Українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Верховної Ради України Олександром Корнієнком взяла участь у діалоговій сесії української делегації з парламентаріями країн-членів МА АСЕАН, що відбулася на полях 43-ої Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) AIPA. 

Водночас у заході взяли участь парламентарії Камбоджі, Лаоської Народно-Демократичної Республіки, Філіппін, Сингапуру, Таїланду та В’єтнаму.  

Українські делегати мали нагоду розповісти детальніше про неспровоковану війну, розпочату росією в Україні, наслідки цієї агресії, визнання рф державою-терористом та обстріли енергетичних об’єктів України. Варто зазначити, що країни-учасники діалогової сесії наголосили на важливості дотримання статуту Організації Об’єднаних Націй. 

«Попри російську агресію, Україна налаштована розширювати свою парламентську присутність у регіоні Південно-Східної Азії та разом з усіма партнерами долати глобальні виклики та загрози», — наголосив насамперед Перший віцеспікер. Він висловив сподівання, що «цей важливий формат спілкування між Україною та країнами АСЕАН допоможе не лише покращити міжпарламентський діалог між нашими країнами, а й краще зрозуміти представникам держав АСЕАН, якою є Україна, ментальність нашої нації та наші принципи». «А також допоможе зрозуміти, з якою жорстокою агресією ми сьогодні зустрілися, коли терористична росія обстрілює наші міста, нищить інфраструктуру та вбиває наших людей», — додав Олександр Корнієнко. 

Окрім того, Перший заступник Голови Парламенту повідомив, що українська делегація мала нагоду вкотре донести, що «Україна — правова та суверенна держава»: «Ми ведемо оборонну війну, ми поважаємо норми міжнародного права. І раді, що представники країн АСЕАН також розуміють, як важливо дотримуватись статуту ООН і зберігати світову безпеку». 

«Спільні парламентські зусилля мають бути спрямовані на досягнення миру, сталого розвитку й відновлення справедливого світового порядку», — акцентував Олександр Корнієнко. Він зауважив, що Україна високо цінує рішення АСЕАН надати Україні статус спостерігача: «Впевнений, наша співпраця від сьогодні отримає новий імпульс розвитку». 

Зі свого боку, народний депутат України та Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко зазначив, що під час діалогової сесії між державами АСЕАН та Україною «розповіли про агресію та інші злочини, які скоює росія проти України, а також звернули увагу на ті кроки, які можуть зробити країни АСЕАН, щоби допомогти зупинити російську агресію та покарати агресора». 

Насамкінець народна депутатка України та членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко повідомила присутніх про гуманітарні наслідки російської агресії в Україні. Вона також наголосила, що злочини росії є проявом міжнародного тероризму, закликавши до підтримки України на фронті парламентської дипломатії у боротьбі проти агресора.

Довідково. 21-23 листопада парламентська делегація перебувала з робочим візитом у Королівстві Камбоджа. 

Українські парламентарії взяли участь у 43-ї Генеральній асамблеї Міжпарламентської асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly).

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30