРЄ, Парламентська асамблея НАТО, країни Балтії, Сенат Польщі та Чехія.

«Я хочу запевнити вас у тому, що Люксембург буде підтримувати вашу боротьбу не тільки під час війни, а й після її завершення. Люксембург підтримує посилення санкцій проти рф і ми будемо працювати в напрямку вступу України в ЄС», —  сказав своєю чергою Фернан Етжен.

Окремо сторони обговорили відновлення справедливості для Українського народу, важливість покарання воєнних злочинців у міжнародних трибуналах і судах, забезпечення виплати компенсацій за завдані Україні збитки.

«Ми просимо Люксембург підтримати ініціативу України і низки інших держав та долучитися до створення спеціального Міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії», — зазначила, зокрема, Олена Кондратюк.

Вона також підкреслила, що Україна високо цінує принципову підтримку Люксембургом історичних резолюцій ГА ООН, якими не визнається спроба анексії росією українських територій та схвалюється механізм компенсації збитків, завданих Україні вторгненням росії.

«Люксембургом також заблоковано російські активи на суму 2,5 млрд євро. Україна щиро вдячна Люксембургу за три десятки нещодавно наданих 3D сканерів, які допоможуть оцифровувати докази російських воєнних злочинів», — закцентувала Віцеспікерка Українського Парламенту.

Фернан Етжен своєю чергою наголосив, що, у зв’язку з порушенням росією міжнародного права, Люксембург припинив будь-які зв’язки з країною-агресором, а Палата депутатів Люксембургу також засудила російську агресію проти України.

«Важливо, щоб не наступило виснаження і втома від цієї війни. Ми повинні працювати не тільки для виявлення воєнних злочинів, але й в напрямку їх кваліфікації. Міжнародна юстиція має бути ключовим інструментом і двигуном у боротьбі за солідарність та справедливість», —  зазначив Президент Палати депутатів Люксембургу.

Він також додав, що важливою є роль парламентарів, як «сторожів демократії» у боротьбі за справедливість та донесенні правди про події в Україні до міжнародної спільноти.

Під час зустрічі Олена Кондратюк також запросила Люксембург доєднатися до зернової ініціативи України та взяти активну участь у проєктах з відновлення та відбудови нашої країни: «Патронат над регіоном», Fast Recovery та Recovery Fund.

«Люксембург має значний досвід та експертизу в інжинірингу і реалізації сучасних концепцій смарт-сіті. Ми хочемо не просто відбудувати наші міста, а зробити їх кращим і комфортнішим місцем для життя ніж раніше», — наголосила Віцеспікерка Парламенту України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00