Голова Верховної Ради України у межах робочого візиту до Швейцарії провів зустріч із Головою Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін.

Обговорили, зокрема, питання ухвалення євроінтеграційних актів, запровадження та втілення реформ в умовах війни, а також міжпарламентську взаємодію. 

Насамперед Голова Верховної Ради України подякував Голові Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації за візит до Києва та особисте лідерство у питанні допомоги Україні.

«Нам є, про що говорити в майбутньому, тому що до цього ми спільно дуже багато співпрацювали у частині прямої демократії. Вдячний, що саме завдяки співпраці з Парламентом Швейцарії ми отримали дуже гарні законодавчі акти про референдуми в Україні», — зазначив Руслан Стефанчук і додав, що «перед нами дуже гарний і продуктивний шлях на майбутнє, тому що все, про що зараз говорять наші уряди, нам після цього імплементувати в наших законах».

Окрім цього, Спікер Парламенту висловив переконання, що подібний формат дискусій є доречним і правильним, адже «всі можуть взяти участь у формуванні великого плану відбудови України». «По суті, це — план об’єднання Європи. Тому я особисто ціную ту можливість, яку ми отримали для нашої парламентської делегації, — бути тут, поспілкуватися з вами, вашими парламентаріями, і те, які в майбутньому законодавчі акти ми зможемо напрацювати спільно у цій частині».

«Також для нас надзвичайно цінним, окрім відновлення України, є питання співпраці між нашими парламентами у частині адаптації українського законодавства до європейського», — акцентував Голова Верховної Ради України, наголосивши, що для України важливим є досвід парламентів Євросоюзу.

До того ж, Руслан Стефанчук повідомив, що у Верховній Раді України вже триває «серйозна реструктуризація як самого Парламенту, так і його роботи, спрямованої на максимально ефективну адаптацію законодавства України до стандартів ЄС».

«Найближчим часом ми маємо скласти спільну дорожню карту, як має рухатися Парламент України, які акти та стандарти ЄС він має імплементувати та в які закони», — заявив Голова Верховної Ради України, висловивши впевненість, що «до кінця літа Україна матиме цю дорожню карту».

«Ми хочемо проговорити зі всіма нашими друзями: головами парламентів, депутатами про те, із якими складностями зустрілися вони, коли проводили таку велику роботу. Особливо, із нашими колегами, які стали членами ЄС доволі нещодавно», — зазначив Руслан Стефанчук.

Також Спікер Парламенту України наголосив, що Україна хоче імплементувати саме те, що необхідно для неї: «Тому що ці реформи не робляться для ЄС — вони мають робитися для України та Українського народу».

«Звичайно, завершальним етапом після того, як ми зробимо цю велику роботу, буде експертна оцінка наших друзів-парламентаріїв, що робота над законодавством завершена й Україна може стати повноцінним членом ЄС», — заявив Руслан Стефанчук.

«Є реформи, які не просто можна, а потрібно втілювати у воєнний час. Тому що воєнний час не передбачає довгих дискусій та суперечок, просто можна брати істини та втілювати їх», — акцентував Голова Верховної Ради України, навівши приклад, що багато чого можна втілити «у частині антикорупційної та судової реформ, у питанні боротьби з олігархами».

Він повідомив, що Верховна Рада України два тижні тому успішно проголосувала Стамбульську конвенцію: «Ми налаштовані виділити ті реформи, які треба втілити невідкладно, решту ухвалюватимемо у більш мирний час».

«Усвідомлюємо той рівень відповідальності й те вікно можливостей, яке відкривається перед Україною, — і не хочемо його змарнувати», — зауважив Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Голова Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації Ірен Келін зазначила, що «це достатньо амбітна дорожня карта, і головне, що Україна її імплементує та розвиває у часи війни: «Це дуже важливо, що ви визначили ті реформи, які можна зробити дуже швидко під час бойових дій».

«Швейцарський народ відчинив найцінніше — двері своїх домівок і двері своїх сердець для Українського народу», — насамкінець висловив вдячність Голова Верховної Ради України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00