Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко розповів «Українському радіо» про підготовку у Парламенті до розгляду та ухвалення проекту Державного бюджету – 2023, внесення якого парламентарії очікують від Уряду в межах Регламенту до 15 вересня.  

За його словами, Уряд закладатиме цифри доходів і видатків, враховуючи ситуацію в країні та всі нові для складання Державного бюджету обставини.

«Уряд спиратиметься на ту ситуацію, яка є сьогодні, а це —  200 і вище мільярдів по місяцю видатків. Звичайно велика частина — це армія і всі наші оборонні виплати для всіх, хто обороняє Україну:  ЗСУ, Нацгвардія, рятівники, інші підрозділи й служби. Ніхто нікуди не відкладає і соціальну сферу: соціальні видатки, зарплатні бюджетникам, вчителям, медична система, пенсії…», — зазначив Перший віцеспікер українського Парламенту.

За його словами, враховуючи реалії війни, Бюджет - 2023 буде жорстким. Тому Олександр Корнієнко закликав своїх колег з розумінням віднестися до подання правок під час другого читання, щоб вчасно та ефективно провести парламентську частину роботи щодо видатків Бюджету.

«Звичайно, програми соцеконом розвитку регіонів, функціонування фондів регіонального розвитку тощо — ми не зможемо повноцінно в наступному Бюджеті  відобразити. Тому очікуємо розуміння від колег, зокрема з опозиції, з тим, щоб Бюджет – 2023 ми спрямували на конкретні потреби нашої країни — тут і зараз», — наголосив Олександр Корнієнко.

Він зокрема, пояснив, що саме такі потреби сьогодні закладені в капітальні видатки, в головні програми, які стали успішними раніше і сьогодні також направлені на підняття та розвиток економіки.

«Це програми, які багато привнесли в Україну — Велике будівництво, Велика реставрація. Вони насправді стали драйверами розвитку, завдяки їм росла економіка на кілька відсотків на рік. Зараз, на жаль, це буде тільки відновлення і воно буде в режимі «фаст рекавері», тобто швидке. Звичайно, це будуть параметри розвитку для певних галузей там, де неможливо не говорити про розвиток. Звичайно буде й культура, й освіта. Але це, на жаль, будуть не ті масштаби, які ми можемо собі зараз дозволити»,—підкреслив Перший віцеспікер Парламенту.

Він також наголосив, що у цьому році будуть профінансовані соціальні видатки, зокрема відбудеться заплановане  підвищення мінімальної заробітної плати, соціальних виплат — пенсій, зарплат бюджетникам тощо.  

Акцентуючи на статті доходів майбутнього Бюджету, Олександр Корнієнко висловив сподівання на продовження масштабної серйозної допомоги з боку міжнародної коаліції України.

«Це і ЄС, і макрофінансова допомога, пряма грантова підтримка, яка вже досягає 40 % від всієї підтримки. Це і допомога США. Сподіваємося, що колеги в усіх країнах, де зараз теж триває бюджетний процес, будуть враховувати це при формуванні своїх бюджетів. Дуже сподіваємося на продовження допомоги з боку наших партнерів», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30