Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в рамках робочої поїздки до Житомирської області взяв участь у церемонії передачі автобусів від Естонської Республіки на потреби громад Житомирщини. Також делегація відвідала зруйнований ракетним ударом на початку березня міст у Малині, у співфінансуванні відновлення якого також бере участь Естонія.

У виступі перед громадою міста Малин Олександр Корнієнко зазначив, що розпочинається великий етап у відбудові постраждалих від російської навали територій за допомогою міжнародних партнерів, зокрема, Житомирщини, над якою взяла «шефство» дружня Естонія.

«Ми починаємо серйозну програму відбудови Житомирщини за допомогою Естонської Республіки і дуже вдячні Естонії за підтримку. Ваша допомога Україні – одна з найбільших у світі. Якби всі країни так ставилися до відновлення України, ми швидше би наблизилися до перемоги», — подякував гостям Перший віцеспікер українського Парламенту.

Він нагадав присутнім, що місто Малин, як і вся Житомирщина, в перші дні повномасштабної агресії стало форпостом, який зупинив наступ росії на столицю важкою ціною – знищених життів та зруйнованої інфраструктури. Сьогодні Житомирщина вільна, але потребує відновлення, відбудови та поступового повернення до реалій мирного життя.

«Важливо приступити до оперативного відновлення і не лише критичної інфраструктури, а й повноцінної соціальної: освіти, соціальних послуг, які надає держава і місцеве  самоврядування, і, звичайно, транспорту»,— підкреслив Олександр Корнієнко, додавши, що область свого часу віддала майже увесь транспорт на фронт і підтримка Естонією саме транспортної галузі є важливим стартом для початку відновлення Житомирщини.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також звернувся до естонського бізнесу, закликавши його до активної співпраці.

«Україна відкрита для інвестиційних проектів. Ми вибудовуємо прозору економіку, чесні стосунки з бізнесом. Є багато напрямків, які дійсно дозволять Україні бути найкращою країною для інвесторів»,— запевнив Олександр Корнієнко та додав, що для України важлива підтримка Естонії у спільній боротьбі заради Європи та її майбутнього як у військовому плані, так і в економічному.

Своєю чергою Міністерка економіки та інфраструктури Естонської Республіки Рійна Сіккут зауважила, що Естонія вирішила брати участь у реконструкції України, не чекаючи закінчення війни.

«Ми тут, щоб допомогти і будемо опиратися на ваші потреби. Надзвичайно приємно бачити, що, попри війну, українське суспільство функціонує. Ми будемо і далі працювати, щоб підтримати і Житомирську область, і Україну», — підкреслила Міністерка, додавши, що загалом найближчим часом Житомирщина отримає 12 автобусів. Всього ж Уряд Естонії має намір передати області близько 30 машин.

Крім того, вона підкреслила, що зруйнований міст у Малині має стати не просто об’єктом інфраструктури: «Цей міст – це також про єднання України та Естонії. Все, що росія зруйнує в Україні, – обов’язково буде відновлено і стане ще кращим, ніж було», — запевнила Рійна Сіккут.

Народний депутат України, керівник групи з міжпарламентських зв'язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко також подякував естонцям за підтримку та наголосив, що завдяки естонським друзям розпочинаємо «велике відновлення нашої країни».

«Є символічним те, що перший Форум відновлення в Україні проходить саме на Житомирщині. Адже наші естонські партнери фінансують в області вже другий проект: перший — садочок в Овручі та ось цей, пошкоджений російською ракетою, міст у Малині.

Працюємо, підтримуємо ЗСУ і докладаємо всіх зусиль, щоб максимально швидко відновити все, що зруйнував ворог», — резюмував народний депутат.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00