Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю телеканалу «Рада» розповів про підсумки дводенної Міжнародної конференції з питань відновлення України, яка проходила у швейцарському місті Лугано.

Він повідомив, що захід зібрав донорів з усього світу. Впродовж двох днів українська делегація провела велику кількість зустрічей із представниками різних інституцій та владних установ різних країн.

Серед головних питань цих зустрічей, повідомив Руслан Стефанчук, була тема створення правового механізму, який дасть можливість усьому світові притягнути до відповідальності російську федерацію, як країну-агресора.

«Верховна Рада України вже ухвалила декілька актів для притягнення росії до відповідальності. Такий же механізм ми пропрацьовуємо з країнами – партнерами. Важливо не тільки провести конфіскацію активів у рф, а чітко та аргументовано показати перелік збитків, нанесених росією Україні», — зауважив Спікер Українського парламенту.

Руслан Стефанчук також розповів, що найближчим часом Верховна Рада України має ухвалити офіційну методику щодо обрахування збитків, завданих агресором.

«Я дуже сподіваюся, що цей приклад України стане стимулом для всіх інших парламентів прийняти законодавчі акти, щоб зробити офіційним і прозорим процес, за яким будуть конфісковувати активи рф, активи російських олігархів,  щоб компенсувати збитки для України», — підкреслив Голова Парламенту України.

Також Руслан Стефанчук зауважив, що Український парламент взяв активну участь у розробці Плану відновлення України, який було презентовано  на Міжнародної конференції в Лугано.

«Ми разом, єдиною командою Парламенту України, разом із швейцарськими колегами, пропрацьовували наш рух по важливих треках. Перше — це реалізація 15 програм, де чітко розписано, по яких напрямах ми будемо рухатися. Друге — це адаптація українського законодавства до стандартів ЄС. Ми отримали кандидатство в члени ЄС, тому Верховна Рада України повинна зробити свою «домашню роботу»», — закцентував Руслан Стефанчук, додавши, що депутатами вже напрацьовується спільний план подальшої роботи Парламенту, з урахуванням тих пропозицій, які надали парламентарі інших країн.

«Це буде план адаптації нашого законодавства до європейського. Найближчим часом ми активно розпочнемо рух  по нашому шляху в напрямку ЄС саме по парламентському треку», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

Він зауважив, що Парламент, попри війну, не припиняв свою законодавчу роботу та продовжує активно працювати над відповідними завданнями щодо євроінтеграційного напрямку.

«У нас є налаштованість, щоб всі зауваження по реалізації тих  чи інших речей, обов’язково були здійснені. Президент Володимир Зеленський одразу після отримання кандидатства зібрав розширену нараду всіх гілок влади. Ми пропрацювали єдиний  план роботи в частині отримання членства. Кожен знає свої задачі, свої завдання. Ця робота скоординована, а значить – вона буде успішна», — зауважив Голова Верховної Ради України.

Він підкреслив, що таку ж злагоджену роботу демонструє сьогодні і єдиний законодавчий орган країни.

 «З початку війни у Верховній Раді створена «антивоєнна коаліція», куди увійшли всі фракції та групи.  Я хочу подякувати колегам, що ми зберігаємо нормальний деполітизований підхід. Ми з першого дня домовилися, що у нас є одна політика – Україна», — наголосив Руслан Стефанчук.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30