Руслан Стефанчук провів низку зустрічей на теренах Першого Парламентського саміту Кримської платформи у Загребі, Хорватія. Сьогодні відбулися двосторонні зустрічі Голови Українського Парламенту із колегами з Австрії, Норвегії та ПА ОБСЄ.

Руслан Стефанчук подякував колегам-спікерам за те, що відгукнулися на його запрошення та взяли особисту участь у важливому для України заході найвищого парламентського рівня.  

Він зауважив, що країни та парламенти, які представлені сьогодні на Саміті, є не просто колегами, а насамперед щирими друзями, що особливо проявляється у сталій допомозі та підтримці України у її боротьбі із російським агресором.

Зокрема, Голова Українського Парламенту закликав колег-спікерів докласти всіх зусиль, щоби Україна отримала те військове озброєння, яке є вкрай необхідним сьогодні для переваги на полі бою та захисту мирних громадян та об’єктів інфраструктури у містах, які бомбардуються останнім часом з особливою жорстокістю.

Він зауважив, що росія суттєво змінила свою тактику і почала терористичну діяльність проти України: «Вона демонструє  всьому світу не тільки те, що не поважає закони і звичаї війни, але і воює проти мирного населення, бомбардуючи  житлові квартали, дитячі ігрові майданчики, лікарні, школи, інші об'єкти інфраструктури».

Також Голова Парламенту України подякував за вже надану допомогу Україні та закликав європейських парламентаріїв до прийняття низки важливих політичних рішень, зокрема визнання росії державою-терористом, продовження санкційного тиску, гуманітарної, військової та фінансової підтримки України, залучення до відбудови та відновлення нашої держави.

«Ми чітко розуміємо, що темрява колись мине. А ми сьогодні на боці світла, яке об’єднало сили всього цивілізованого світу у боротьбі зі злом, що має назву «росія», свідченням чого є наш Парламентський саміт», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Під час зустрічі Президент Національної Ради Республіки Австрія Вольфганг Соботка наголосив, що Австрія рішуче засуджує поведінку росії, зокрема нещодавні жорстокі обстріли українських територій та удари по інфраструктурі України.

«Позиція Австрії щодо цього — це воєнний злочин, і ми маємо зробити все, щоби його розслідувати. Те, що відбувається в Україні, виключно вина росіян»,— підкреслив Вольфганг Соботка, додавши, що влада Австрії стоїть  і стоятиме на боці України.

Своєю чергою, Президент Стортингу Королівства Норвегія Масуд Гаракхані повідомив, що у  його країні досить велика увага суспільства прикута до ситуації в Україні, а політики готові підтримувати нашу країну і далі, зокрема у фінансовому  та військовому аспектах.

«У Норвегії рішення щодо надання воєнного обладнання ухвалюється Урядом. Добре те, що Уряд в Норвегії часто консультується з Парламентом, ми робимо це шляхом публічних обговорень», — підкреслив Масуд Гаракхані та пообіцяв якнайшвидше обговорити пропозиції надання військової допомоги Україні із Міністром оборони.

Президент ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт також запевнила українського колегу у тому, що її присутність на представницькому Саміті є свідченням того, що Асамблея «стоїть поруч з Україною».

«Важливо робити все, що ми можемо, щоб зберегти це об’єднання, об’єднання заради суверенітету України. Всі колеги разом підтримують Україну!», — наголосила Маргарета Седерфельт.

 


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30