На цьому Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук акцентував під час зустрічі із делегацією голів парламентських комітетів у європейських справах держав-членів ЄС та Першого Віце-президента Європейського Парламенту Отмара Караса.

На початку зустрічі Руслан Стефанчук подякував європарламентаріям за підтримку України на її шляху до євроінтеграції, зокрема в отриманні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

«У стінах нашого Парламенту відтепер, поруч з національним прапором, майорить прапор ЄС, як дороговказ до майбутнього повернення України  до європейського дому.

Ваш візит є визначальним, тому що демонструє солідарність, яку Україна відчуває на всіх рівнях, зокрема й міжпарламентському», — наголосив Руслан Стефанчук.

Він розповів європейським колегам про ту роботу, яку Верховна Рада України вже виконала по євроінтеграційному треку: здійснені кроки для адаптації українського законодавства до європейського, переформатування діяльності Парламенту з метою секторального забезпечення відповідності євроінтеграційним перспективам, налагодження співпраці із європейськими інституціями тощо.

«В наших планах до кінця цього року виконати всі сім вимог  Європейської комісії і перейти до повноцінних перемовин щодо подальшого членства України в ЄС», — закцентував Спікер українського Парламенту, закликавши голів європейських парламентських комітетів до активної співпраці та обміну досвідом з українськими колегами у поступі України на шляху до членства в ЄС.

Сьогодні Україна, за словами Руслана Стефанчука, потребує посилення  міжпарламентської дипломатії, адже саме на рівні парламентів країн-членів ЄС є можливість вирішувати ті питання, які є надважливими для перемоги над агресором.

Голова Парламенту України виділив кілька пріоритетних завдань, де наша держава потребує рішень вже сьогодні: військова допомога,  посилення санкційного тиску на рф, енергетична безпека, фінансова підтримка України у поступовому відновленні. 

Руслан Стефанчук особливо наголосив на сприянні парламентами ЄС у наданні Україні ще більшої військової допомоги.

«Нам потрібно ще більше зброї, ще більше систем ППО. росія сьогодні чинить терор проти українського народу і ми разом повинні поставити у цьому крапку», — підкреслив Голова Парламенту України.

Він також закликав європейських колег лобіювати у своїх парламентах рішення про визнання рф країною-спонсором тероризму.

«Це дасть можливість чинити на росію ще більший санкційний тиск. І тут потрібно акцентувати на двох важливих аспектах: перше — усунення можливостей рф обійти ці санкції, друге — новий пакет санкцій, який примусить агресора відчути економічний «біль» за цю війну в Україні», — зауважив Руслан Стефанчук. За його словами, пакет має бути спрямований на повне ембарго без виключення щодо російських  енергоносіїв, запровадження персональних та секторальних санкцій, відключення абсолютно всіх російських і білоруських банків від SWIFT, візовий бан для росіян, які зараз тікають від мобілізації.

Крім того, Руслан Стефанчук подякував європейським колегам за фінансову підтримку, яку їхні парламенти надають Україні і попросив надалі посилювати її, адже Україна боронить сьогодні не тільки свою територію та незалежність, а й свободу цивілізованого світу.

«Ми хочемо зупинити цю війну  не попри все, ми хочемо її зупинити через перемогу України і капітуляцію росії. Це для нас є пріоритетом. Ваш візит вкотре підкреслює всьому світові, що Україна не одна, а з друзями. І разом ми переможемо!», — наголосив насамкінець зустрічі Голова Верховної Ради України. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40