Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів робочу зустріч із Спікеркою Саейму Латвії Інарою Мурнієце під час Міжнародної конференції з відновлення України у швейцарському Лугано.

Голова Українського парламенту подякував своїй колезі та всьому латвійському народу за безмежну допомогу Україні.

«Латвія — це завжди про підтримку та солідарність. Ви особисто ще в березні наважилися відвідати Україну, попри всю небезпеку. І такий потужний сигнал неможливо забути», — зазначив Руслан Стефанчук.

Він відзначив особливу роль Латвії в адвокації надання Україні статусу кандидата в ЄС та у партнерстві щодо отримання зброї.

Крім того, Голова Верховної Ради  подякував за участь Латвії у плані відновлення України.

«Упевнений, Латвія стане надійним партнером у питанні відновлення постраждалої інфраструктури. У звільнених регіонах нам потрібні нормальна логістика та підприємства, що працюють. Нам потрібні кваліфіковані та досвідчені проектанти, підрядники та архітектори. І, звісно, волонтери. Усі, хто міг би долучитися до підготовки та впровадження інфраструктурних проектів із відновлення України», — зауважив Руслан Стефанчук та додав, що цей План особливо важливим є для тих українців, які втратили у війні все, стали біженцями, і яких прихистила, зокрема, і Латвія.

«Нам потрібна негайна підтримка тих людей, які втратили у війні все, що мали. Їм потрібно допомогти. Це велика проблема, уже п’ять місяців війни українські родини розлучені», — наголосив Руслан Стефанчук та додав, що роль Латвії у підтримці українських біженців є надзвичайно великою.

Також Голова Верховної Ради України закликав Парламент Латвії підтримати юридичний механізм покарання росії за нанесені Україні збитки та скоєні воєнні злочини.

«Для всього світу важливо, щоб агресор не реалізував свої плани, щоб заплатив за всі збитки та заподіяну шкоду. Ми хочемо задіяти законний механізм, за яким російська власність, власність російських олігархів має бути конфіскована, має піти на компенсацію та репарації за всі руйнування, заподіяні в Україні. Я сподіваюся, що інші країни в ЄС та у світі ухвалять такі закони, і ваш Парламент знайде певний механізм, щоби показати всьому світові, що він працює, і агресор понесе відповідальність», — закликав Спікерку Латвійського парламенту Голова Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00