Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк взяла участь у робочій зустрічі з європейськими колегами, яка відбувалася сьогодні не у парламентських стінах, а у бомбосховищі.

«Парламентська дипломатія у бомбосховищі. Через масований ракетний обстріл України росією у день її визнання державою-терористом на рівні Європарламенту — наша з Русланом Стефанчуком робоча зустріч з міністрами у справах Європи країн-членів ЄС пройшла в укритті», — повідомила Олена Кондратюк.

За її словами, відповідь країн ЄС на ці обстріли має бути одна — ще більше посилювати обороноздатність України і загалом нашу здатність підтримувати нормальне життя в українських містах та селищах. Зокрема, нам потрібна постійна допомога із відновленням енергооб’єктів, усієї критично-важливої інфраструктури для забезпечення громадян водою, світлом і теплом.

 Олена Кондратюк звернулася до учасників зустрічі із закликом посилити взаємодію на рівні парламентів та урядів, аби, не чекаючи завершення війни, вже зараз допомагати Україні відновлювати школи, садки, лікарні та будувати нові з бомбосховищами.

«Дуже символічно, що ця зустріч проводилася в укритті, і наші гості відчули в якій атмосфері та новій реальності ми усі живемо. Українські діти й дорослі повинні мати доступ до обладнаних усім необхідним безпеки, там, де вони живуть, навчаються і працюють. Це питання виживання і збереження найціннішого — життя», — наголосила Віцеспікерка Українського Парламенту та додала, що  рішення сьогоднішнє Європейського Парламенту має стати сигналом для всіх країн Євросоюзу до визнання очевидного — росія держава-терорист і спонсор тероризму в одній особі.

«Немає також іншого шляху, ніж посилення всеохопних санкцій проти рф, яка вже не приховує, що свідомо обстрілює цивільні об'єкти», — підкреслила Олена Кондратюк, наголосивши, що ще одним питанням спільного порядку денного України та ЄС має стати справедливість.

«Спільними зусиллями ми маємо зробити неможливе — можливим. Настав час створити і запустити роботу спеціального Міжнародного трибуналу для покарання злочину агресії росії проти України. Має відбутися притягнення до відповідальності всіх російських високопосадовців, які причетні до цього злочину. Також потрібно спільно добиватися невідворотної компенсації за завдані росією збитки Україні. Ми прагнемо справедливості, але ми не можемо чекати на неї вічно, тому такий трибунал треба запустити якомога швидше. Якщо зло вчасно не зупинити і не покарати, воно завжди повертається», — наголосила Віцеспікерка Парламенту України.

Вона також подякувала делегації міністрів у справах Європи країн-членів ЄС на чолі з Федеральною міністеркою Австрії з питань ЄС і Конституції Кароліне Едтштадлер за підтримку України, рішучість та сміливість прибути до Києва, навіть попри постійну загрозу ракетних обстрілів.

«Разом ми скоординували наші подальші спільні плани протидії російській агресії та боротьби з її наслідками. Разом ми обов'язково подолаємо це зло!», — запевнила Олена Кондратюк.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00