Виступ Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука на Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи (м. Загреб, 25 жовтня 2022 року)

Шановні учасники Першого Парламентського саміту Кримської платформи!

Дозвольте мені, насамперед, звернутися до наших хорватських друзів і партнерів. Дякую вам за те, що приймаєте Парламентський саміт Кримської платформи в той час, коли цього не може зробити Україна, яка щодня зазнає жорстоких ворожих нападів.

Пане Голово Сабору, пане Прем’єр-міністре, дякую Вам за це сміливе і відповідальне рішення, як і за те, що послідовно підтримуєте суверенітет та територіальну цілісність України, як і наші євроінтеграційні та євроатлантичні устремління. Ми йдемо не лише своїм, а й вашим, героїчним шляхом!

 Шановні учасники Саміту!

Проведення нашого зібрання поза межами України і широка присутність у Загребі високошановних учасників свідчать про те, що започаткована більше року тому Президентом України Володимиром Зеленським потужна міжнародна ініціатива під назвою Кримська платформа,  впевнено зайняла пріоритетне місце у міжнародному порядку денному, розширює свою географію, а сьогодні ще й одержує новий вимір — парламентський!

Хочу відразу наголосити, що цілі Кримської платформи, яка є справою не виключно української, а міжнародної, світової безпеки — зрозумілі, відкриті та справедливі. І головною з них є деокупація півострова та повернення його під юрисдикцію України.

Коли 12 жовтня цього року 143 держави світу в рамках спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН проголосували “ЗА” резолюцію "Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН”, вони підтримали, в тому числі, і власну територіальну цілісність і суверенітет.

Бо виключно політичний діалог, переговори, посередництво та інші мирні засоби можуть бути єдиним шляхом до вирішення будь-якого міжнародного питання, а не збройна агресія і загарбання чужих територій.

То ж, я переконаний, захищаючи Україну - ви захищаєте і власні держави і народи. Маємо єднатися, гуртуватися навколо демократичних цінностей, а не брехливих тоталітарних ідеалів. Настав час істини — сила нашої єдності має стати рішучою відповіддю фронту сил зла, які маємо спільно здолати заради майбутнього.

Наша країна переживає сьогодні, мабуть, найскладніший етап у своїй новітній історії. Ще рік тому ми всі святкували 30 років Незалежності, виношували плани на мирне майбутнє. І в той самий час росія готувалася знищувати все українське, вбивати наших громадян, руйнувати нашу інфраструктуру.

Але ворог так і не зміг розробити план, як здолати українців, як побороти нашу волю до самостійного життя, наше прагнення бути собою.

Напад росії на Україну має катастрофічні наслідки: знищено тисячі життів, руйнується цивільна інфраструктура, спровоковано глобальну енергетичну та продовольчу кризи. росія шантажує увесь світ ядерною зброєю, відкрито погрожуючи застосувати її проти суверенної держави.

Не маючи можливості просунутися у відкритому бою проти української армії, підступний і цинічний ворог ракетами та дронами нищить енергетичну інфраструктуру, щоб залишити українців без світла і води, щоб залякати і змусити припинити спротив.

Попри неймовірний героїзм українських воїнів і громадян,  нам і далі дуже потрібна підтримка міжнародних партнерів, бо лише спільними зусиллями ми з вами можемо зупинити знавіснілого агресора, відновити територіальну цілісність.

Тут хочу згадати і подякувати Парламентській Асамблеї Ради Європи, а в її особі — присутньому сьогодні з нами Президенту Тіні Коксу, за ухвалення 13 жовтня резолюції, в якій російська федерація названа «терористичним режимом».

Парламентська Асамблея Ради Європи стала першою міжнародною організацією, яка визнала росію державою-терористом, тобто, назвала речі своїми іменами. Ми дуже сподіваємося, що такі ж рішення приймуть парламенти країн-членів Ради Європи,  і зрештою усі, хто шанує і сповідує принципи міжнародного права та мирного співжиття.

Ми також вдячні усім державам, як і країні-господарю нашого сьогоднішнього зібрання, за те, що долучилися до поданого Україною 27 лютого позову проти росії за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

 Шановні друзі!

Можу з упевненістю констатувати, що Кримська платформа стала не просто майданчиком для обговорення питань деокупації, а важливим міжнародним інструментом напрацювання рішень та практичних кроків щодо відновлення українського суверенітету над Кримом.

За рік, що минув, завдяки Міжнародній Кримській платформі, питання деокупації Криму закріпилося і посилилося у міжнародній дискусії.

Окремо хочу відзначити рішення Парламентської Асамблеї НАТО, а також парламентів Литви і Латвії щодо створення в їх складі групи підтримки Кримської платформи. Закликаю вас і ваші парламенти доєднатися до цієї ініціативи, створивши такі об’єднання у своїх найвищих законодавчих органах.

Цей Перший Парламентський саміт Міжнародної Кримської платформи ми організовували як широкий комплекс різнорівневих і різнопланових заходів, спрямованих на розвиток парламентського виміру нашої ініціативи.

Дозвольте нагадати, що ці заходи розпочалися онлайн-зверненням 18 жовтня до Верховної Ради України Прем‘єр-міністра Республіки Хорватія Андрея Пленковича.

Важливим супутнім заходом в рамках Саміту стала організована і успішно проведена вчора Офісом та експертною мережею Кримської платформи офлайн-програма дискусій, де були висвітлені різноманітні важливі теми щодо та довкола окупованого Криму.

Другим супутнім заходом Саміту стане онлайн зустріч омбудсманів Кримської платформи, що пройде 26 жовтня за модераторства українського і хорватського захисників прав людини.

Мусимо констатувати, що з боку російської федерації щодо України і Українського народу здійснюється геноцид, що супроводжується воєнними злочинами, злочинами проти людяності, брутальною зневагою до міжнародного права, численними порушеннями прав людини.

Дуже важливо, що сьогодні в полі нашої уваги і обговорення — ситуація в тимчасово окупованому Криму, де тривають репресії не лише проти корінного населення — кримськотатарського народу, але й проти всіх, для кого права людини, свобода слова, зрештою, людська гідність — непорожні слова. Переслідувань зазнають і українці, тут знищується наша Українська церква.

В окупованому Криму немає незалежної журналістики. Окупанти вигадали термін “одиночне  зібрання”, щоб застосовувати каральні обмеження до свободи мирних зібрань. Практикується насильницьке зникнення. Адже в росії ті, хто говорить правду і бореться за свої права, вважаються терористами. В той час як для всього цивілізованого світу ці люди — політичні в‘язні, «в‘язні сумління».

 Шановні пані і панове!

 На початку свого виступу я сказав, що головною метою Кримської платформи є деокупація Криму та його повернення Україні. Так, усі наші помисли звернені до звільнення усіх без винятку окупованих ворогом українських територій. Але ми думаємо і про те, що робити після деокупації.

Сьогодні команда Президента України Володимира  Зеленського, усі органи державної влади України, включаючи Верховну Раду, напрацьовують кроки, що дозволять:

- безпечно реінтегрувати деокуповані території;

- притягнути до відповідальності тих, хто скоював там злочини;

- захистити права власності;

- здійснити гуманітарну політику, в тому числі відновити роботу вільних медіа, відбудувати освітню систему;

- демілітаризувати півострів;

- вирішити питання громадянства і, безумовно, економічного розвитку півострова як привабливого об'єкту внутрішніх і зовнішніх інвестицій.

 Наразі формується візія щодо кроків в цих сферах і вже найближчим часом очікується поява нового комплексного документу.

Я щиро вірю, що вже у близькому майбутньому ми разом здійснимо Українську мрію, якою є перемога і мир. І одна з наших наступних зустрічей відбудеться у вільній Україні, у звільненому Криму! Адже Кримська платформа повинна відбуватися в Криму.

 Слава Україні! Слава Хорватії! Слава всім нашим великим народам!

 Дякую за увагу!


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40