Дорогий Володимире!

Шановний Голово Верховної Ради, депутати Верховної Ради!

Дорогі українські брати та сестри!

Сьогодні ви боретеся за виживання своєї держави і нації. Ваша сміливість чинити опір неперевершена,  і розголос про ваші подвиги широко шириться світом. Тисячі разів ви доводили, що гідні імені своїх доблесних пращурів. Немає сьогодні в Європі більшої такої палкої та відданої любові в грудях до Батьківщини, з якою щоранку прокидаються захисники власної свободи.

Я прибув сюди, до столиці вільної і незалежної держави України, щоб подякувати вам за те, що ви так рішуче бороните свою незалежність і так яскраво подаєте приклад всім нам.

Ваша боротьба – це також і наша боротьба, литовців. Це нагадує нам часи, коли ми разом боролися проти спільного ворога. Сьогоднішні перемоги вашої зброї ніби віддзеркалення тріумфу легендарного полководця і гетьмана  Костянтина Острозького під Оршею. І коли ваша артилерійська бригада Великого князя Вітовта мужньо йде в бій, ми пишаємося цим як здобутками наших родичів по крові.

Шановні, Україна вперше святкує день своєї Державності. Я хочу голосно і чітко сказати: Литва завжди була і завжди буде з вами!

Свобода, незалежність і територіальна цілісність вашої країни, а також безпека і добробут вашого народу завжди будуть нашою турботою. Ми надто багато страждали разом і зазнали надто багато несправедливості, щоб бути байдужими до страждань одне одного. Тому сьогодні Литва підтримує Україну всіма своїми можливостями, надає і надаватиме військову, гуманітарну та фінансову допомогу аж до перемоги.

Від початку війни всю Литву об'єднало велике бажання допомогти Україні. Спільні  зусилля здійснюють не лише державні та місцеві органи влади, а й прості жителі Литви, бізнес, неурядові організації. Будь-то притулок для тимчасового прихистку від війни, чи волонтерство, чи гроші, будь-то пожертви і навіть краудфандинг на військову техніку, - всі засоби є добрими, якщо вони полегшують тягар, який лежить на Україні і на її народові.

Останнім часом до мене часто підходять люди і кажуть: я пишаюся  тим, що я є литовець тому що моя країна так гаряче підтримує Україну. Не буду приховувати, приємно чути ці слова, вони свідчать про те, що литовці також найбільше цінують свободу, бо без неї не  буде і нічого іншого.

Шановні, Литва допоможе Україні здобути перемогу у цій війні! Ми добре усвідомлюємо загрозу, яку становлять імперські амбіції росії для безпеки всього регіону. Історичний досвід вчить, що московського тирана треба вчасно зупинити. Ми не можемо дозволити собі повторювати старі помилки. Таким чином, Литва продовжуватиме працювати з партнерами та союзниками, щоб зберегти західну зосередженість, забезпечити довгострокову підтримку України та обмежити здатність росії продовжувати цю війну.

Сьогодні ми чітко бачимо, що рішень щодо запровадження міжнародних санкцій та військової підтримки України, якими б важливими вони не були, все ж недостатньо. Тому ми будемо прагнути до подальшого посилення санкцій, забезпечення їх ефективної реалізації, а також до зменшення залежності всієї Європи від російських енергоресурсів. Фінансові потоки, які допомагають москві фінансувати цю жорстку війну, мають бути заблоковані.

Своїм прикладом Литва показує, що єдиний спосіб звільнитися від енергетичного та політичного диктату росії - це прийняти рішення та забезпечити політичну волю. Маючи на меті енергетичну незалежність, Литва пішла на ризик і вчасно виконала необхідне домашнє завдання. Тепер ми готові ділитися досвідом з іншими країнами.

Ми раді, що все більше країн Європейського Союзу мають намір піти нашими стопами. Литва також прагнутиме притягнути до відповідальності російську державу та осіб, винних у воєнних злочинах, порушеннях міжнародного права та прав людини в Україні.

Напади на беззбройних мирних жителів, дітей, цивільні об'єкти, школи, дитячі садочки, лікарні не можуть залишитися безкарними. Вірю, що справедливість досягне свого тріумфу!

Брати та сестри українці! Мужність і рішучість, яку ви виявляєте перед обличчям смертельної небезпеки, є вашим ключем до сердець людей у всьому світі. І надалі залишайтеся терпеливими та вірними своїм принципам, не піддавайтеся спільній ненависті, як би важко це не було. Правда на вашому боці – це ваша велика перевага перед лицем зла, яке ховається за брехнею.

Найбільше захоплення також викликає здатність української влади, інституцій, які діють максимально ефективно в умовах війни. Ви вже продемонстрували, що ви рішуче прагнете до членства в Європейському Союзі. Литва перша підтримала це прагнення ще у березні 2021 року. В Києві ми підписали Декларацію з Президентом Зеленським, в якій Литва зобов'язалась допомогти Україні у європейській інтеграції. Те саме ми повторили з Президентом Польщі Анджеєм Дудою напередодні війни, 23 лютого, підписавши Меморандум про надання Україні статусу країни-кандидата. Сьогодні ми вже всі можемо радіти щодо цього історичного рішення Європейської Ради.

З моменту перемоги Революції Гідності Україна невтомно йде шляхом реформ. Цьому не завадили ні зрадницьке здійснення незаконної анексії Криму росією, ні розпочата війна на Донбасі. Ви справді багато зробили, здійснивши складні, але вкрай необхідні реформи. Найголовніше зараз - не зупинитися та йти вперед!

Досвід Литви показує, що фундаментальною умовою успішної європейської інтеграції є широкий політичний консенсус. Дуже важливо, що таке положення закріплено в Конституції України. Ми допоможемо Україні подолати цей складний шлях. Ми продовжуватимемо надавати експертну підтримку та разом з вами будемо прагнути до якнайшвидшого початку перемовин про членство в Європейському Союзі.

Користуючись нагодою, хочу також привітати ваш Уряд, який на Конференції з відновлення України представив конкретний План відновлення економіки країни. Я радий бачити вашу пристрасть до побудови процвітаючої європейської України на засадах прозорості та підзвітності.

Я знаю, що відбудова вашої країни вже почалася. І сьогодні я на власні очі побачив перші відновлювальні роботи в Ірпені, на якому раніше так болісно позначилося насильство окупантів. Я зичу, щоб після закінчення перемогою війни такі роботи проводилися швидко і злагоджено на всій території вашої країни. Разом з усією міжнародною спільнотою ми готові допомогти в реалізації плану відновлення України. Уже зараз ми допомагаємо стільки, скільки дозволяють нам наші можливості.

Шановні! В одній із наших численних розмов Президент Зеленський сказав: «Гітане, я ніколи не думав, що буду військовим Президентом». Можливо, ніхто з нас не сподівається бути Президентом під час війни, окрім тих, хто сам планує війну.

Але доля обирає своїх героїв. Сьогодні весь світ захоплюється боротьбою Президента Зеленського та кожного українця, який відстоює свободу, бореться за свою родину, свій дім, свою Батьківщину. Таку сильну націю ніколи не здолати! Ви герої! Всі ви герої!

Сьогодні ми всі зобов'язані чітко обрати сторону правди, а не брехні та грубої сили. Неможливо одночасно щиро підтримувати Україну і дбати про росію, щоб «зберегти обличчя». Історія вчить нас, що той, хто намагається всидіти на двох стільцях, рано чи пізно опиняється на підлозі.

Литва давно вибрала собі друзів, і ніколи їх не зрадить!

Для мене буде великою честю сьогодні вручити орден Вітовта Великого із золотим ланцюгом Президенту Зеленському! А разом з ним і всьому українському народу!

Нехай ця найвища литовська державна нагорода символізує історичну єдність наших народів, спільну боротьбу до перемоги!

Разом до перемоги! Слава Україні!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00