«Дружня Хорватія готова приймати на лікування та реабілітацію поранених українських захисників і захисниць», — повідомила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, за результатами  робочої зустрічі з Віце-прем’єр-міністром, Міністром ветеранів Республіки Хорватія Томо Медведом на полях Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської Платформи, що розпочався у хорватському Загребі.

Віцеспікерка висловила вдячність Хорватії за допомогу у військовій і гуманітарній сферах: «Із початку вторгнення Хорватія виділила на потреби України понад 40 мільйонів доларів США у вигляді гуманітарних та військових вантажів і прихистила у себе понад 22 тисячі українців». «У Хорватії з особливою повагою та увагою ставляться до надання підтримки і допомоги ветеранам війни, своїм захисникам і захисницям. Про це свідчить і той факт, що за цей напрям відповідає окремий Віце-прем’єр-міністр, Міністр ветеранів», — додала вона.

Олена Кондратюк зазначила, що у розмові з Томо Медведом «зосередилися на дуже цінному для України та унікальному хорватському досвіді піклування про учасників та учасниць бойових дій».

«Це ціла комплексна державна політика щодо лікування, протезування, фізичної й психологічної реабілітації, адаптації та соціалізації ветеранів війни та осіб з інвалідністю. Це також система пільг для родин військовослужбовців», — підкреслила вона.

На сьогодні, як зауважила Віцеспікерка, Мінветеранів Хорватії та України активно співпрацюють між собою із цих питань та обмінюються досвідом. «Ми особливо вдячні Віце-прем’єр-міністру Томо Медведу та його колегам за переклад українською мовою базових нормативних актів щодо підтримки хорватських захисників і захисниць. Ці матеріали ретельно вивчаються нашими фахівцями та будуть використані у розробці та подальшій реалізації відповідної державної політики в Україні», — акцентувала Олена Кондратюк.

«Ситуація на фронті в Україні дуже складна. Ми маємо гостру потребу в лікуванні та реабілітації за кордоном поранених воїнів ЗСУ і тут ми не обійдемося без допомоги дружньої Хорватії», — підкреслила Заступниця Голови Парламенту України.

У Хорватії на сьогодні відкрито два нових сучасних центри реабілітації ветеранів потужністю 600 ліжок на день. «Ми домовилися, що тут можуть проходити програми реабілітації та відновлення українські захисники і захисниці», — зазначила Олена Кондратюк.

При цьому реабілітаційні центри у Хорватії на 85% фінансуються з фондів ЄС і Україні важливо переймати цей досвід у підходах до фінансування подібних закладів, відзначили учасники зустрічі.

Зі свого боку, Томо Медвед підкреслив, що хорватські лікарні також готові надавати допомогу у лікуванні важкопоранених українських воїнів, адже вони мають великий досвід та потужності. Це, зокрема, сучасна та обладнана всім необхідним лікарня Дубрава у Загребі.

 

«Ми також говорили про цінність хорватського досвіду у реабілітації військовополонених і жертв сексуального насильства, психологічної підтримки родин зниклих безвісти. Окремого вирішення потребує й питання ідентифікації загиблих, повернення тіл та їх гідного поховання», — наголосила Олена Кондратюк.

Вона звернула увагу, що станом на сьогодні, в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни нараховується понад 850 тисяч осіб: «Маємо також більш як один мільйон громадян, залучених до сектору безпеки й оборони України. За попередніми підрахунками, приблизно три мільйони людей в Україні, включно з ветеранами війни та їхніми родичами, потребуватимуть тривалої й комплексної державної підтримки та допомоги».

«Досвід та відповідна модель Хорватії, яка вже довела свою ефективність на практиці, — найбільш оптимальна для впровадження в Україні. Нам треба вже сьогодні зосереджувати на цьому спільні зусилля Верховної Ради України та Уряду», — висловила переконання Віцеспікерка.

Під час робочої зустрічі, Олена Кондратюк отримала запевнення від Віце-прем’єр-міністра, Міністра ветеранів Томо Медведа, що Хорватія готова дуже тісно працювати разом із Україною у цій сфері, ділитися досвідом та своїми можливостями щодо лікування і реабілітації наших воїнів у Хорватії.

«Весь світ має показати у Загребі, що надає підтримку Україні. Ви не самі. Хорватський Уряд — ваш друг, Хорватський народ — ваші друзі. Ми вітаємо єдність Українського народу та віримо у вашу перемогу. Я сподіваюся, що результати Саміту стануть поштовхом для ще більшої підтримки України», — наголосив під час зустрічі Томо Медвед.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00