Парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком, до якої також входять члени Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва: Голова Комітету Олександр Мережко та членкиня Комітету Ольга Руденко, розпочала роботу на 43-ї Генеральній асамблеї Міжпарламентської Асамблеї Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) у Королівстві Камбоджа.

Насамперед українські делегати висловили вдячність Спікеру Національних зборів Королівства Камбоджа Генгу Самріну та Прем’єр-міністру Хун Сену за підтримку України.

Також програмою передбачено виступи на загальних панелях, тематичних заходах щодо питань  гендерної рівності та молодіжної політики, проведення низки двосторонніх зустрічей. Зокрема, сьогодні відбулись зустрічі  з представниками делегацій від Сполучених Штатів Америки та Південної Кореї. Як зазначив Олександр Корнієнко, під час розмови з представниками США, делегати «звірилися годинниками — і вони показали однаковий час, а саме — час підтримки України». Водночас Перший заступник Голови Парламенту розповів під час зустрічі про нагальні потреби України: «Війна триває і ми потребуємо допомоги у вигляді озброєння — в першу чергу артилерія, дрони та антидрони, а також теплі речі та кемпінги для наших військових у зимовий період».

 

Окрім того, він закликав до спільної дипломатичної роботи з країнами Азії, зокрема, щодо розповсюдження правдивої інформації щодо війни росії проти України: «Наша делегація пересвідчилася у стійкості намірів конгресменів й надалі підтримувати Україну. Представники делегації США запевнили, що американський народ з Україною і наша перемога — це і їхня перемога».

Колегам із Південної Кореї українська делегація, до складу якої також входять народні депутати України — Олександр Мережко та Ольга Руденко, висловила вдячність гуманітарну допомогу та військову нелетальну зброю, яка використовується для боротьби з окупантами та оборони нашої держави. Водночас Олександр Корнієнко наголосив  на необхідності надання Україні генераторів через терористичні ракетні обстріли російською федерацією енергетичних об’єктів України: «Адже це одна із першочергових потреб під час холодного періоду — росія пошкодила 40% наших об’єктів енергетичної інфраструктури, через що маємо критичну ситуацію на цьому фронті».

 

«Уперше делегація Верховної Ради України бере участь у Міжпарламентській Асамблеї ASEAN. Це справді історична подія у межах нашої взаємодії з державами Південно-Східної Азії», — зауважила, зі свого боку, Ольга Руденко. Вона також акцентувала, що має тривати робота всіх рівнях «для розвитку наших відносин, зокрема, підтримки з боку країн цього регіону у боротьбі з російською агресією».

 

Для міжпарламентської дипломатії України регіон Південно-Східної Азії має стати одним із пріоритетних, про що наголосив Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко. Він додав, що співпраця з країнами цього регіону відкриває великі перспективи для України: «Багато країн цього регіону готові до співпраці з Україною та надавати нам підтримку, оскільки розуміють, що Україна зараз захищає світову безпеку і міжнародний правопорядок».

Окрім того, на полях першого пленарного засідання 43-ї Генасамблеї AIPA Перший віцеспікер виступив на відкритті пленарної сесії 43-ї Генеральної асамблеї МА АСЕАН від України у частині заяв голів делегацій країн-спостерігачів. «Україна є твердою прихильницею світового порядку, заснованого на правилах мирного співіснування, міжетнічної й міжрелігійної толерантності, які є основними цінностями АСЕАН», — наголосив Олександр Корнієнко, додавши, що сьогодні світ зустрівся з невизначеністю, крахом правління міжнародного права та виникнення нових загроз, — Україна ж пліч-опліч з АСЕАН у вирішенні цих проблем.

«Важко заперечувати, що ми можемо побудувати стійкий і сталий світ, засновуючи його саме на толерантності, повазі та верховенстві права. Саме тому для України дуже важливою є подальша консолідація зусиль усіх членів міжнародного співтовариства, зокрема, АСЕАН, щоб якнайшвидше припинити жорстоку російську агресію проти України та відновити мир на багатостраждальній українській землі», — резюмував Перший заступник Голови Верховної Ради України.

 

Довідково. Міжпарламентська Асамблея Асоціації держав Південно-Східної Азії (МА АСЕАН, ASEAN Inter-Parliamentary Assembly) утворена у 1977 році з метою підтримання регулярних контактів та координації дій між законодавчими органами держав-членів АСЕАН, а також для налагодження взаємодії з парламентами інших країн.

Верховна Рада України отримала статус Спостерігача на Генасамблеї МА АСЕАН під час 42-ї сесії 23-25.08.2021 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30