Голова Верховної Ради України провів робочу зустріч із Президенткою Парламентської Асамблеї ОБСЄ Маргаретою Седерфельт.

«Настав час не просто вести дискусію, а доходити до висновку, що країнам-агресорам, країнам, які розпочинають війну та чинять геноцид, — не місце у цивілізованих міжнародних організаціях, зокрема, в ОБСЄ та ПА ОБСЄ», — насамперед наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що «з огляду на безпеку як основу організації ОБСЄ, у ній не можуть брати участь люди, які руйнують цю безпеку».

Голова Парламенту акцентував, що Україна з нетерпінням чекає на потужну підсумкову декларацію, яку може подати Парламентська асамблея ОБСЄ у липні цього року.

«Не вважатиму війну повністю завершеною, якщо не буде справедливого вироку тому, хто здійснив цей акт агресії, і Україна не отримає компенсацію за рахунок агресора збитків, завданих нашій державі та народу», — зауважив Спікер Верховної Ради України та висловив вдячність Маргареті Седерфельт за «персональне рішення щодо призначення Спеціального доповідача щодо воєнних злочинів в Україні».

Окрім того, Голова Парламенту повідомив, що 14 квітня цього року Верховна Рада України звернулася до всіх парламентів світу з проханням визнати геноцид Українського народу: «Ми вдячні парламентам світу, які ухвалили такі рішення на підтримку України. І я проситиму й вас особисто використати весь свій авторитет, щоби й інші парламенти ухвалили аналогічні рішення, тому що для нас дуже важливе юридичне та політичне засудження росії за вчинені нею злочини».

«Хочу поновити запрошення ПА ОБСЄ приєднатися до Кримської платформи, щоби ми разом могли ще потужніше сприяти деокупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь», — закцентував під час зустрічі Руслан Стефанчук.

Зі свого боку, Президентка Парламентської Асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт висловила підтримку України та Українського народу: «Ми розуміємо, що зараз ви боретеся за ті цінності, які повністю поділяє ПА ОБСЄ, — за мир, за незалежність і за міжнародне право».

Вона також повідомила, що незабаром розпочнеться річна сесія ПА ОБСЄ: «Передбачаємо, що будуть довгі дебати щодо війни в Україні, тому що це буде головне питання».

Зі свого боку, Руслан Стефанчук наголосив, що «ми маємо знайти якийсь діалог, тому що непокаране зло повертається сторицею». «Знаю, що такий механізм запропонований і перебуває на розгляді вашого регламентного комітету — він не про вигнання, а про призупинення участі делегації у ПА ОБСЄ, якщо країна почала неспровоковану війну або вчинила акт геноциду», — зазначив Голова Верховної Ради України, акцентувавши, що це й може бути перший ступінь, з якого можна починати діалог.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30