Євроінтеграція сьогодні є пріоритетом для Верховної Ради України.  На цьому  Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив під час ефіру у національному телемарафоні «UA разом».

Він нагадав, що Парламент вже приступив до своєї частини роботи на виконання семи вимог Європейської комісії для набуття членства України  в ЄС. І одним із перших та головних є завершення судової реформи, зокрема розробка законопроекту про конкурсний відбір суддів Конституційного суду України.

«Він стоїть як перша пропозиція, яку ми отримали відтоді, як отримали статус кандидата до ЄС. Я сподіваюся, що до кінця тижня цей законопроект буде зареєстрований у Верховній Раді. Думаю, він буде мати підтримку, тому що для нас надзвичайно важливо сьогодні продемонструвати готовність виконати всі ці сім рекомендацій», підкреслив Руслан Стефанчук та додав, що це не єдине питання, пов’язане із вдосконаленням реформи судової системи.

За його словами, готується ще низка відповідних законопроектів та кадрових рішень.

«Зокрема, хочу нагадати, що двоє членів Вищої ради правосуддя (ВРП) делегуються від Парламенту. Я знаю, що Комітет вже таке рішення прийняв. Тож, думаю, найближчим часом ми це питання також розглянемо. Після того, як запрацює ВРП, буде відновлена Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС). Ми будемо мати чітку мапу щодо подальшого реформування судової системи. В Україні судова влада повинна відчувати себе владою»,наголосив Спікер українського Парламенту.

Крім того, він зауважив, що сьогодні всі гілки влади працюють у тісній взаємодії щодо виконання вимог для членства у Європейському Союзі. Зокрема, Парламент активно працює із Урядом над євроінтеграційними законопроектами, яких на сьогодні є 49. 

«Ми прийняли Постанову Верховної Ради України,  відповідно до якої ці законопроекти будуть визначатися як пріоритетні. Паралельно ми готуємо зміни до Регламенту, щоб всі вони отримали так званий «фаст трек» швидкий трек проходження. Безперечно, це ставить відповідні вимоги щодо їхньої якості», зауважив Руслан Стефанчук, наголосивши, що для якісної роботи над документами, у Парламенті проводиться  ціла низка заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації не лише депутатів, а й працівників Апарату та секретаріатів, запускається декілька аналітично-експертних груп, які будуть працювати і в Парламенті, і в Кабміні для швидкої аналітичної роботи над євроінтеграційними документами.

«Крім цього, ми ведемо перемовини з Європарламентом, з його Президенткою Робертою Мецолою про те, щоб налагодити якнайкращі відносини між  комітетами обох парламентів, щоб вони могли разом проводити так звану взаємну секторальну звірку тих чи інших євроінтеграційних законопроектів, які подаються до Верховної Ради України», повідомив Спікер українського Парламенту. 

Водночас, він розповів, що у Парламенті з’явилася важлива новація: відтепер кожен законопроект, який буде стосуватися євроінтеграції, має містити таблицю відповідності директивам.

«Щоб ми бачили, наскільки цей законопроект відповідає тим вимогам єврозаконодавства, які перед ним ставляться. Відтепер, з одного боку, робота буде ускладнена в частині підготовки цих законопроектів, але з іншого ми будемо забезпечувати їх високу якість і у разі відповідності швидкого проходження у Парламенті.

Тому що, ще раз підкреслюю, євроінтеграція являється пріоритетом і для Верховної Ради України, і для Уряду і, безперечно, для Президента України», підкреслив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

 

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33
25 березня 2024 09:30