«Участь в організації псевдореферендумів про входження до складу росії, які «народні ради» самопроголошених «республік» мають намір провести з 23 до 27 вересня, містить ознаки злочину й спричинить реальне покарання», — заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна»

«Усе, що російські окупанти проводять у ці терміни, у цей спосіб, є незаконним і містить ознаки злочину, визначеного Кримінальним кодексом України. За всі ці ефемерні речі будуть абсолютно реальні покарання. Тому я звертаюся до тих, хто ще вагається щодо своєї участі в «референдумі», у його організації: усе це кримінально каране. І тому 150 разів зважте, чи варто брати участь у цих інспірованих авантюрах, які здійснює окупаційна влада на тимчасово окупованих територіях України», — заявив Спікер Парламенту України. 

Водночас Руслан Стефанчук наголосив, що питання, пов'язані з народовладдям, закріплені у статті 5 Конституції України, в якій визначено, що найвищим джерелом влади є народ, а це реалізується суворо в рамках закону. Також він додав, що референдуми проводять в Україні винятково за процедурою, передбаченою Законом України «Про всеукраїнський референдум». 

«Будь-які інші способи — незаконні та нелегітимні. Це самовільні способи захоплення влади, яка належить народу України. Будь-які результати цього «референдуму» не будуть визнані ні Україною, ні всім цивілізованим світом. Це просто якісь внутрішні «хотєлки», «збори друзів», але це не референдум. І тому я просив би всіх звернути особливу увагу на те, що все, що вони чинять проти законодавства України, проти Закону «Про всеукраїнський референдум», водночас із демонстрацією факту захоплення влади, чітко підпадатиме під норми Кримінального кодексу України», — пояснив, зі свого боку, Голова Верховної Ради України.  

Насамкінець Руслан Стефанчук нагадав, що Верховна Рада України 29 липня ухвалила звернення (проект Постанови №7598) до Організації Об'єднаних Націй (ООН), Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) та їхніх парламентських асамблей, урядів та парламентів держав світу щодо невизнання організації та проведення окупаційними адміністраціями російської федерації псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України.

«Усі дії щодо насильницького примушування громадян до участі в «референдумі» або підкупу будуть кваліфіковані як відповідні кримінальні злочини. А з огляду, що вони відбуваються разом із воєнними злочинами на тих територіях, то покарання буде найсуворішим», — акцентував Голова Парламенту України. 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54