Заступниця Голови Верховної Ради України  Олена Кондратюк зустрілася з Головою Ради Народних Представників - нижньої палати Парламенту Республіки Індонезія Пуан Махарані.

«Ми раді відновленню українсько-індонезійського міжпарламентського діалогу на такому високому рівні та вдячні за запрошення делегації Верховної Ради взяти участь у 8-му Саміті Голів Парламентів G20. Розраховуємо на подальшу взаємодію з Парламентом Індонезії у рамках спеціально утвореної Групи Міжпарламентського союзу задля припинення війни – IPU Task Force, місія якої нещодавно відвідала Україну», – зазначила Олена Кондратюк.

Вона наголосила, що повномасштабна агресія росії спровокувала значні руйнування в Україні, загибель і поранення десятків тисяч людей. Понад 400 дітей було вбито, майже 800 поранені. Загальні втрати інфраструктури та економіки України оцінюються у 750 млрд. доларів.

«Наслідки цієї агресії – це не лише українська проблема і біда. Вони відчуваються в усьому світі, спровокувавши глобальні продовольчу та енергетичну кризи, зростання цін, загрозу масового голоду, падіння життєвого рівня населення у багатьох регіонах. Тому вкрай важливою є консолідація зусиль міжнародної спільноти задля встановлення миру і забезпечення реальних гарантій безпеки для України», – зауважила під час зустрічі Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України висловила сподівання на допомогу і внесок Індонезії, як однієї з країн «Групи чемпіонів ООН з реагування на глобальні кризи» у подолання негативних явищ, спричинених повномасштабним російським вторгненням.

«Україна вдячна Індонезії за підтримку резолюцій Генасамблеї ООН щодо російської агресії та про гуманітарні наслідки агресії проти України. Високо цінуємо візит до Києва Президента Індонезії Джоко Відодо, як головуючої країни в G20, і першого серед лідерів азійських держав, який відвідав Україну у розпал збройної російської агресії. Розраховуємо на офіційне засудження Індонезією незаконних референдумів та спроб рф анексувати тимчасово окуповані території України», – підкреслила Олена Кондратюк.

За її словами, вкрай важливим є й засудження воєнних злочинів, які здійснюються російськими військовими, порушуючи основоположні права людини. «Вагомим внеском у встановлення миру стало б приєднання Індонезії до міжнародних торговельних обмежень щодо росії», – зауважила Віцеспікерка.

Водночас Пуан Махарані наголосила, що Індонезія виступає проти порушення принципів міжнародного права. Офіційна Джакарта щиро підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Індонезія, за її словами, допомагатиме встановленню миру в Україні як держава, яка поважає Статут ООН, принципи міжнародного права та мирного врегулювання конфліктів.

Сторони також обговорили зацікавлення України в активній участі Індонезії у відбудові зруйнованих міст і селищ.

«Розраховуємо на допомогу з розмінуванням українських територій, на яке підуть роки, та програми реабілітації постраждалих цивільних громадян. Український народ буде вдячний Індонезії за таку допомогу і підтримку гуманітарного характеру», – наголосила Олена Кондратюк.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31