Визнання російської федерації державою-терористом, міжпарламентська співпраця та відновлення сталого миру у світі. Такими були основні питання під час зустрічей із країнами Азії на полях другого дня візиту та роботи у межах 43-ї Генеральної асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) AIPA української делегації на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком до Королівства Камбоджа.

Зокрема, українська парламентська делегація провела зустрічі з делегаціями АІРА від В’єтнаму та Брунею, а також із Генеральним секретарем AIPA.

«Україна високо цінує прийняття 42-ю Генеральною асамблеєю AIPA рішення про надання Верховній Раді України статусу спостерігача, що дає можливість зміцнювати відносини та розвивати перспективні напрями співпраці між Україною й країнами АСЕАН», — наголосив Олександр Корнієнко під час зустрічі із Генеральним секретарем АІРА. Він додав, що Україна зацікавлена у розвитку парламентської присутності в регіоні Південно-Східної Азії. Також під час зустрічі обговорили подальші кроки співпраці, адже, як зазначив Олександр Корнієнко, «спільні парламентські зусилля мають бути спрямовані на досягнення миру, сталого розвитку та відновлення світового порядку». Окрім того, Перший віцеспікер запросив Генсекретаря AIPA Нгуен Туонг Ван разом із парламентською делегацію країн ASEAN до України, «щоби вони змогли на власні очі побачити все зло та страждання, які принесла на українську землю росія».

Зі свого боку, народний депутат України та Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що під час зустрічі з Генеральним секретарем АІРА українські делегати поінформували про злочини росії й визнання росії державою-терористом низкою міжнародних організацій та парламентів Європи. «Висловили переконання, що держава-терорист не може мати статус спостерігача в Парламентській асамблеї АСЕАН», — зауважив він, акцентувавши, що для України регіон Південно-Східної Азії має дедалі більше значення: «Ми налаштовані на розвиток відносин як із країнами цього регіону, так і з АСЕАН».

Під час зустрічі з парламентською делегацією АСЕАН від Брунею Перший заступник Голови Парламенту України акцентував, що Україна цінує підтримку резолюцій у Генасамблеї ООН щодо України, а також вдячна за заяву Брунею у відповідь на російське вторгнення в Україну на його початку. Окрім того, українські делегати повідомили «про те, які часи переживає Україна сьогодні, скільки викликів ще попереду та про незламність Українського народу»: «Інтерес до України не зникає — і ми раді підтримці партнерів із далеких країн».

«Війна росії проти України впливає на кожну країну світу, руйнуючи основи світового порядку», — акцентував Олександр Корнієнко під час розмови з парламентською в’єтнамською делегацією АСЕАН, зокрема, з її очільником — Головою Національної Асамблеї Вионг Дінь Хуе. Перший віцеспікер зауважив, що Україна та В’єтнам мають давню історію дружби та співпраці. «Вдячні за непохитну підтримку В’єтнаму  України в АСЕАН і віримо, що ефективна взаємодія наших держав на міжнародній арені сприятиме підтримці миру та безпеки у світі», — зазначив він.

До складу української делегації також входять народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: Голова Комітету Олександр Мережко та членкиня Комітету Ольга Руденко.

Довідково. Міжпарламентська Асамблея Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) утворена у 1977 році з метою підтримання регулярних контактів та координації дій між законодавчими органами держав-членів АСЕАН, а також для налагодження взаємодії з парламентами інших країн.

Станом на сьогодні, членами МА АСЕАН є національні парламенти усіх десяти держав-членів Асоціації (Бруней Даруссалам, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни).

Рішення щодо надання Верховній Раді України статусу Спостерігача ухвалено ГА МА АСЕАН під час 42-ї сесії 23-25.08.2021 року.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
09 квітня 2024 17:46