Подальші кроки щодо співпраці і взаємодії проти російської агресії на наступні місяці обговорювалися на засіданні Міжпарламентської Ради Україна-НАТО (UNIC), яке відбулося у режимі відеоконференції.

За словами Співголови Міжпарламентської Ради  Україна-НАТО, Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка,  рф зараз буде намагатись створити ілюзію «Ukrainian fatigue» в інформаційному просторі.

«Ми знаємо, що росія буде таке зараз багато робити, в першу чергу в інфопросторі, для того, щоби зробити враження, що є якась втома від війни, від України», — зауважив Перший віцеспікер.  Утім, наголосив  він,  «у нас в Україні дуже проста задача — разом з вами довести, що, по-перше, це не так, а по-друге — втомлюється якраз росія».

Він закликав учасників саміту «зробити так, щоби росія втомлювалася ще більше». Водночас політик уточнив, що всередині рф уже розпочались різні розмови та невдоволення.

 «Ми бачимо падіння економіки росії, її бойової спроможності. Це стало можливим, зокрема, і завдяки спільній роботі з нашими міжнародними партнерами, у першу чергу, з країн НАТО, які  підтримують Україну на рівні урядів та парламентів у наданні озброєння та фінансової підтримки, навчання та підготовки наших військових», — наголосив Олександр Корнієнко та подякував партнерам за потужну підтримку.

«Ми діємо разом політично, всі на одному міцному світовому фронті проти страшної рашистської агресії», — наголосив Перший віцеспікер і закликав присутніх, повертаючись до своїх країн, доносити ці позиції до своїх парламентів та урядів.

«Ми готові працювати та оборонятися. Ми готові якісно наступати і швидко перемагати російську федерацію у цій війні», — запевнив  Олександр Корнієнко і додав: «Вітання вам і подяка від Українського парламенту, від українського народу — всім парламентам і народам країн-членів НАТО, які поруч з нами у цій боротьбі. Разом переможемо!».

Президент ПА НАТО Джеррі Е. Конноллі, звертаючись до присутніх, наголосив, що «з 24 лютого наша Асамблея твердо стоїть на боці наших українських друзів».

«Ми абсолютно засуджуємо неспровоковану, жорстоку, невиправдану, злочинну війну росії. Ми закликали та підтримували руйнівні санкції. Ми підтримуємо тісний зв’язок із нашими українськими партнерами, щоби забезпечити постійний потік військової техніки та гуманітарної допомоги», — зазначив Джеррі Е. Конноллі, додавши, що «ця допомога змінює ситуацію на місці».

«Із наближенням зими росія посилить зусилля, щоби розділити нас, намагатиметься використовувати наявні вразливі місця. Наша рішучість і стійкість наших людей проходитимуть певну перевірку, оскільки наші країни готуються до потенційного дефіциту енергії, якого не було із часів Другої світової війни, та її наслідків», — також наголосив Джеррі Е. Конноллі. «Наша роль як парламентаріїв буде фундаментальною, аби пояснити нашим людям, чому ми маємо продовжувати курс, вирішуючи законні проблеми наших співгромадян».

«Важливо те, що ми маємо залишатися єдиними у наших зусиллях і рішучими у захисті наших цінностей, — повторив Президент Конноллі. — Своїм нападом на Україну росія прагне змінити міжнародний порядок, заснований на правилах, і придушити демократичні прагнення вільних націй».

Співголова UNIC Міхал Щерба наголосив на необхідності збереження єдності Альянсу, рішучості та підтримки України: «Ми маємо абсолютно зберігати «імпульс», залишатися єдиними та рішучими. Найближчі місяці будуть важкими, але вирішальними. Те, як ми відповімо, може визначити не лише долю України, а й сформувати майбутній світовий порядок».

Своєю чергою голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПА НАТО Єгор Чернєв зауважив: «Ми будемо продовжувати боротьбу. Але ми потребуємо вашої допомоги. Безсумнівно, росія спробує шантажувати світ продовольчою та енергетичною кризою. Маємо бути єдині проти цього».

Довідково. Із 2003 року UNIC є важливим форумом для членів парламентів від Альянсу та України для обміну інформацією щодо всіх аспектів співпраці України з НАТО. Із початку вторгнення росії ПА НАТО посилила свою увагу до України через UNIC та в усіх органах Асамблеї, відігравши повноцінну роль у мобілізації підтримки України.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31