Шановний пане Президенте, пане Голово Парламенту, пане Прем’єр-міністре, члени Уряду та шановні народні депутати України! Красно дякую, що запросили мене звернутися до вас.

Декілька днів тому у День Конституції України Президент України Володимир Зеленський сказав, що ваша перемога вже близько.

І путінське військо й далі вбиває ваших братів і сестер, вони й далі окуповують вашу землю, крадуть ваше зерно і руйнують ваші міста. Ви боронитеся дуже сміливо. Європа стоятиме за Україну стільки, скільки треба. Ми не спочинемо, поки ви не переможете ворога.

Ваші сміливі вояки на передовій готові віддавати свої життя, щоб оборонити свою землю та свій народ. І за лінією фронту з нашого боку мільйони українців борються за те, щоби підтримати їх у тилу, щоб їхня країна мала світліше майбутнє. Це дуже хоробре покоління. Вони мають бачення. Вони бачать вільну Україну як частину європейської родини.

Ви утримали свою державу, свою демократію. Вона жива та жвава, попри всі негаразди.

Коли я приїздила двічі до Києва, на власні очі бачила ще від початку війни, як у вас працював Парламент навіть за найтяжчих часів, коли бомби падали просто на Київ, і ви будували барикади для того, щоб оборонити навіть приміщення Верховної Ради України. Україна звернулася по кандидатство до Європейського Союзу за кілька днів після початку нападу рф. І ви все одно встигли надати нам усю інформацію просто в рекордні терміни, щоби ми мали підстави зробити те, що ми зробили.

Ми днями й ночами працювали, щоби вас підтримати, але саме ваші зусилля результували у такий успіх. Ви мобілізували не лише свої інститути, але й найліпших людей і найвищу енергію своєї країни. Тисячі експертів із громадянського суспільства, вчені показали все те, чого Україна домоглася від Революції Гідності. І через ці зусилля ви заслужили на схвалення та на повагу всіх країн-членів Європейського Союзу. Це надзвичайна ознака довіри.

Україна тепер має цілковиту виразну європейську перспективу. Україна — країна-кандидат на вступ до Європейського Союзу. Це здавалося ще неймовірним п’ять місяців тому.

Найголовніше, що сьогодні ми маємо нагоду відсвяткувати цю історичну віху, перемогу рішучості, перемогу відданості справі, перемогу для всього руху, що розпочався вісім років тому на Майдані. Ви здолали таку далеку дорогу від 2014 року, рішуче обрали демократію, життя у правовладді. І цей вибір Україна вже зробила сама для себе, для власного добра.

Пане Президенте, ви якось мені сказали, що все, що Україна робитиме для членства в ЄС, і так зробиться. Тому що це означає сучасну квітучу країну, таку, яку ви хотіли мати.

І всі наступні цілі — у межах досяжного для вас. Але потрібна буде пильна, щира праця, відданість справі, а найважливіше — єдність у меті. Сьогодні міжнародна громада мобілізує підтримку ваших зусиль на відбудову вашої чудової країни. Наступного тижня разом із Президентом України Володимиром Зеленським і паном Прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем я братиму участь у конференції у Лугано для відбудови України. Ваша європейська дорога, відбудова вашої країни підуть пліч-о-пліч, Україна вестиме вперед, величезні інвестиції прийдуть до вашої країни. І для того, щоби посилити цей вплив та плекати ділову впевненість, інвестиції мають поєднатися з новою хвилею реформ. І ви визначили свій порядок денний, свою програму реформ і вже багато чого домоглись.

Боріться з корупцією — і ви поборете її. Запобігайте корупції. Від самої Революції Гідності це було та є ваше завдання. Ви створили машину боротьби з корупцією, але тепер цей комплекс інститутів «потребує справжніх зубів». І потрібно, щоби очолювали ці установи належні люди, щоби був прокурор Спеціальної прокуратури, новий директор Національного антикорупційного бюро України. Їх треба призначати якомога швидше. Додайте у свої плани реформи Конституційного Суду. Законодавству потрібно теж, щоби можна було обрати суддів, згідно з рекомендацією Венеційської комісії. Установи мають жити, щоби вони могли справдити дії ваших людей.

Подумаємо про вплив олігархів, надмірний вплив на економіку. Сьогодні Україна єдина країна у Східному партнерстві, що ухвалила закон для того, щоб «розчепити кліщ олігархічної влади на економіці». Тепер треба зосередитися на реалізації цього закону. І правним чином, належним, беручи до уваги всі висновки Венеційської комісії, на які ми сподіваємося. Медійний закон також потрібен — той, що поєднає українське законодавство з поточними стандартами Європейського Союзу, що управнить регуляцію незалежних медійних засобів.

Отже, підсумовуючи, шановні народні депутати України. Дуже багато законів ви уже ухвалили. Тепер треба це все обернути на позитивну, перспективну та тривалу зміну. Безперечно, реформи завжди забирають певний час. Так працює демократія. Потрібно пильно та безперервно працювати.

Наприклад, ніхто не сподівався, що на ваших посадах у нових установах з’являться люди, які муситимуть піти на передову та взяти зброю до рук. Але ви на певній дорозі, ви показали, що можете ухвалювати належні закони, хоча війна лютує. І кожен день має надзвичайну вагу. Ви знаєте, скільки ще перед вами праці.

Слово «Рада» означає місце, де радяться, радяться і здобувають спільну мудрість. Я певна, що ваша спільна мудрість служитиме Україні, прислужуватиметься їй, коли йдеться за реформи та майбутнє вашої країни.

Отже, сьогодні я прийшла сюди з дуже зрозумілим посланням: попереду довга дорога, але Європа на вашому боці. Крок за кроком ми будемо йти своєю дорогою, минаючи лиху годину, аж поки ви не відчините двері, що ведуть до вашого світлого майбутнього в Європейському Союзі.

Я вірю в європейське майбуття України. Причина проста. Вона полягає в тому, що українські люди завзяті, рішучі, вони пристрасні європейці. Ви маєте бажання здійснити європейську мрію у вашій чудовій країні. І як сказав Президент України Володимир Зеленський у своїй промові, я процитую: «Європа — це не десь там. Європа тут. Вона у ваших головах, вона у ваших думках. Коли Європа у ваших думках, тоді вона прийде і до вашої країни. Вона переступить ваш поріг».

Отже ваша країна — ваше майбутнє. І лише ви можете здійснити його. Вам належить змінити цю країну на ліпше. І це буде ваша остаточна перемога. Вільна, квітуча, жива Україна, суверенна Україна, що нарешті возз’єднається зі своєю європейською родиною. Слава Україні!

Фото: Андрій Нестеренко

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 березня 2024 20:25
18 березня 2024 18:26
18 березня 2024 16:48
18 березня 2024 14:46
14 березня 2024 19:21
13 березня 2024 18:06
13 березня 2024 17:56
13 березня 2024 14:20
12 березня 2024 09:00
08 березня 2024 14:31